Como Challenge: Cabaran Berbukit Laluan Berliku Tarik 951 Pelumba Basikal

Penganjuran perlumbaan berbasikal Como Challenge 2022 mendapat kepercayaan barisan penaja-penaja walaupun pandemik COVID-19 masih belum berakhir.

Laluan berliku muka bumi beraltitud tinggi merentasi banjaran berbukit jauh dari kesibukkan jalan raya di pendalaman Hulu Terengganu menjadi penanda aras baharu buat penganjuran perlumbaan sukan berbasikal lebuhraya tempatan.

Menawarkan cabaran perlumbaan berbasikal intensiti tinggi sejauh 50km dengan laluan pendakian berbukit berjaya menarik penyertaan seramai 951 pelumba sekaligus menjadi antara penganjuran lumba berbasikal terbesar di dalam negara.

Puncak bukit Sungai Chomor di ketinggian 657 kaki dari aras laut berhampiran Tasik Kenyir menjadi garisan penamat bagi perlumbaan Como Challenge 2022. 

 

Cabaran pendakian dan laluan berliku sepanjang 50km jarak kayuhan Como Challenge 2022 menjadi cabaran utama buat pelumba.

Menambah prestij perlumbaan, jumlah penyertaan seramai 951 pelumba termasuk penyertaan dari beberapa pasukan berbasikal yang beraksi di pentas kebangsaan dan pasukan persediaan ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) mengangkat penanda aras cabaran perlumbaan bagi perebutan podium yang berakhir di ketinggian 657 kaki dari aras laut. Dua kategori jarak kayuhan iaitu 50km dan 25km melibatkan 9 disiplin acara dipertaruhkan di mana kategori Terbuka Berbasikal Lebuhraya 50km dan Bawah 23 tahun Berbasikal Lebuhraya 50km menjadi acara tumpuan bagi penganjuran ini.

Pegawai Daerah Hulu Terengganu Ahmad Azizi Zulkifli

Menurut penganjur perlumbaan merangkap Pegawai Daerah Hulu Terengganu Ahmad Azizi Zulkifli, Hulu Terengganu merupakan destinasi terbaik bagi perlumbaan yang menawarkan cabaran pendakian. Permandangan hutan berbukit yang masih terpelihara sepanjang kayuhan menuju ke garisan penamat di puncak bukit Sungai Chomor mampu dipromosikan untuk menjadi acara tahunan. Daya tarikan ini juga secara tidak langsung menjadi produk pelancongan sukan yang dapat membantu sosiekonomi setempat khususnya bagi masyarakat luar bandar di sini.

“Alhamdullilah..telah selesai satu penganjuran perlumbaan berbasikal Como Challenge bagi tahun 2022 ini. Sebenarnya perlumbaan ini adalah penganjuran yang tertangguh akibat Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) pada tahun lepas. Alhamdullilah kita dapat laksanakan dengan berjaya juga dengan sokongan daripada barisan penaja yang memberi kepercayaan bagi penganjuran ini begitu juga jabatan-jabatan kerajaan yang turut hadir membantu bagi menjayakan penganjuran pada hari ini.”, mengulas Pegawai Daerah Hulu Terengganu Ahmad Azizi Zulkifli sejurus tamat penganjuran.

Ketua jurulatih basikal Terengganu Syed Mohd Husaini Syed Mazlan yang turut beraksi dalam kategori Elit 50km Basikal Lebuhraya.

“Penganjuran ini merupakan satu pendedahan penting bagi pelumba-pelumba kami untuk mengutip semaksimum mungkin sebarang perlumbaan berintensiti tinggi sebelum SUKMA bermula nanti. Cabaran pendakian di Sungai Chomor merupakan satu kelebihan yang tiada di mana-mana penganjuran. Rata-rata penganjuran lumba berbasikal dalam negara jarang mempertaruhkan cabaran pendakian. Jadi untuk penganjuran ini satu impak besar untuk menilai prestasi semasa atlet-atlet bagi setiap pasukan sebelum berentap dalam SUKMA nanti.”, ujar ketua jurulatih basikal Terengganu Syed Mohd Husaini Syed Mazlan yang turut beraksi dalam kategori Elit 50km Basikal Lebuhraya.

Ketua jurulatih basikal Perak Hishamuddin Mohd Zaki

“Allhamdullilah berjaya raih podium untuk perlumbaan pertama bagi tahun ini. Cabaran pendakian beraltitud tinggi menyebabkan kami sanggup datang dari jauh dalam usaha persediaan ke SUKMA nanti. Pendedahan sedemikian amat penting untuk kami menilai prestasi semasa atlet-atlet kami walaupun kami mempunyai program latihan sepenuh masa.”, berkata ketua jurulatih basikal Perak Hishamuddin Mohd Zaki yang meletakkan sasaran pingat emas di SUKMA 2022 nanti.

1 jam 12 minit 52 saat merupakan catatan masa terpantas kategori Elit 50km Berbasikal Lebuhraya yang berjaya ditamatkan oleh pelumba Che Hafizam Che Roza dari pasukan PPCA Pasir Puteh, manakala ditempat kedua milik pelumba Isma Rizuan Mohamad Esa dari pasukan Orbit X Rosti Cycling Team dengan catatan masa 1 jam 12 minit 56 saat. Tempat ketiga milik pelumba individu dengan catatan masa 1 jam 13 minit 1 saat oleh Mohd Faizal Mohd Nadzir.

Pelumba-pelumba Majlis Sukan Negeri Terengganu bagi persiapan ke Sukan Malaysia(SUKMA) mendominasi podium Bawah 23 Tahun 50km Berbasikal Lebuhraya. Pelumba Kee Zhe Yie dinobatkan selaku juara dengan catatan masa 1 jam 11 minit 12 saat ke garisan penamat manakala rakan sepasukan Muhammad Shahmir Aiman Abdul Halim dengan catatan masa 1 jam 11 minit 13 saat. Tempat ketiga milik pelumba SUKMA Perak, Muhammad Yusri Shaari dengan catatan masa 1 jam 11 minit 54 saat.

Manakala bagi acara Bawah 23 Tahun 50km Berbasikal Lebuhraya, pasukan tuan rumah Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) mencipta sensasi perlumbaan mendominasi kedudukan podium tempat pertama dan kedua dengan jurang perbezaan masa sebanyak 1 saat buat kedua-dua pelumba.

Kee Zhe Yie selaku juara dengan catatan masa 1 jam 11 minit 12 saat ke garisan penamat diikuti rapat rakan sepasukan M Shamir Aiman Abd Halim di tempat kedua dengan catatan masa 1 jam 11 minit 13 saat. Manakala pelumba SUKMA Perak, Muhammad Yusri Shaari berada dikedudukan ketiga dengan catatan masa 1 jam 11 minit 54 saat.

Penganjuran sulung Como Challenge oleh Kerajaan Negeri Terengganu melalui Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Terengganu di mana Majlis Sukan Negeri Terengganu selaku pengurus acara yang disokong oleh Persatuan Lumba Basikal Negeri Terengganu bersama Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

KLIK UNTUK MUAT TURUN KEPUTUSAN COMO CHALLENGE 2022
a) KEPUTUSAN PENUH KATEGORI 25KM
b) KEPUTUSAN PENUH KATEGORI 50KM

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X