COVID-19: SUKMA JOHOR 2020 DITANGGUHKAN

KENYATAAN MEDIA MENTERI BELIA DAN SUKAN
KEPUTUSAN MESYUARAT KHAS JAWATANKUASA TERTINGGI SUKAN MALAYSIA MENGENAI PENGANJURAN SUKMA JOHOR 2020

Saya telah mempengerusikan Mesyuarat Khas Jawatankuasa Tertinggi Sukan Malaysia secara sidang video hari ini untuk membincangkan mengenai penganjuran SUKMA Johor 2020 ekoran ancaman wabak COVID-19 yang melanda Malaysia kini. Sidang video tersebut telah disertai oleh semua Ahli Jawatankuasa Tertinggi Sukan Malaysia yang terdiri dari 14 Exco / Menteri Belia & Sukan Negeri (termasuk Johor selaku tuan rumah), Ketua Setiausaha Kementerian Belia & Sukan, Presiden Majlis Olimpik Malaysia, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara dan Sekretariat Sukan Malaysia Johor.

Jawatankuasa Tertinggi Sukan Malaysia dengan sebulat suara telah bersetuju untuk menangguhkan SUKMA Johor 2020 ke satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Jawatankuasa Tertinggi Sukan Malaysia telah membuat keputusan tersebut mengambilkira aspek yang paling utama iaitu keselamatan dan kesihatan atlet-atlet, jurulatih, pegawai dan semua yang terlibat dalam temasya tersebut.

Mesyuarat juga telah mengenalpasti dua (2) cadangan tarikh yang menjadi pilihan majoriti iaitu pada Disember 2020 ataupun dianjakkan ke tahun 2021 setelah mengambilkira perkara-perkara berikut:

a) Pemantauan berterusan perkembangan wabak Covid-19;
b) Tiada pertindihan dengan tarikh-tarikh penting yang lain seperti peperiksaan awam, acara-acara sukan utama; dan
c) Meneliti dan mengambilkira kepentingan semua pemegang taruh SUKMA Johor 2020, khususnya Negeri Johor sebagai tuan rumah

Selari dengan itu, saya juga telah mengarahkan Ketua Pengarah MSN dengan kerjasama Sekretariat Sukan Malaysia Johor untuk membuat penelitian yang komprehensif dengan mengambilkira maklumbalas daripada semua pemegang taruh merangkumi aspek-aspek kelayakan dan persiapan atlet, implikasi ke atas aktiviti promosi, pemasaran, program-program pra-SUKMA, penajaan, branding, liputan media, persiapan logistik, kemudahan pertandingan sukan spesifik dan lain-lain aspek yang berkaitan untuk dilaporkan kepada Mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Sukan Malaysia akan datang.

PARA SUKMA Johor 2020
Saya juga telah meminta Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan selaku Pengerusi Jawatankuasa Tertinggi Para SUKMA Johor 2020 untuk mengambil tindakan serupa untuk menangguhkan temasya tersebut yang dijadualkan selepas SUKMA Johor 2020.

Penangguhan Sukan Olimpik Tokyo 2020
Mengenai perkembangan terkini Sukan Olimpik Tokyo 2020, saya mengalu-alukan keputusan IOC dan Jepun selaku penganjur untuk menangguhkan Sukan Olimpik Tokyo ke tahun 2021 mengambilkira situasi semasa COVID-19 dan atas kepentingan yang paling utama iaitu untuk menjaga keselamatan dan kesihatan atlet, pegawai dan semua yang terlibat. Dalam pada itu, KBS dan MOM akan bekerjasama rapat untuk meneliti implikasi-implikasi keputusan tersebut ke atas atlet-atlet dalam masa yang terdekat ini.

DATO’ SRI REEZAL MERICAN BIN NAINA MERICAN
MENTERI BELIA DAN SUKAN MALAYSIA
25 MAC 2020

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X