2 Tonggak THT Disambar TNB

Terengganu Hockey Team (THT) kehilangan dua tonggak utama bahagian serangan yakni pemain tempatan berkualiti yang banyak mencorak kejayaan pasukan iaitu Firhan Ashaari(kiri) dan Tengku Ahmad Tajudin. Kredit Foto – Arenahoki.my

Firhan Ashaari akhirnya menurut jejak Tengku Ahmad Tajudin untuk bersama dengan pasukan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dalam saingan Liga Hoki Malaysia (LHM), musim ini. Sebelum ini hanya Tengku Ahmad Tajudin yang membuat keputusan awal untuk berhijrah dari pasukan THT manakala ketika itu Firhan masih tidak memberi kata putus sehinggalah secara rasmi kontrak bersama THT tamat pada 31 Disember 2017.

Dilaporkan Firhan(lahir pada 9 Mac 1993) yang berusia 25 tahun ini sememangnya tidak dapat menolak tawaran dari TNB yang mampu memberi jaminan masa depan yang lebih baik dari tawaran yang sedia ada mahupun daripada pasukan hoki lain.

Firhan Ashaari yang telah mendirikan rumah tangga pada 4 Mac 2017. Kredit Foto – Arenahoki.my

Walaupun ditawarkan kontrak setahun dengan terma lanjutan di dalam pasukan hoki, TNB juga turut menawarkan peluang pekerjaan kepada penyerang kebangsaan ini. Sememangnya satu tawaran yang tidak akan ditolak oleh mana-mana atlet sukan yang rata-rata pendapatan mereka hanya dengan bersukan.

Terma kontrak yang sama juga dikhabarkan turut ditawarkan kepada Tengku Ahmad Tajuddin(lahir pada 5 Januari 1986) yang kini berusia 32 tahun. Tengku Ahmad Tajuddin sah menjadi milik pasukan TNB sebaik sahaja pulang dari menyertai Liga Oman pada Disember lalu.

Tengku Ahmad Tajuddin atau dipanggil juga Zidane di kalangan rakan sepasukannya, sebelum ini beraksi bersama Terengganu Hockey Team (THT) selama empat musim yang menyaksikannya berjaya membantu pasukan meraih kejuaraan liga sebanyak tiga kali.

Tengku Ahmad Tajudin Abdul Jalil berasal dari Kangar, Perlis telah bersama pasukan THT sejak 2013. Kredit Foto – Arenahoki.my

Untuk saingan liga musim 2018 ini, pasukan TNB meletakkan sasaran untuk menjadi 3 teratas pasukan terbaik tanpa sebarang kudrat pemain import setelah beberapa tahun gagal untuk berada di kelompok terbaik. Kali terakhir pasukan TNB memenangi trofi adalah pada musim 2009/2010 apabila muncul juara Piala TNB.

Manakala pasukan THT pula mempertaruhkan empat pemain kebangsaan Argentina untuk musim ini.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X