Liga Semi Pro Warnai Kancah Bola Sepak Terengganu

Timbalan Presiden PBSNT Marzuki Sulong(kanan) bersama YM Tengku Seri Bijaya Raja Datuk Tengku Farok Hussin Tengku Abdul Jalil merangkap Setiausaha Agung PBSNT sewaktu sidang media Kongres Tahunan PBSNT 2021 yang telah berlangsung di RA’AI Hotel & Convention Centre, Kuala Nerus pada 12 Disember 2021.

Demi memperkasakan perkembangan sukan bola sepak negeri Terengganu, Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT) kini hampir muktamad untuk menganjurkan kejuaraan Liga Bola Sepak Semi Pro Terengganu seawal suku pertama tahun hadapan.

Keputusan ini telah diputuskan sebulat suara dalam Kongres Tahunan PBSNT 2021 yang telah berlangsung selama sehari di Kuala Nerus dilihat sebagai keputusan yang amat dinanti-nantikan oleh para pemain tempatan mahupun penyokong selama ini. Penganjuran ini juga dilihat sebagai serampang dua mata untuk memberi ruang kepada barisan pengadil tempatan bagi menimba pengalaman sebelum ke pentas yang lebih tinggi lagi.

Sepak mula yang dijangka pada Mac nanti, sehingga kini difahamkan pasukan-pasukan yang mewakili ahli-ahli gabungan badan induk sukan bola sepak negeri ini termasuk dua pasukan jemputan telah bersedia untuk beraksi.

“Kita hendak setiap ahli gabungan iaitu 10 ahli gabungan mempunyai kelab sendiri. Kelab ini akan menjadi hati kepada peminat bola sepak daerah masing-masing. Syarat kita utama sekali kita betul-betul mahukan berstatus semi pro. Ianya memberi peluang kepada pemain-pemain tempatan yang tidak terpilih di pentas tertinggi untuk beraksi sama sebagai punca pendapatan.” ujar Timbalan Presiden PBSNT Marzuki Sulong merangkap Ahli Lembaga Pengarah Liga Bolasepak Malaysia (MFL) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan MFL.

Melalui satu sekretariat yang akan ditubuhkan untuk menguruskan penganjuran ini nanti, akan diputuskan sama ada status pemain import akan dibenarkan atau sebaliknya. Walaupunbagaimanapun, menurut Timbalan Presiden PBSNT ini lagi bahawa tujuan utama penganjuran ini adalah untuk mengutamakan pemain-pemain anak negeri Terengganu namun tetap tidak menolak untuk sebarang penambahbaikan penganjuran sekiranya setiap pasukan mampu untuk berbuat sedemikian.

Marzuki Sulong juga turut menzahirkan bawaha pasukan yang muncul juara nanti diberi peluang dan ruang oleh badan induk kebangsaan FAM untuk mewakili Terengganu beraksi di pentas kejuaraan Liga M3.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X