COVID-19: KENYATAAN RASMI KERAJAAN NEGERI TERENGGANU

Kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri Terengganu selaku pemegang taruh kontijen negeri ini ke pentas temasya SUKMA Johor 2020 melalui YB.Ustaz Wan Sukairi bin Wan Abdullah selaku Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan Negeri Terengganu.

KENYATAAN PENGERUSI JAWATANKUASA PEMBANGUNAN BELIA,
SUKAN DAN NGO NEGERI TERENGGANU

 1. Mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi SUKMA secara sidang video yang telah dipengerusikan oleh Menteri Belia dan Sukan Malaysia, YB Dato’ Sri Reezal Merican bin Naina Merican pada 25 Mac 2020 telah sebulat suara bersetuju untuk menangguhkan SUKMA Johor ke satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian. Keputusan ini dibuat dengan mengambilkira aspek yang paling utama iaitu keselamatan dan kesihatan atlet-atlet, jurulatih, pegawai dan semua yang terlibat dalam temasya tersebut nanti. Mesyuarat juga telah mengenalpasti dua (2) cadangan tarikh yang menjadi pilihan majoriti iaitu pada Disember 2020 ataupun dianjakkan ke tahun 2021 setelah mengambilkira perkara-perkara berikut:-

i. Pemantauan berterusan perkembangan wabak Covid-19
ii. Tiada pertindihan dengan tarikh-tarikh penting yang lain seperti peperiksaan awam, acara-acara sukan utama; dan
iii. Meneliti dan mengambilkira kepentingan semua pemegang taruh SUKMA Johor 2020, khususnya Negeri Johor sebagai tuan rumah.

https://youtu.be/E7HsrMGvi28?autoplay=1
 1. Selaras dengan keputusan mesyuarat tersebut dan pendirian Kerajaan Negeri sebelum ini, tindakan segera telah diambil melalui Majlis Sukan Negeri Terengganu untuk menutupkan semua premis latihan sukan negeri termasuk Pejabat Majlis Sukan Negeri Terengganu sendiri bermula dari 18 Mac lagi hingga 14 April 2020 setelah arahan tempoh kawalan pergerakan dipanjangkan selama 14 hari lagi oleh YAB Perdana Menteri Malaysia. Arahan ini juga termasuk memberhentikan semua aktiviti latihan berkelompok, pengelolaan pertandingan dan sebarang perhimpunan sukan.

 2. Pada dasarnya latihan jangka panjang yang tersusun terutama yang melibatkan persiapan kontinjen SUKMA akan terjejas jika latihan dihentikan lebih daripada tiga (3) hari, namun Majlis Sukan Negeri telah memastikan semua jurulatih memantau latihan semua atlet mereka yang masih diteruskan di rumah masing-masing.

  Prestasi mereka dipantau melalui video dan semakan kadar nadi latihan setiap hari. Setiap atlet diwajibkan menghantar data kadar nadi awal dan kadar nadi maksimum latihan setiap hari kepada jurulatih masing-masing.

  Kekangan kita adalah latihan dari aspek kombinasi pemain, teknik dan tektik perlawanan tidak dapat diadakan, namun apabila keadaan kembali nomal aspek tersebut akan dilaksanakan secara agresif supaya persiapan menyeluruh latihan pasukan dapat diperkemaskan.

 3. Harapan kita adalah tarikh baru SUKMA akan ditetapkan dan dimaklumkan lebih awal bagi memastikan jurulatih dapat menyediakan periodisasi latihan baru yang lebih sempurna. Dalam keputusan mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi SUKMA Tarikh baru akan ditetapkan segera tidak lewat daripada bulan Mei 2020.

 4. Kerajaan Negeri setiasa akur kepada apa saja keputusan jawatankuasa atas dasar keselamatan warga sukan akan diberikan keutamaan.

 5. Sukan Olimpik 2020 juga telah diputuskan untuk ditangguhkan pada tahun 2021.

 6. Warga sukan negeri Terengganu sangat komited dalam turut sama memerangi wabak Coronavirus Covid-19 ini yang melibatkan kawalan pergerakan tanpa menjejaskan persiapan para atlet.

YB.Ustaz Wan Sukairi bin Wan Abdullah

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X