TSG Sabar Nantikan Perlepasan

Barisan pelumba-pelumba Terengganu Cycling Team(TSG) bagi musim 2021 sewaktu program latihan sekitar negeri Terengganu dalam persediaan ke Turki untuk membuka tirai kalendar Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) musim ini.. Kredit Foto – Facebook.com/TSGterengganucyclingteam

Setelah hampir setahun berhujan berpanas malah menempuh banjir demi komitmen meneruskan kayuhan program latihan, Terengganu Cycling Team(TSG) kini tekad untuk kembali ke litar perlumbaan setelah terpaksa menarik diri dalam beberapa siri perlumbaan pada musim lalu berikutan pandemik COVID-19 yang menjadi isu global.

Turki menjadi destinasi pertama buat pasukan berstatus Pro Benua yang berpangkalan di Terengganu untuk membuka tirai kalendar Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) musim ini dengan penyertaan 4 perlumbaan padat berstatus 1.2 UCI yang semuanya berlangsung pada Februari ini.

Barisan pelumba-pelumba Terengganu Cycling Team(TSG) meneruskan komitmen program latihan tanpa mengira keadaan cuaca. Kredit Foto – Sharon Jane Liau

GP Alanya yang dijadualkan pada 6 Februari ini dengan jarak kayuhan sejauh 105.9km menjadi taruhan pertama yang akan disertai dan kayuhan padat seterusnya pada 7 Februari bagi perlumbaan GP Gazipasa dengan kayuhan sejauh 157.7km Kemudian sasaran seterusnya adalah penyertaan dalam GP Velo Manavgat pada 20 Februari dan GP Velo Alanya pada 21 Februari.

Namun sebelum itu tekanan tidak hanya dirasai oleh barisan pelumba elit ini di mana pengurusan pasukan berhempas pulas membuat percaturan teliti berikutan pandemik COVID-19 yang belum bernoktah. Situasi semasa perlaksaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta proklamasi darurat juga turut merumitkan lagi keadaan.

Terengganu Cycling Team(TSG) menyambut ulang tahun ke-10 penubuhan pada tahun 2021 dalam situasi pandemik COVID-19 yang menjadi isu global yang belum bernoktah.

Setelah menempuh pelbagai ranjau Prosedur Operasi Standard (SOP) ketat menjadi kekangan, kini dengan segala usaha yang telah dilakukan hanya perlu sedikit bersabar menanti proses akhir untuk menanti keputusan Kementerian Dalam Negeri(KDN) dan Jabatan Imigresen Malaysia(JIM). Sebelum itu walaupun TSG merupakan satu entiti sukan yang disokong penuh oleh Kementerian Belia & Sukan(KBS), pasukan berbasikal bertaraf elit ini turut mendapatkan surat sokongan daripada Kerajaan Negeri Terengganu dan Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia(PKBM) dalam usaha untuk mendapat kebenaran dari pihak berwajib.

Che Ku Izmuddin Che Ku Mahmood telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Cycling Team(TSG) bermula pada 1 Mac 2019.

Walaupun sedemikian Ketua Pegawai Eksekutif TSG, Che Ku Mohd Izmuddin Che Ku Mahmood tetap optimis keputusan positif akan diterima oleh pasukan berbasikal profesional antarabangsa yang berpangkalan di Terengganu ini. Beliau juga tidak menolak di mana berkemungkinan TSG akan terus ‘berkampung’ di luar negara bagi memberi fokus siri jelajah perlumbaan antarabangsa.

Ketika ini pasukan badminton kebangsaan yang sedang beraksi Thailand menjadi penanda aras terbaik untuk ‘dicontohi’ oleh TSG dalam kembali memburu mata kedudukan dunia Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) setelah tercicir pada musim lalu.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X