SUKMA Terengganu MLBB Dominasi Malaysia Esports Masters 2020

Pasukan sukan elektronik(eSports) Terengganu bagi acara Mobile Legend Bang-Bang di bawah kendalian jurulatih Tuan Azrin Izzuddin Tuan Abu Bakar(tiga dari kiri) yang akan pertama kali membawa cabaran ke pentas temasya Sukan Malaysia Edisi Ke-20 SUKMA Johor 2020.

Skuad sukan elektronik(esports) Terengganu yang kini dalam persediaan ke pentas temasya Sukan Malaysia Edisi Ke-20 SUKMA Johor 2020 telah mendominasi sepenuhnya untuk muncul juara dalam acara Mobile Legend Bang-Bang(MLBB) bagi kejohanan kebangsaan yang dijenamakan sebagai Malaysia Esports Masters 2020. Kejohanan anjuran Kementerian Belia dan Sukan(KBS) ini telah mempertandingkan Mobile Legend Bang-Bang (MLBB), PUBG Mobile dan FIFA20 Pro Club dengan hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM100,000.

Pasukan sukan elektronik(eSports) Terengganu yang kini dalam persediaan ke pentas temasya Sukan Malaysia Edisi Ke-20 SUKMA Johor 2020 berlatih sepenuh masa di fasiliti latihan Majlis Sukan Negeri Terengganu yang terletak di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu. Johor merupakan tuan rumah sulung yang mencipta sejarah mempertandingkan sukan elektronik di temasya SUKMA Johor 2020.

Menambah manis buat pasukan di bawah naungan Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) sepenuhnya ini, mereka berjaya mengekalkan rekod tanpa kalah bermula seawal pusingan pertama sehingga perlawanan akhir setelah berentap sepenuhnya dari fasiliti latihan sukan elektronik yang terletak di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu. Berentap dengan format permainan ‘Best of Three’, memperlihatkan aksi cemerlang buat Terengganu untuk beraksi kurang dari 30 minit menewaskan wakil dari Negeri Sembilan(Saiyan Nogori) pada perlawanan akhir.

Skuad Elektronik Majlis Sukan Negeri Terengganu(Mobile Legend Bang-Bang) Dominasi Malaysia Esports Masters 2020.

Pentas kejohanan ini yang telah menghimpunkan 15 pasukan terbaik dari seluruh negara setelah masing-masing berentap menewaskan lawan di peringkat negeri masing-masing. Platform kejohanan ini juga menjadi tumpuan sebagai serampang dua mata program latihan buat pasukan-pasukan persediaan ke SUKMA Johor 2020 memandangkan ketandusan penganjuran berikutan pandemik COVID-19 yang masih belum bernoktah.

Tempat ketiga berjaya disandang oleh wakil dari Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur setelah menewaskan wakil dari Pulau Pinang untuk berada di tempat ke empat. Kesemua pemenang telah diumumkan oleh penganjur secara dalam talian sejurus tamat kejohanan.

Mobile Legend Bang-Bang merupakan salah satu acara sukan elektronik(esports) yang pertama kali dipertandingkan di pentas temasya Sukan Malaysia Edisi Ke-20 SUKMA Johor yang mempertaruhkan 5 pingat keseluruhan untuk ke semua kontijen yang bertanding.

Pada temasya SUKMA Johor 2020 nanti, Mobile Legend Bang-Bang merupakan salah satu acara sukan elektronik yang bakal dipertandingkan di mana sukan ini menawarkan 5 pungutan pingat keseluruhan kepada setiap kontijen yang bertanding.

Pasukan sukan elektronik(eSports) Terengganu bagi acara Mobile Legend Bang-Bang di bawah kendalian jurulatih Tuan Azrin Izzuddin Tuan Abu Bakar yang akan pertama kali membawa cabaran ke pentas temasya Sukan Malaysia Edisi Ke-20 SUKMA Johor 2020.

“Kemenangan ini tidak memberikan keselesaan kepada pasukan SUKMA Terengganu, sebab kita masih ada lagi 6 bulan sebelum menjelang SUKMA 2020 di Johor. Dan dalam masa 6 bulan itu kita sangat berhati-hati dengan pasukan lain. Jadi kemenangan kejohanan Esports Master di peringkat negeri Terengganu dan kebangsaan ini memang tidak memberi keselesaan kepada pasukan SUKMA Terengganu tetapi ini mungkin permulaan untuk SUKMA 2020.”, ujar Tuan Azrin Izzuddin Tuan Abu Bakar selaku jurulatih pasukan.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X