Atlet Ragbi Bantu Mangsa Banjir


Klik untuk lihat video – https://youtu.be/QTUTJEsIk3k

Jadual padat menjalani program latihan sepenuh masa bagi persiapan pasukan ragbi negeri Terengganu di pentas Sukan Malaysia(SUKMA) tidak menghalang atlet-atlet ragbi lelaki dan wanita negeri ini untuk turut sama hadir membantu mangsa pasca banjir yang telah terjejas teruk dalam negeri ini.

Rombongan Persatuan Ragbi Negeri Terengganu(PRNT) yang hadir dengan kekuatan 28 pemain bersama barisan kepimpinan badan induk sukan ragbi negeri ini telah menempuh perjalanan hampir sejauh 200 kilometer dari bandar Kuala Terengganu untuk menyampaikan bantuan. Daerah Kemaman menjadi destinasi pertama dalam usaha murni bagi menggembleng seluruh kudrat meringankan beban penduduk setempat yang menjadi mangsa banjir. Kemaman merupakan daerah yang terjejas teruk turut mencatatkan jumlah mangsa banjir tertinggi setelah dilanda gelombang banjir buat kali ke-5 dalam tempoh ini.

Dari kiri – Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Amir Amri Mohamad, Timbalan Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Che Mohd Zulkarnain, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita & Keluarga Dan Perpaduan Nasional Negeri Terengganu YB Haji Hanafiah Mat, Presiden Persatuan Ragbi Kemaman Aminuddin Sulung sewaktu hadir ke program gotong-royong membantu mangsa banjir di Kampung Tempurung, Chukai pada 12 Januari 2021.

“Sekurang-kurangnya rakyat di kawasan Kemaman ini khususnya di Kampung Tempurung ini merasai kehadiran pemain-pemain ragbi bukan sahaja bijak beraksi di padang tetapi tetap bijak bersama-sama dengan rakyat..masyarakat bagi rakyat merasa ada sedikit ada orang yang tolong mereka walaupun dalam kesusahan.”, ujar Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita & Keluarga Dan Perpaduan Nasional Negeri Terengganu YB Haji Hanafiah Mat kepada PenyuSukan.com

Selain membantu untuk menyediakan persiapan makanan dan pengurusan logistik di pusat operasi bencana, mereka juga turut sama berganding bahu sepenuhnya untuk membersihkan rumah penduduk yang terjejas. Selain sokongan kudrat pasukan ragbi turut disampaikan sokongan moral buat mereka yang terkesan berikutan musibah banjir ini.

Dari kiri – Nur Syuhada Kamrul Azman, Puteri NurFatihah Abdul Rahman, Nur Asmah Mat Jusoh di antara barisan pemain ragbi wanita yang kini dalam persiapan pasukan ke pentas Sukan Malaysia(SUKMA) yang turut hadir membantu mangsa banjir di di Kampung Tempurung, Chukai pada 12 Januari 2021.

“Bagi saya, tugas kita bukan hanya untuk bersukan. Kita juga seperti orang lain, jadi bila ada orang susah gini kita wajiblah tolong diaorang pun.”, berkata pemain ragbi wanita Terengganu Puteri NurFatihah Abdul Rahman

Usaha yang dilaksanakan oleh persatuan sukan ini secara tidak langsung mampu untuk beroperasi sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dilihat tepat pada waktunya memandangkan ketika ini ketandusan sebarang penganjuran kejohanan ragbi untuk disertai.

Untuk rekod, PRNT antara entiti pasukan sukan dalam negeri Terengganu yang aktif melakukan kerja-kerja di luar padang untuk memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan. Terdahulu persatuan ini juga turut pernah menyampaikan bantuan keperluan kepada anggota-anggota barisan hadapan yang berhujan panas di sekatan jalan raya sewaktu perlaksanaan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) seluruh negeri Terengganu.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X