Mengapa Sumareh Layak Ketepikan FAM?


Klik untuk lihat video – https://youtu.be/8YgNPJ5cca0

Penjelasan oleh Dr Wirdati Mohd Radzi yang telah dilantik sebagai pengerusi Club Professionalization Task Force (CPTF) oleh Malaysian Football League (MFL) pada 25 Januari lalu. CPTF merupakan satu entiti baharu di dalam MFL yang diperkenalkan pada tahun ini.

Sebelum ini pelbagai pihak mempertikaikan mengapa pemain naturalisasi pertama Harimau Malaya, Mohamadou Sumareh yang mengetepikan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) selaku badan induk sukan bola sepak tanah air untuk terus membuat aduan pada FIFA berikutan tidak dibayar gaji oleh Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP). Terkini FIFA telah mengarahkan PBNP untuk membayar AS1.2 juta(RM4.9 juta) kepada bekas pemain mereka.

Dr Wirdati Mohd Radzi yang juga merupakan mantan Pesuruhjaya Sukan(2019-2020) yang mempunyai latar belakang dalam bidang perundangan sukan. Beliau ditemui sewaktu hadir bagi tugasan tidak rasmi ke Majlis Sukan Negeri Terengganu pada 8 Februari 2021.

“Sebab Sumareh adalah pemain bola sepak antarabangsa, dia mempunyai hak mengikut undang-undang antarabangsa di mana undang-undang ini hanya boleh dibincangkan di luar Malaysia.”, ujar Dr Wirdati Mohd Radzi yang telah dilantik sebagai pengerusi Club Professionalization Task Force (CPTF) oleh Malaysian Football League (MFL) kepada PenyuSukan.com sewaktu ditemui dalam kunjungan tidak rasmi ke Majlis Sukan Negeri Terengganu pada 8 Februari 2021.

Mohamadou Sumareh untuk kali pertama bersama pasukan juara bertahan Liga Super, Johor Darul Ta’zim(JDT) bagi saingan kempen musim 2021 ini. Kredit Foto – Facebook.com/johorsoutherntigers.com.my

Terdahulu pemain kelahiran Gambia ini telah meninggalkan Pahang pada Ogos tahun lalu berikutan isu tersebut dan menyarung jersi Police Tero FC yang berpangkalan di Thailand. Kini pemain berusia 27 tahun ini kembali ke tanah air bersama Johor Darul Ta’zim (JDT) untuk memulakan kempen musim ini.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

february, 2024

21feballdayLiga Federasi Lawn Bowls Malaysia (MLBF) Zon Pantai Timur

25feballdayKejohanan Lawn Bowls Bawah 12 Tahun & Bawah 18 Tahun Kebangsaan

29feballdayKejohanan Kuda Lasak Piala YAB Menteri Besar Terengganu 2024

X