Normal Baharu Terengganu FC 2


Klik untuk lihat video – https://youtu.be/9CAKp8vdjEQ

Pasukan bola sepak Terengganu FC 2 (TFC 2) yang kini merupakan pendahulu Liga Perdana dengan rekod tanpa kalah bagi aksi 4 perlawanan sebelum ini kembali menyambung jadual latihan setelah terhenti berikutan pandemik COVID-19 yang menjadi isu global.

Momentum kempen Liga Perdana musim ini terhenti setelah perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu memaksa setiap pasukan bertanding tiada pilihan untuk akur dengan keputusan penganjur bagi menangguhkan sebarang perlawanan mahupun sebarang aktiviti program latihan berpasukan.

Kini setelah menerima kebenaran untuk kembali berlatih di padang latihan, TFC 2 perlu menyesuaikan untuk rutin normal baharu bagi pematuhan Prosedur Operasi Standard(SOP) yang ditetapkan oleh pemegang taruh sukan bola sepak ini. SOP itu tidak hanya perlu dipatuhi sebelum memasuki padang malah sepanjang program latihan bermula sehingga selesai.

Anak jati Bukit Payung; Roshaidi Wahab pertama kali bersama pasukan Terengganu FC 2 pada musim 2019 selaku pembantu jurulatih sebelum diberi kepercayaan untuk menggalas tugas selaku ketua jurulatih untuk musim 2020 ini. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Ya, sememangnya kita menekankan apa yang telah dikeluarkan oleh FAM. Kerana jika berlakulah sesuatu di luar jangkaan kita kemungkinan kita terpaksa membatalkan permainan atau sebagainya jadi sudah merugikan pasukan. Oleh kerana itu kita mohon kepada semua pemain supaya betul-betul melaksanakan SOP yang dikeluarkan oleh FAM supaya kita dapat meneruskan perlawanan kita sehingga terakhir.”; ujar Roshaidi Wahab selaku ketua jurulatih TFC 2 bagi musim 2020 ini.?

Hanya 10 pemain bersama 4 jurulatih bagi satu sesi latihan dibenarkan selain perlu membawa sendiri keperluan seperti air minuman dan salinan pakaian tanpa menggunakan sebarang fasiliti di pusat latihan adalah sebahagian dari SOP yang ditetapkan.

Walaupun normal baharu ini menjadi satu ‘ujian’ buat warga pasukan TFC 2 namun rata-rata pemain begitu teruja untuk kembali berpeluh di padang bersama rakan sepasukan setelah sekian lama ‘berkelana’ melakukan latihan peribadi di kediaman masing-masing.

Pada perlawanan pembuka musim, TFC 2 hadir selaku pasukan pelawat membuat kejutan untuk menewaskan Selangor 2 berkeputusan 1 gol tanpa balasan. Perlawanan terakhir sebelum kempen Liga Perdana 2020 dihentikan adalah perlawanan ke-4 dalam kempen Liga Perdana musim ini dengan meraih kemenangan di laman sendiri berkeputusan 2 berbolos 1 gol sewaktu menentang Kelantan.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X