Ragbi Terengganu Hantar Bantuan Bekalan Air

Sebanyak dua ribu liter air tapisan minuman turut diagihkan oleh Persatuan Ragbi Negeri Terengganu dengan menggunakan lori bersaiz 7 tan sedikit sebanyak memberi kelegaan buat penduduk.

Krisis gangguan bekalan air yang kian meruncing di Kuala Nerus dan Kuala Terengganu dipandang serius oleh Persatuan Ragbi Negeri Terengganu(PRNT) sekaligus mengambil inisiatif pantas untuk menyampaikan bekalan air bersih terus kepada penduduk yang terkesan teruk.

Kerahan tenaga pengurusan badan induk ragbi negeri ini bersama barisan pemain ragbi berjaya untuk membekalkan hampir enam ribu liter bekalan air bersih dalam tempoh sehari ke beberapa lokasi yang disasarkan khususnya penduduk di luar bandar. Dalam pada itu sebanyak dua ribu liter air tapisan minuman turut diagihkan dengan menggunakan lori bersaiz 7 tan sedikit sebanyak memberi kelegaan buat penduduk.

Bendahari Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Izwan Ismail(tengah) yang turut hadir sebagai kordinator bagi misi bantuan bekalan air kepada penduduk di Taman Perumahan Banggol Tuan Muda, sekitar Tok Jiring dan Taman Perumahan Wakaf Bharu.

“Hari ini dan semalam kita berjaya menghantar beberapa sukarelawan untuk membantu meringankan beban pengguna-pengguna air di sekitar Kuala Nerus. Seperti sedia maklum terputus bekalan air kerana masalah yang akan berlarutan beberapa hari lagi. InsyAllah semoga masalah ini dapat diselesaikan secara baik dan secepatnya.” ujar Bendahari Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Izwan Ismail sewaktu ditemui PenyuSukan.com

Menurut Setiausaha PRNT, Izwan Ismail pada perancangan awalnya untuk membantu menyampaikan bekalan air bersih kepada ahli-ahli persatuan dan para atlet yang terjejas. Namun setelah mendapat maklumbalas keperluan dari kawasan kejiranan ahli persatuan dan pemain, PRNT segera membuat keputusan untuk seharian membantu semua penduduk termasuk mereka yang berada di dalam kawasan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Mukim Manir.

Situasi krisis bekalan air di sekitar Kuala Nerus yang kian meruncing menjadi faktor buat Persatuan Ragbi Negeri Terengganu membuat keputusan segera dengan menyampaikan bantuan terus ke pintu rumah berupa bekalan air minuman dan bekalan air bersih terawat buat penduduk yang terkesan.

Krisis bekalan air terburuk yang pernah berlaku di negeri ini berikutan kerosakkan paip saliran utama yang terletak di dalam dasar Sungai Terengganu. Situasi ini telah menjejaskan 28,700 pengguna melibatkan kedua-dua daerah iaitu Kuala Nerus dan Kuala Terengganu sejak Isnin lepas.

Sehingga kini kerja-kerja membaik pulih kerosakkan di dasar sungai sedang giat dijalankan di mana pihak terbabit menjangkakan bekalan air akan pulih sepenuhnya pada penghujung minggu hadapan.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X