TFC Rangka Ekosistem Bola Sepak

Galeri khas yang akan menempatkan segala infomasi berkaitan sejarah sukan bola sepak Terengganu akan diwujudkan di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin dijangka mampu menjadi daya tarikan bagi sektor pelancongan sukan.

Terengganu Football Club (TFC) Sdn Bhd yang baharu ditubuhkan untuk memenuhi syarat wajib saingan pasukan di musim hadapan mula mengorak langkah dengan merangka ekosistem sukan bola sepak secara menyeluruh bagi negeri Terengganu. Penswastaan pasukan bola sepak negeri ini yang tidak hanya memfokuskan untuk kejuaraan, malah turut perlu melalui proses transfomasi ekosistem bola sepak moden melalui suntikan penjenamaan entiti itu sendiri.

Meletakkan moto ‘Win Back Mission’ sebagai azimat yang perlu diterjemahkan oleh barisan pengurusan, dalam usaha untuk memperkukuhkan TFC sebagai jenama pasukan nombor satu di persada bola sepak negara. Selain tanggungjawab mempersiapkan pasukan bagi menghadapi saingan di musim hadapan, entiti berstatus sendirian berhad ini juga kini sedang giat mengatur langkah bersama pemegang-pemegang taruh dalam usaha menjana pendapatan kepada pasukan yang menjadi keutamaan. Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang menjadi venue rasmi bagi TFC juga turut bakal menerima tambah nilai tersendiri di mana akan diwujudkan galeri khas yang bakal memberi impak pada sektor pelancongan sukan.

Majlis Jalinan Kasih Lagenda Bola Sepak Negeri Terengganu yang telah berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin pada 31 Oktober 2020 menjadi detik penting permulaan Terengganu Football Club Sdn Bhd selaku entiti badan bola sepak negeri yang diswastakan bagi memenuhi syarat wajib saingan pasukan di musim hadapan.

Perancangan itu telah dizahirkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif TFC Sdn Bhd, Ab Rasid Jusoh pada satu majlis yang telah menghimpunkan bekas pemain -pemain bola sepak negeri ini di era 60an sehingga 2000. Program yang merapatkan hubungan silaturrahim dan berkongsi pandangan serta pengalaman dalam arena bola sepak juga turut menjadi serampang dua mata buat TFC untuk merencanakan program yang dirancang nanti.

Ab Rasid Jusoh telah dilantik selaku Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Football Club Sdn Bhd. bermula pada 26 Oktober 2020. Sebelum itu beliau juga pernah menjawat jawatan yang sama bagi mengemudi pasukan T-Team FC pada 2013 sehingga 2016.

“Perancangan pada masa akan datang kita akan buat stadium ini sebagai stadium tour macam Jeventus sebagai contoh dan sebagainya. Jadi kita tengok black and white ini sinonim dengan Jeventus. Jadi itulah sebabnya kita rasa walaupun kita tidak sampai peringkat JDT tapi kita berusaha ke arah supaya menjadikan stadium ini tempat himpunan anak muda dan sebagainya yang kita akan buat untuk menjana pendapatan TFC itu sendiri lah.”, berkata Ab Rasid Jusoh selaku Ketua Pegawai Eksekutif TFC Sdn Bhd kepada PenyuSukan.com

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X