Gimnas Hanelang Sasar Pingat Emas SUKMA Ke-20

Skuad gimnastik Terengganu Hanelang yang kini dalam misi ‘2020 Victory Mission’ untuk mempertahankan kejuaraan di pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Johor edisi Ke-20 menerima sumbangan RM 2,000.00 daripada Pejabat Daerah & Tanah Marang selaku bapa angkat kepada pasukan ini. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Skuad gimnastik Terengganu Hanelang meletakkan sasaran tiga pingat emas pada temasya dwi tahunan Sukan Malaysia(SUKMA) edisi ke-20 nanti yang akan berlangsung di Johor.

Sasaran optimis ini dilihat mampu dicapai memandangkan skuad ini telah menjalani latihan persediaan sejak dua tahun lalu sejurus tamatnya penganjuran SUKMA Perak 2018.

Kelebihan buat skuad gimnastik Terengganu di mana sebahagian besar atlet-atlet senior yang masih layak untuk berentap di Johor nanti juga menjadi satu peluang yang harus dimanfaatkan sebaik mungkin.

Malah sekaligus peluang terbaik untuk menebus kembali pingat-pingat yang tersasar pada penganjuran SUKMA Perak 2018 lalu di mana kecederaan pada saat akhir memaksa skuad ini hanya mampu menyumbang satu pingat perak berbanding SUKMA Sarawak 2016 yang berjaya membolot tiga pingat emas.

 

Gimnas-gimnas lelaki Terengganu Hanelang dalam misi ‘2020 Victory Mission’ untuk mempertahankan kejuaraan di pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Johor edisi Ke-20 sewaktu majlis meraikan skuad gimnastik negeri Terengganu bersama bapa angkat bertempat di Kediaman Rasmi Pegawai Daerah Marang pada 9 Julai 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Setelah program latihan berpusat terhenti berikutan pandemik COVID-19, skuad di bawah kendalian ketua jurulatih Ahmad Akramin Othman kini kembali menyambung rutin program latihan dalam aturan normal baharu sejak 15 Jun lepas. Untuk rekod, Ahmad Akramin Othman yang juga merupakan anak jati negeri ini turut pernah beraksi di pentas Sukan Komanwel 1998 dan pernah menggalas tugas selaku jurulatih skuad pelapis gimnastik lelaki kebangsaan.

Presiden Persatuan Gimnastik Negeri Terengganu, Abdul Razak Mat Amin(kiri) menerima replika mock cheque daripada Pegawai Daerah Marang, Tun Ahmad Faisal Tun Abdul Razak dalam satu majlis meraikan skuad gimnastik negeri Terengganu bersama bapa angkat bertempat di Kediaman Rasmi Pegawai Daerah Marang pada 9 Julai 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Sasaran kita adalah 3 pingat emas, di Perak yang lepas sasaran kami sama juga cuma kecederaan ketika pertandingan akhir menghalang kami capai sasaran di saat akhir. InsyAllah pada kali ini kami mampu untuk capai sasaran. Kini atlet kami telah matang sepenuhnya dan terdapat atlet kami berlatih bersama atlet kebangsaan.”, ujar Presiden Persatuan Gimnastik Negeri Terengganu, Abdul Razak Mat Amin.

Gimnas-gimnas wanita Terengganu Hanelang dalam misi ‘2020 Victory Mission’ untuk mempertahankan kejuaraan di pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Johor edisi Ke-20 sewaktu majlis meraikan skuad gimnastik negeri Terengganu bersama bapa angkat bertempat di Kediaman Rasmi Pegawai Daerah Marang pada 9 Julai 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Abdul Razak ditemui PenyuSukan.com dalam satu majlis meraikan skuad gimnastik negeri Terengganu bersama bapa angkat pasukan ini. Pejabat Daerah & Tanah Marang melalui Pegawai Daerah Marang, Tun Ahmad Faisal Tun Abdul Razak telah telah dimasyhurkan oleh Kerajaan Negeri Terengganu pada Februari lalu dalam usaha membantu pasukan gimnastik bagi persediaan ke temasya SUKMA Johor tersebut. Penganjuran SUKMA Johor yang kini telah ditunda pada Mac 2021 berikutan pandemik COVID-19 di mana sekiranya mengikut jadual asal, penganjuran bakal berlangsung dari 11 hingga 19 Julai depan.

Pada majlis ini juga turut disampaikan sumbangan bernilai RM 2,000.00 bagi membantu persiapan pasukan gimnastik negeri Terengganu ini. Hadir bersama adalah Timbalan Ketua Kontinjen(2) Terengganu, Ab. Rasid Jusoh merangkap Pengarah Pelancongan Negeri dan Pengarah Majlis Sukan Negeri MSNT, Ibni Amin Busu.

https://youtu.be/Fap4jYEwzqQ

Klik untuk lihat video – https://youtu.be/Fap4jYEwzqQ

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X