Dyna Julung Kali Sertai Kem Latihan BMX Antarabangsa

PenyuSukandotcom - Pelumba basikal lasak BMX Terengganu - Eddyna Nasuhar binti Zainal Abidin. Kredit Foto - Instagram.com/_.dynaevasive
Pelumba basikal lasak BMX Terengganu – Eddyna Nasuhar binti Zainal Abidin. Kredit Foto – Instagram.com/_.dynaevasive

Pelumba BMX wanita Terengganu Hanelang; Eddyna Nasuhar ternyata sangat teruja untuk pertama kali kini diberi peluang bagi mewakili negara bagi menyertai kem latihan BMX di Korea Selatan. Kem latihan selama 19 hari bertempat di World Cycling Center (WCC), Korea Selatan bakal bermula pada 6 sehingga 24 Jun 2019 nanti turut akan disertai beberapa pelumba profesional antarabangsa.

Perkara ini telah disahkan melalui satu surat rasmi yang dikeluarkan oleh Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia(PKBM) bertarikh 28 Mei 2019.

Pelumba Eddyna Nasuhar berusia 16 tahun(lahir pada 22 Oktober 2002) turut memberi saingan dalam acara wanita terbuka Kejohanan BMX Majlis Perbandaran Dungun 2018 untuk bersaing dengan pelumba-pelumba yang lebih berpengalaman. Kredit Foto - PenyuSukan.com
Pelumba Eddyna Nasuhar berusia 17 tahun(lahir pada 22 Oktober 2002) raih podium sewaktu memberi saingan dalam acara wanita terbuka Kejohanan BMX Majlis Perbandaran Dungun 2018. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Selain Eddyna Nasuhar, dua lagi pelumba berpengalaman dari Terengganu iaitu Saniy Syahmi Mohd Safiee dan Ahmad Zuhri Husin dan empat pelumba selain dari negeri Terengganu bersama tiga jurulatih tempatan akan turut sama ‘berkampung raya’ di sana nanti.

Sebelum ini dalam satu kenyataan media oleh Presiden PKBM Datuk Abu Samah Abd Wahab telah memberi pandangan bahawa pelumba muda ini mempunyai bakat untuk pergi jauh dalam disiplin BMX. Oleh yang sedemikian sewajarnya diberi peluang pendedahan dan latihan sepatutnya untuk digilap menjadi di antara pelumba profesional bertaraf antarabangsa.

Dyna Pertahankan Kejuaraan Buat Kali Ke-3 Peringkat Kebangsaan!
Dyna Pertahankan Kejuaraan Buat Kali Ke-3 Peringkat Kebangsaan!

Untuk rekod, Eddyna Nasuhar yang lebih mesra dikenali dengan panggilan Dyna ini menjadi anak jati Terengganu ke-6 yang terpilih untuk menjalani latihan bertaraf dunia di WCC ini. Pada tahun lalu pelumba ini telah membuat kejutan untuk muncul juara dalam Kejuaraan BMX Kebangsaan buat kali ke-3 berturut-turut. 

Senarai Pelumba Basikal Lasak BMX Terengganu
*Yang pernah menerima pendedahan di World Cycling Center (WCC), Korea Selatan
  BIL.  
  TAHUN  
NAMA
  1.  2017 & 2018   SITI SHAHIRAH HASHIM  
  2.  2018   NOOR QURAATAINA MAMAT  
  3.  2018 & 2019   SANIY SYAHMI MOHD SAFIEE
  4.  2018   ZULFIKRI ZULKIFLI  
  5.  2019   AHMAD ZUHRI HUSIN
  6.  2019   EDDYNA NASUHAR ZAINAL ABIDIN  

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

june, 2023

02junalldayTi-SAIL CUP PRIX L02/2023

03junalldayKejuaraan BMX Remaja Sirkit 3

14junalldayKejohanan Memanah Terbuka PKS UniSZA 2023 Edisi Ke-7

24junalldayKejohanan Trek Yayasan Sime Darby Siri 4

X