Kenjoh XCO 2.0 ‘Champion of Champions’ Milik Tenney

Pelumba skuad pelapis Terengganu ke pentas Sukan Malaysia(SUKMA), Zulfikri Zulkifli atau lebih dikenali dengan gelaran ‘Tenney’ dalam arena perlumbaan berbasikal lasak(XCO) tanah air mencipta kejutan setelah menewaskan pelumba-pelumba profesional yang lebih senior untuk muncul juara di pentas Kejuaraan Berbasikal Lasak Kenjoh XCO 2.0 Terbuka Kebangsaan.

Pelumba muda berusia 22 tahun kelahiran Dungun yang mewakili pasukan Helaz Terengganu dalam aksi kategori utama ‘Champion of Champions’ mencipta sensasi penganjuran untuk muncul juara dengan catatan masa 1 jam 1 minit 31 saat bagi jarak kayuhan berbukit sejauh 19.2km. Sekaligus berjaya mencipta jurang masa 3 minit 37 saat mendahului bekas pelumba kebangsaan Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi yang menjadi tonggak utama pasukan PDRM di tempat kedua. Manakala bagi tempat ketiga milik pelumba elit tanah air Muaz Abd Rahim dari pasukan DTCC TUDM dengan catatan masa 1 jam 5 minit 28 saat.

Zulfikri Zulkifli atau lebih dikenali sebagai ‘Tenney’ merupakan pelumba basikal lasak XCO yang kini dalam program persiapan pasukan Terengganu ke pentas temasya Sukan Malaysia.

“Alhamdullilah.. satu perlumbaan yang teramat sengit. Bentuk muka bumi juga turut menjadi cabaran utama di mana agak teknikal buat saya. Pada awalnya saya ikuti tempo kayuhan pelumba lain kemudian sebelum saya mendahului pelumba lain.”, ujar Tenney selaku juara ‘Champion of Champions’ yang menjadi kategori utama yang dipertandingkan dalam Kenjoh XCO 2.0

Kategori Wanita Terbuka yang mempertaruhkan kayuhan sejauh 9.6km juga turut mencuri perhatian melibatkan persaingan sengit pemenang pingat gangsa Kejuaraan XCO Benua Asia 2018, Nur Deena Safia yang berjaya meraih tempat pertama dengan catatan masa 40 minit 5 saat meninggalkan pelumba MSN Perak Nur Assyira Zainal Abidin di tempat kedua manakala tempat ketiga milik pelumba tuan rumah Eddyna Nasuhar Zainal Abidin dari pasukan MSN Terengganu. Turut beraksi adalah bekas pelumba wanita kebangsaan, Ju Pha Som Net yang mewakili PDRM sekadar mencatat masa 44 minit 31 saat untuk berada di tempat ke-4 perlumbaan.

Presiden Persatuan Lumba Basikal Daerah Dungun – Amran Abdullah

“Tiada penganjuran bermakna tiada atlet. Apabila ada penganjuran kita boleh menilai dari situ, pihak Majlis Sukan Negeri Terengganu daripada wakil Majlis Sukan Negeri Terengganu boleh melihat kemampuan rider-rider yang baru hendak naik ini lah.”, ujar Presiden Persatuan Lumba Basikal Daerah Dungun yang menggalas tanggungjawab selaku penganjur bagi kejuaraan berstatus terbuka kebangsaan ini.

Penganjuran yang diiktiraf oleh badan induk berbasikal tanah air ini dijenamakan sebagai Kenjoh XCO 2.0 Challenge berlangsung selama sehari di litar XCO Bukit Chatak, Dungun berjaya menarik penyertaan seramai 171 pelumba profesional dalam negara dan pelumba dari negara jiran. Sebanyak 8 kategori dipertandingkan melibatkan acara pelumbaan lelaki dan wanita menawarkan hadiah wang ringgit kepada setiap pemenang. Juara ‘Champion of Champions’ yang menjadi kategori utama dipertaruhkan membawa pulang RM 5000 ringgit bersama hadiah-hadiah iringan.

KEPUTUSAN PENUH KENJOH XCO 2.0https://results.checkpointspot.asia/results.aspx?CId=17036&RId=3505&EId=3&dt=0&adv=1

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X