Skuad Catur MSSN Terengganu Sasar Podium

Skuad Catur Majlis Sukan Sekolah Negeri Terengganu turut menjadi tuan rumah kepada penganjuran Kejohananan Catur Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) 2018.
Skuad Catur Majlis Sukan Sekolah Negeri Terengganu turut menjadi tuan rumah kepada penganjuran Kejohananan Catur Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) 2018.

Skuad Catur Majlis Sukan Sekolah Negeri Terengganu (MSSNT) meletakkan sasaran podium bagi Kejohananan Catur Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) 2018 yang kini berlansung di Dewan Sultan Mizan, Universiti Malaysia Terengganu. Walaupun sekian lama masih berhempas pulas berentap bersama pasukan – pasukan yang mempunyai nama besar dalam kejohanan ini namun ianya tidak bermaksud pasukan tuan rumah terus mengalah. Malah tahun demi tahun MSSNT sentiasa memperkasakan pencungkilan bakat di kalangan murid-murid sekolah.

Seramai 42 atlet catur dari serata pelusuk negeri Terengganu ini telah terpilih untuk mewakili kejohanan kali ini di mana murid berusia 8 tahun merupakan atlet termuda di dalam skuad ini. Persiapan skuad ini juga turut mendapat bimbingan dari jurulatih catur tempatan selain sentiasa memperbaiki kelemahan yang ada di dalam setiap atlet itu sendiri.

Pada edisi kali ini skuad tuan rumah tidak dapat disertai oleh pelajar Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud; Athiera Fatneen binti Rosman yang merupakan atlet catur berpengalaman besar di pentas MSSM ini. Athiera Fatneen terpaksa menarik diri untuk sebarang kejohanan pada tahun ini bagi memberi fokus kepada peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3(PT3). Untuk rekod, Athiera Fatneen layak untuk mewakili negeri ini ke pentas MSSM pada usia seawal 8 tahun iaitu di darjah dua persekolahan. Saban tahun terus memberi tekanan kepada pasukan lawan walaupun tewas pada pusingan akhir dalam edisi MSSM tahun lalu.

“Beberapa tahun kebelakangan ini pasukan MSSN Terengganu menunjukkan prestasi yang baik di mana para atlet kami mampu untuk merebut podium. Sedikit sebanyak mampu untuk memberi tekanan kepada beberapa pasukan yang sentiasa mendominasi kejohanan ini. Walaupun sukan ini tidak begitu popular seperti mana di negeri-negeri lain namun di negeri ini masih mempunyai bakat-bakat berkualiti di kalangan murid-murid sekolah yang perlu kami ketengahkan. Kami selaku tuan rumah bagi penganjuran edisi kali ini optimis untuk meraih podium.”; ujar Rohaiza Abdullah selaku pengurus pasukan catur MSSN Terengganu yang juga merupakan guru di SK Tok Jembal.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X