Terengganu FC Raih Tiket Piala AFC 2021

Kredit Foto – https://www.facebook.com/footballclubterengganu

Walaupun pembatalan saingan Piala Malaysia merencatkan sasaran piala musim ini buat Terengganu FC(TFC) yang telah mara ke pusingan suku akhir, namun pasukan ini tetap bertuah apabila layak mendapat slot ke kempen Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) musim depan. TFC selaku tempat ke-3 dalam saingan Liga Super musim ini layak secara automatik berikutan pembatalan saingan Piala Malaysia ini yang sekaligus memadam peluang pasukan-pasukan lain untuk merebut tiket ke Piala AFC 2021 nanti.

Perkara itu telah disahkan Ketua Pegawai Eksekutif Liga Bolasepak Malaysia (MFL), Datuk Ab Ghani Hassan dalam kenyataan bersama pengumuman pembatalan Piala Malaysia sebelum ini. TFC di bawah kendalian Nafuzi Zain sebagai pendatang baharu kejurulatihan di pentas Liga Super menyifatkan bahawa layak ke pentas asia ini merupakan hadiah paling bermakna buat pasukan dan penyokong.

“Kemenangan ini adalah atas usaha setiap pemain saya.” – Nafuzi Zain. Kredit Foto – https://www.facebook.com/footballclubterengganu

“Bagi AFC ini saya macam memberi penghargaan terima kasih lah kepada MFL sebab memberi slot kepada Terengganu sebab itulah macam sasaran daripada kelab terutama dari segi penyokonglah yang ingin kita ke AFC dan target pemain untuk layak ke AFC. Penghargaan yang untuk MFL memberi peluang yang baik untuk kelab dan pemain.”, ujar Nafuzi Zain yang telah membimbing TFC sejak 2019.

Dalam perkembangan lain, Nafuzi berkata beliau masih menunggu keputusan daripada pihak pengurusan TFC Sdn Bhd berhubung kontraknya yang bakal tamat hujung bulan ini.

Tirai kempen kejohanan Piala AFC 2021 edisi ke-18 dijadualkan bakal bermula pada Januari depan dengan perlawanan pusingan kelayakkan pertama sebelum melabuhkan tirai pada November 2021.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X