Sumbangan Ramadhan Kolaborasi Ragbi Terengganu-UiTM Dungun

Pasukan ragbi wanita Terengganu skuad SUKMA 2022 bersama pengurusan Persatuan Ragbi Negeri Terengganu berkolaborasi bersama Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara(UiTM) Kampus Dungun bagi Program ‘HUGs By HEaLS’ Sumbangan Pasca Banjir 2020 bertempat di Kampung Talong, Hulu Dungun pada 10 April 2021.

Menjelang Ramadhan yang bakal tiba, Persatuan Ragbi Negeri Terengganu(PRNT) mengambil inisiatif untuk berkolaborasi bersama Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara(UiTM) Kampus Dungun bagi menyampaikan sumbangan kepada penduduk kampung yang terkesan berikutan bencana monsun timur laut melanda awal tahun ini.

Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu; Amir Amri Muhammad sewaktu menyampaikan bantuan kepada penduduk Kampung Talong, Hulu Dungun bersama pengurusan Persatuan Ragbi Negeri Terengganu berkolaborasi bersama Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara(UiTM) Kampus Dungun bagi Program ‘HUGs By HEaLS’ Sumbangan Pasca Banjir 2020 pada 10 April 2021.

 

Pemain senior ragbi wanita Terengganu, Nur Syamimi Atasha Samsubahari(tengah) sewaktu menyampaikan bantuan kepada penduduk Kampung Talong, Hulu Dungun bersama pengurusan Persatuan Ragbi Negeri Terengganu berkolaborasi bersama Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara(UiTM) Kampus Dungun bagi Program ‘HUGs By HEaLS’ Sumbangan Pasca Banjir 2020 pada 10 April 2021.

 

Barisan pemain ragbi wanita Terengganu sewaktu menyampaikan bantuan kepada penduduk Kampung Talong, Hulu Dungun bersama pengurusan Persatuan Ragbi Negeri Terengganu berkolaborasi bersama Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara(UiTM) Kampus Dungun bagi Program ‘HUGs By HEaLS’ Sumbangan Pasca Banjir 2020 pada 10 April 2021.

Kampong Talong yang terletak di jauh di Hulu Dungun menjadi destinasi pertama buat PRNT dalam program sedemikian dengan menyampaikan keperluan barangan dapur dan beberapa keperluan asas lain. Bantuan yang dihulurkan secara tidak langsung dapat meringankan beban penduduk kampung yang rata-rata berpendapatan dari pekebun-pekebun kecil. Malah sebahagian besar penduduk kampung ini amat terkesan berikutan pandemik COVID-19 yang masih belum berakhir menjelang bulan puasa nanti.

Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu; Amir Amri Muhammad(kiri) menerima cenderamata daripada Nur Raihana Mohd Sallem, Pensyarah Kanan Fakulti Perakaunan UiTM Dungun di atas kerjasama Program ‘HUGs By HEaLS’ Sumbangan Pasca Banjir 2020 pada 10 April 2021.

“Sememangnya Persatuan Ragbi Negeri Terengganu bukan hanya satu entiti persatuan sukan semata-mata, sebarang bentuk program khidmat masyarakat menjadi salah satu tanggungjawab kami kepada mereka yang memerlukan. Sewaktu pandemik COVID-19, segala perancangan aktiviti program latihan pasukan agak terganggu jadi program sedemikian secara tidak langsung mampu memberi motivasi kepada pasukan yang dapat ditanamkan ke dalam jiwa setiap pemain. Pihak persatuan juga sentiasa membuka pintu kepada mana-mana pihak untuk berkolaborasi bersama dalam setiap program yang ingin diadakan.”, ujar Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu; Amir Amri Muhammad yang turut hadir berganding bahu bagi program ini.

Timbalan Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Che Mohd Zulkarnain Abdul Wahab

“Kita melihat ini satu program khidmat masyarat untuk mendidik pemain-pemain ragbi bukan hanya di padang tetapi juga bersama masyarat. Inilah merupakan satu bentuk latihan untuk menjadi seorang atlet yang berjaya bukan semata-mata beraksi di padang kerana sifat sebeginilah yang perlu kita terapkan kepada semua atlet-atlet untuk bersama masyarakat setelah menamatkan karier sebagai atlet.”, berkata Timbalan Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Encik Che Mohd Zulkarnain Abdul Wahab

Nur Raihana Mohd Sallem, Pensyarah Kanan Fakulti Perakaunan UiTM Dungun

“Sebenarnya setiap organisasi atau entiti itu mereka mempunyai kekuatan masing-masing. Jadi adalah satu kebaikan untuk walaupun kita nampak berlainan ia entiti sukan dan entiti akademik tapi bila kelebihana antara dua pasukan ini digabungkan ia akan memudahkan atau melancarkan sesuatu program.”, Nur Raihana Mohd Sallem, Pensyarah Kanan Fakulti Perakaunan UiTM Dungun di atas kerjasama Program ‘HUGs By HEaLS’ Sumbangan Pasca Banjir 2020 ini.

Pasukan ragbi wanita Terengganu skuad SUKMA 2022 bersama pengurusan Persatuan Ragbi Negeri Terengganu berkolaborasi bersama Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara(UiTM) Kampus Dungun bagi Program ‘HUGs By HEaLS’ Sumbangan Pasca Banjir 2020 bertempat di Kampung Talong, Hulu Dungun pada 10 April 2021.

Seramai 58 keluarga menerima sumbangan kelangsungan hidup yang disampaikan oleh skuad ragbi wanita Terengganu bersama 30 sukarelawan lain berganding bahu untuk menyampaikan sumbangan dari rumah ke rumah ke seluruh kampung.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X