Arkitek Sukan Terulung Wariskan Legasi

Ibni Amin Busu menerima cenderahati kenang-kenangan semperna persaraan beliau daripada Ahmad Shahrizal bin Yahaya(kanan) yang kini menggalas tanggungjawab selaku Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu. Majlis ringkas telah berlangsung di Majlis Sukan Negeri Terengganu pada 12 Oktober 2020. Kredit Foto – Facebook.com/MSNTerengganu

Arkitek sukan Terengganu terulung yang sememangnya tidak dapat dinafikan; Ibni Amin Busu mewariskan legasi ekosistem pembangunan sukan negeri itu dengan menamatkan perkhidmatannya penuh cemerlang untuk bersara wajib selaku Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu bermula pada 13 Oktober 2020

Beliau yang juga bekas pemain ragbi kebangsaan di era 80an, mula memperkemaskan takbir urus badan sukan negeri ini secara bersepadu setelah dipinjamkan daripada Majlis Sukan Negara(MSN) pada 2006 untuk pertama kali berkhidmat di negeri kelahirannya, dalam persediaan Terengganu selaku tuan rumah bagi temasya Sukan Malaysia (SUKMA) edisi ke-12 pada 2008.

Tugasan pertama tersebut sekaligus berjaya mencipta penanda aras baharu untuk muncul juara keseluruhan dan seterusnya mencipta sensasi kejayaan demi kejayaan sehinggakan meletakkan Terengganu selaku kuasa besar sukan tanah air. Malah turut telah berjaya melahirkan beberapa atlet bertaraf Olimpik seperti Azizulhasni Awang dan Khairul Anuar Mohamad yang sehingga kini layak secara merit ke Olimpik Tokyo 2020. Begitu juga hasil program plan pembangunan sukan 10 tahun ke hadapan, yang telah dirangka sejak dari awal sehingga kini berjaya menempatkan ramai atlet-atlet kelahiran negeri ini untuk berada dalam kem pasukan kebangsaan.

Sebahagian besar resepi kejayaan yang dicipta bersama Terengganu ini adalah hasil dari pengalaman yang ditimba sewaktu terlibat dalam merangka penganjuran sulung Sukan Komanwel di tanah air pada tahun 1998. Momentum kejayaan itu tidak terhenti di situ sahaja di mana pada tahun seterusnya, anak jati Kuala Terengganu ini telah dipanggil mengetuai deligasi khas dari Malaysia untuk membantu sepenuhnya penganjuran temasya Sukan SEA 1999 di Brunei.

Ibni Amin Busu(tengah) merakamkan detik terakhir berkhidmata selaku Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu pada 12 Oktober 2020. Kredit Foto – Facebook.com/MSNTerengganu

“Kepada persatuan-persatuan sukan, saya harapkan kerjasama yang padu kepada pengarah baru dalam mencipta kejayaan yang berterusan kerana kejayaan ini bukanlah dicipta oleh individu seorang tetapi dicipta oleh satu pasukan. Bagi atlet-atlet saya, saya tau mereka merupakan aset besar kepada negeri dan mereka ada keupayaan-keupayaan tersendiri. Sebab kita telah kenal pasti daripada awal. Jadi saya harap mereka terus perjuangan dalam membantu negeri mencipta nama kejayaan yang cemerlang kepada diri, kepada keluarga, kepada masyarakat, kepada negeri dan sudah tentu kerajaan negeri. Supaya kejayaan yang telah kita kecapi dan telah bina selama ini akan berterusan di masa-masa akan datang”; berkata beliau kepada PenyuSukan sewaktu menanti detik-detik terakhir menamatkan perkhidmatannya.

Legasi yang ditinggalkan ini juga dilihat berjaya membentuk satu ekosistem sukan yang sempurna untuk tidak hanya memfokuskan pungutan pingat semata-mata dengan penerokaan bidang-bidang baharu lain yang berkaitan. Beberapa kerjasama telah berjaya dijalinkan dengan beberapa agensi lain sama ada di sektor pendidikan mahupun korporat secara tidak langsung memberi ruang dan peluang buat lepasan atlet untuk pergi lebih jauh demi masa depan mereka.

Ibni Amin Busu diraikan dengan penuh penghormatan oleh warga kerja Majlis Sukan Negeri Terengganu pada detik-detik akhir persaraan beliau sebagai Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu. Majlis ringkas telah berlangsung di Majlis Sukan Negeri Terengganu pada 12 Oktober 2020. Kredit Foto – Facebook.com/MSNTerengganu

Sebagai penghormatan terakhir oleh warga Majlis Sukan Negeri Terengganu, satu majlis ringkas telah berlangsung dalam suasana hujan lebat yang diadakan sejurus tamatnya detik terakhir perkhidmatan arkitek sukan negeri itu dirakamkan.

Persaraan ini sudah pasti amat dirasai oleh seluruh penggiat dan peminat sukan dalam negeri Terengganu mahupun di peringkat kebangsaan. Kami dari bilik berita PenyuSukan, mengucapkan ribuan terima kasih di atas dan tahniah di atas segala jasa yang telah dicurahkan. Selamat bersara!

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X