COVID-19: MSN Terengganu Tunggu Arahan KBS

Majlis Sukan Negeri Terengganu yang terletak di daerah Kuala Nerus. Kuala Nerus merupakan daerah baharu yang ke-8 dalam negeri Terengganu yang telah diumumkan pada 18 September 2014. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) masih menunggu sebarang maklum balas terkini dari pihak Kementerian Belia dan Sukan melalui Majlis Sukan Negara(MSN) khususnya berkaitan Prosedur Operasi Standard(SOP) pengurusan program latihan atlet di negeri ini. Sehingga kini di pihak MSNT masih belum mengeluarkan sebarang arahan kepada atlet-atlet mahupun persatuan-persatuan sukan untuk kembali menyambung program latihan seperti mana dijadualkan.

Walau bagaimanapun, arahan sebelum ini yang dikeluarkan kepada setiap atlet untuk meneruskan latihan secara peribadi di kediaman masing-masing masih tetap diteruskan. MSNT mengambil berat setiap keputusan yang dilaksanakan untuk memutuskan rantain pandemik COVID-19 yang menjadi isu global masa kini dan sudah pasti tidak akan mempertaruhkan kesihatan bagi setiap atlet sukan untuk sesuatu tujuan.

Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu; Encik Ibni Amin Busu. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Ini kerana kita mengambil langkah berhati-hati ketika virus Covid-19 yang melanda negara setakat ini belum dapat diputuskan sepenuhnya lagi rantaiannya. Dalam masa sama kita juga tidak mahu warga sukan khususnya atlet negeri menjadi penyebab rantaian berkenaan tidak dapat diputuskan.”; ujar Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Ibni Amin Busu kepada pemberita.

Ibni Amin Busu juga turut mengulas di mana sehingga kini jurulatih yang memantau latihan persendirian atlet-atlet masih perlu menghantar laporan kemajuan atlet masing-masing kepada MSNT secara berterusan.

MSNT kini dalam misi mempertahankan kejuaraan dalam temasya Sukan Malaysia (SUKMA) Ke-20 yang dijadualkan akan berlangsung pada Mac 2021 di Johor nanti setelah penganjuran ini ditangguhkan pada tahun ini berikutan penularan wabak COVID-19 yang menjadi isu global.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

march, 2024

29feballdayKejohanan Kuda Lasak Piala YAB Menteri Besar Terengganu 2024

01maralldayMONSUN OMBAK CHALLENGE 2024

X