PBSNT Memartabatkan Persatuan Pengadil


Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT) membuka lembaran baru dengan memartabatkan Persatuan Pengadil Bola Sepak Negeri Terengganu sebagai ahli gabungan badan induk negeri ini dalam usaha untuk meningkatkan jumlah pengadil di pentas tertinggi. Perkembangan terkini tersebut setelah diusulkan oleh perwakilan dalam Kongres Tahunan PBSNT 2020 yang mendapat sokongan majoriti daripada ahli-ahli gabungan.

Selain tidak mengetepikan program pembangunan peringkat akar umbi yang menjadi agenda utama pada tahun hadapan, keperluan mempunyai barisan pengadil yang berkualiti juga turut akan melengkapkan ekosistem pembangunan bola sepak negeri ini.

Pada kongres tersebut turut berlangsung pemilihan Jawatankuasa PBSNT bagi sesi 2021 sehingga 2024. Sebanyak lapan muka baharu telah diketengahkan setelah mendapat sokongan majoriti. Menjadi perhatian adalah kemenangan penyandang Timbalan Presiden 2, Marzuki Sulong setelah mendapat 32 undi menewaskan Presiden Persatuan Bola Sepak Kuala Terengganu, Sekanther Abdul Hamid dengan majoriti 8 undi.

Manakala bagi jawatan Presiden PBSNT tidak dipertandingkan kerana dikhaskan kepada Menteri Besar Terengganu manakala Timbalan Presiden I diberikan kepada Hishamuddin Abdul Karim yang dipilih khas oleh presiden PBSNT seperti terkandung dalam statut persatuan itu.

Timbalan Presiden 1 Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT) Hishamuddin Abdul Karim sewaktu hadir ke Kongres Tahunan PBSNT 2020 yang telah diadakan di Permai Hotel, Kuala Terengganu pada 3 Disember 2020.

“Pengadil merupakan antara satu elemen pengukuh kepada kita, setelah kita membuat semakan kita tidak memiliki pengadil-pengadil dari Terengganu yang berada di peringkat kebangsaan dengan jumlah yang membanggakan. Jadi mungkin ia juga menjadi satu tindakan yang dilaksanakan selepas ini untuk membentuk tenaga-tenaga pengadil yang boleh kita bina dan berperanan di negeri dan negara.”, ujar Timbalan Presiden I PBSNT Hishamuddin Abdul Karim

Marzuki Sulong diberi kepercayaan untuk terus menyandang Timbalan Presiden 2 Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT) setelah diundi dalam pemilihan jawatankuasa baharu Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT) sesi 2021-2024 berlangsung sewaktu Kongres Tahunan PBSNT 2020 yang telah diadakan di Permai Hotel, Kuala Terengganu pada 3 Disember 2020.

“Sebagaimana saya telah perkatakan dalam mesyuarat tadi, bahawa usul daripada persatuan daripada ahli-ahli gabungan yang untuk meneruskan kesinambungan player-player muda dan kita akan teruskan. Dan kita juga tadi telah bersama-sama membuat keputusan untuk memartabatkan jawatan kuasa pengadil negeri di mana kita telah membuat keputusan tadi jawatan kuasa pengadil negeri akan diterima menjadi ahli gabungan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu. InsyAllah.”, berkata Marzuki Sulong yang berjaya mengekalkan jawatan Timbalan Presiden II PBSNT bagi sesi 2021-2024.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X