PRNT Anjur 3 Kursus Ragbi Serentak!

Kali terakhir negeri Terengganu menjadi tuan rumah penganjuran kursus sedemikian adalah pada tahun 2008 di mana ketika itu negeri ini telah menjadi tuan rumah Sukan Malaysia Edisi Ke-12 dan skuad ragbi telah menyumbang pingat emas sekaligus membantu kontijen negeri Terengganu untuk muncul juara keseluruhan.

Persatuan Ragbi Negeri Terengganu(PRNT) mengorak langkah untuk memperkukuhkan pembangunan sukan ragbi akar umbi dengan mengambil inisiatif untuk menjadi tuan rumah bagi menganjurkan kursus-kursus berkaitan sukan ragbi yang akan berlangsung bermula pada 28 Ogos sehingga 30 Ogos 2020 nanti.

Menyasarkan penyertaan di kalangan anak jati negeri Terengganu dan turut terbuka kepada sesiapa sahaja berminat tanpa. Langkah ini dilihat tepat pada masanya memandangkan situasi pandemik COVID-19 yang masih tidak menentu sekaligus telah merencatkan kalendar penganjuran kejohanan ragbi sama ada di peringkat negeri mahupun kebangsaan.

Menambah menarik kursus ini tidak hanya memfokuskan pada bidang kejurulatihan semata-mata malah melibatkan kursus kepengadilan dan juga bantuan kecemasan awal perubatan sukan ragbi(First Aid in Rugby – FAIR) yang dijalankan serentak sepanjang hari penganjuran program ini.

Setiap kursus ini melibatkan modul-modul pembelajaran secara teori di dalam kelas dan juga sesi praktikal di padang. Sepanjang kursus ini dijalankan sudah pasti akan menuruti segala pematuhan Prosedur Operasi Standard(SOP) yang telah ditetapkan oleh setiap pemegang taruh sukan ini memandangkan situasi semasa pandemik COVID-19.

Kursus yang bakal dikendalikan sepenuhnya oleh badan induk kebangsaan, Kesatuan Ragbi Malaysia(KRM) turut mendapat pengiktirafan(sanction) oleh World Rugby selaku badan induk dunia bagi sukan ragbi ini akan diadakan selama 3 hari berturut-turut bertempat di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu bermula pada 28 Ogos sehingga 30 Ogos 2020. Modul-modul kursus terkini yang telah dikemaskini mengikut perkembangan dan peraturan semasa menjadi penanda aras terbaik bagi kualiti penganjuran ini.

Peserta yang berjaya menamatkan kursus ini akan menerima sijil yang diberikan oleh World Rugby di mana menjadi tiket penting untuk mengembangkan karier mereka dalam bidang yang diceburi. Malah ianya menjadi satu keperluan penting untuk diiktiraf bagi membimbing pasukan negeri mahupun kebangsaan di mana sukan ini mengorak langkah menuju ke arah profesionalisme dalam setiap aspek.

Sehingga kini keseluruhan seramai 51 peserta telah mengesahkan kehadiran adalah terdiri daripada warga pendidik, anggota PDRM, bekas-bekas atlet, pegawai-pegawai pasukan yang terlibat dalam persediaan pasukan ke pentas temasya Sukan Malaysia Edisi Ke-20(SUKMA Johor 2020) dan juga di kalangan ahli persatuan itu sendiri.

Sesungguhnya menjadi tuan rumah bagi penganjuran kursus-kursus sedemikian merupakan satu kelebihan buat anak jati negeri Terengganu itu sendiri memandangkan slot penyertaan adalah terhad. Berikutan tidak semua lain-lain persatuan negeri sanggup untuk menjadi tuan rumah selaku penganjur kursus sedemikian menyebabkan kuota penyertaan sering menjadi rebutan.

Untuk rekod, kali terakhir negeri Terengganu menjadi tuan rumah penganjuran kursus sedemikian adalah pada tahun 2008 di mana ketika itu negeri ini telah menjadi tuan rumah Sukan Malaysia Edisi Ke-12 dan skuad ragbi telah menyumbang pingat emas sekaligus membantu kontijen negeri Terengganu untuk muncul juara keseluruhan.

Walaupun setiap kursus tersebut dikenakan bayaran yuran seperti mana ditetapkan oleh badan induk, PRNT turut mengambil inisiatif untuk mengadakan satu seminar secara percuma kepada orang ramai yang berminat untuk hadir. Seminar yang akan disampaikan oleh wakil dari KRM iaitu Pengarah Pembangunan KRM; En. Mohd Khairulnizam bin Mohd Isa bersama Pengarah Prestasi Tinggi KRM; Dr. Ahmad Naim Ismail akan menyampaikan penerangan berkaitan kejurulatihan, kepegawaian & pertandingan, prestasi tinggi sukan ragbi dan juga hala tuju Program Pembangunan Ragbi Negara(NRDP) yang akan berlangsung pada 28 Ogos 2020 jam 0800 malam bertempat di Auditorium 1 Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu.

Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu merangkap Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia Amir Amri Mohamad sewaktu hadir ke Majlis Meraikan Kemenangan Skuad Ragbi Piala Agong dan 7 Sepasukan Kebangsaan Negeri Terengganu 2019 yang telah berlangsung di Hotel Primula, Kuala Terengganu pada 18 Julai 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Berikutan penularan COVID-19 yang masih tidak menentu menyebabkan tiada sebarang kejohanan berlangsung maka peluang ini akan digunakan sepenuhnya untuk memfokuskan pembangunan sukan ragbi negeri Terengganu. Penganjuran kursus ini menjadi satu penanda aras terbaik buat perkembangan sukan ragbi di negeri ini yang sememangnya menjadi keperluan memandangkan ramai pengiat sukan ragbi di sini tidak berpeluang menyertai sebelum di mana kursus ini dianjurkan di lain-lain negeri. Juga menjadi tanggungjawab di pihak persatuan (Persatuan Ragbi Negeri Terengganu) untuk mengadakan kursus-kursus sedemikian rupa bagi memberi peluang kepada semua anak jati negeri Terengganu ini. Sememangnya kursus sedemikian amat penting buat negeri ini kerana hala tuju persatuan adalah untuk menuju ke aras profesionalisme. Kami mahukan setiap tenaga kerja di dalam persatuan ini adalah berkelayakkan di mana sedikit sebanyak akan membantu dalam karier mereka dan sudah pasti akan menyumbang pada pembangunan sukan ragbi di negeri Terengganu ini juga.”, ujar Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu merangkap Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia Amir Amri bin Mohamad.

Izaimi Zainuddin merupakan ketua jurulatih pasukan ragbi lelaki negeri Terengganu dalam misi ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Johor 2020. Beliau telah membimbing pasukan persiapan SUKMA ini sejak 2017 di mana sebelum ini turut pernah membimbing pasukan kebangsaan skuad bawah 20 tahun dan 19 tahun. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Penyertaan oleh peserta-peserta muda khususnya bekas pemain negeri ini menjadi satu petanda baik buat pembangunan sukan ragbi negeri Terengganu. Malah secara tidak langsung mengambarkan mereka ini ingin memajukan diri mereka dalam sukan ini. Kita tidak boleh nafikan yang mereka tidak boleh berstatus selaku pemain selamanya. Sampai masanya sudah pasti mereka akan terlibat dalam membentuk pasukan sama ada kejurulatihan mahupun pengurusan pasukan ragbi di mana-mana pasukan. Selain pelapis-pelapis atlet sukan ragbi, pelapis di peringkat kejurulatihan mahupun kepengadilan juga perlu diberi perhatian bagi setiap pasukan sama ada di peringkat kelab mahupun negeri. “, berkata Izaimi Zainuddin selaku ketua jurulatih yang telah membimbing pasukan ragbi negeri Terengganu ke pentas SUKMA sejak 2017 dan juga ketua jurulatih yang telah membimbing Terengganu untuk cipta sejarah pertama kali muncul juara Kejohanan Ragbi Piala Agong pada penganjuran edisi ke-39 2019.

Jurulatih pasukan ragbi wanita Terengganu; Muhammad Haikal Ibrahim(berbaju hitam) sewaktu sesi latigan pasukan ragbi wanita Terengganu yang kini dalam misi ke pentas SUKMA Johor 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Saya begitu teruja kerana diberi peluang untuk menghadiri kursus kejurulatihan ini. Satu peluang yang telah lama saya nantikan dan saya bersyukur kerana berpeluang menyertai di sini. Satu program yang amat bagus demi masa depan saya dalam sukan ini. Saya tidak boleh selamanya untuk selesa bergelar pemain di mana sampai masanya saya perlu menceburi bidang kejurulatihan mahupun pengurusan pasukan. Kelayakkan yang diterima amat penting buat saya untuk berbakti di negeri Terengganu. “, berkata Muhammad Haikal bin Ibrahim yang kini menggalas tanggungjawab selaku pembantu jurulatih pasukan ragbi wanita ke pentas SUKMA Johor 2020. Anak jati Kampung Batin, Seberang Takir yang kini berusia 23 tahun ini juga merupakan bekas pemain kebangsaan yang telah menyerlah di Kejohanan Ragbi Asia U20 di Hong Kong pada 2017 dan juga turut telah membantu negeri Terengganu untuk mencipta sejarah pertama kali muncul juara di pentas Kejohanan Ragbi Piala Agong Edisi Ke-37 pada tahun lalu. Lebih mesra dikenali dengan panggilan ‘Ceemeekk’ juga pernah beraksi mewakili Terengganu di pentas penganjuran SUKMA Perak 2018.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

february, 2024

21feballdayLiga Federasi Lawn Bowls Malaysia (MLBF) Zon Pantai Timur

25feballdayKejohanan Lawn Bowls Bawah 12 Tahun & Bawah 18 Tahun Kebangsaan

29feballdayKejohanan Kuda Lasak Piala YAB Menteri Besar Terengganu 2024

X