East Coast Rallying Pasukan Rali Tunggal Dari Terengganu Sertai Rally Sprint X-One

East Coast Rallying yang ditubuhkan sejak 2017 mula mewarnai siri jelajah perlumbaan sukan pemotoran rali tanah air yang dipacu oleh anak jati Kuala Terengganu Ir. Ts. Muhammad Syakirin Razaki(kiri) bersama bersama pemandu arah pasukan Amir Izham dari Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.

Satu-satunya pasukan rali profesional yang berpangkalan di Kuala Terengganu; East Coast Rallying mengesahkan tempat untuk berentap dalam perlumbaan Rally Sprint X-One yang akan berlangsung selama dua hari bermula pada 9 Disember sehingga 10 Disember 2023 bertempat di Malaysia Agro Exposition Park Serdang(MAEPS), Serdang, Selangor Darul Ehsan.

Perlumbaan selama dua hari ini mempertaruhkan 8 kategori yang dipertandingkan meliputi 4 kategori utama dan selebihnya kategori perlumbaan bagi pelumba-pelumba amatur termasuk kategori wanita dan kategori jentera klasik yang bakal menjadi tumpuan peminat sukan permotoran tanah air. Menambah prestij penganjuran, pusingan pertama perlumbaan rali ini diadakan pada waktu malam sekaligus memberi cabaran tersendiri buat setiap pelumba.

Edisi kedua perlumbaan Rally Sprint X-One berlangsung selama dua hari bermula pada 9 Disember sehingga 10 Disember 2023 bertempat di Malaysia Agro Exposition Park Serdang(MAEPS), Serdang, Selangor Darul Ehsan mempertaruhkan 9 peringkat cabaran(SS) dengan jarak keseluruhan sejauh 24.43km melibatkan 31 buah jentera perlumbaan dari 8 kategori yang dipertandingkan.
East Coast Rallying bersama jentera Honda Jazz GE yang dipandu oleh Muhammad Syakirin Razaki bersama pemandu arah Amir Izham Abd Aziz mendahului senarai pasukan pelumbaan Rally Sprint X-One berlangsung selama dua hari bermula pada 9 Disember sehingga 10 Disember 2023 bertempat di Malaysia Agro Exposition Park Serdang(MAEPS), Serdang, Selangor Darul Ehsan mempertaruhkan 9 peringkat cabaran(SS) dengan jarak keseluruhan sejauh 24.43km melibatkan 31 buah jentera perlumbaan dari 8 kategori yang dipertandingkan.

East Coast Rallying yang telah ditubuhkan sejak 2017 mula mewarnai siri jelajah perlumbaan sukan pemotoran rali tanah air dipacu oleh anak jati Kuala Terengganu Ir. Ts. Muhammad Syakirin Razaki bersama bersama pemandu kedua pasukan Amir Izham dari Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.

“Ianya satu penghormatan besar buat kami selaku pasukan kerdil dari pantai timur untuk diterima berentap di pentas kejuaraan Rally Sprint X-One bagi edisi kali kedua ini di mana kami telah terlepas peluang untuk turut sama berlumba pada penganjuran sulung tahun lalu disebabkan beberapa masalah teknikal pasukan kami.

“Saya juga cukup gembira kerana rakan pasukan Amir Izham masih bersama sehingga sejak di awal penubuhan sehingga kini di mana keserasian di antara kami menjadi bonus untuk mengejar podium kali ini.

Honda Jazz GE yang ditala sepenuhnya oleh R&R Sport Speed Garage menjadi taruhan East Coast Rallying untuk berentap dalam perlumbaan Rally Sprint X-One berlangsung selama dua hari bermula pada 9 Disember sehingga 10 Disember 2023 bertempat di Malaysia Agro Exposition Park Serdang(MAEPS), Serdang, Selangor Darul Ehsan.

“Pada perlumbaan kali ini kami menaruh kepercayaan pada jentera Honda Jazz GE yang ditala sepenuhnya oleh R&R Sports Speed Garage selaku rakan teknikal kami di mana kami optimis untuk memberi saingan kepada pasukan-pasukan yang mempunyai jentera lebih padu dari kami untuk berentap dalam kategori P10 nanti. Sudah tentu setiap pasukan inginkan kemenangan,  seperti mana kami yang hadir dari jauh dan telah lama membuat persediaan untuk hujung minggu ini sekaligus menutup kalendar perlumbaan kami pada tahun ini .”, ujar Ir. Ts. Muhammad Syakirin Razali yang telah berkecimpung dalam perlumbaan rali sejak 2017 dan pernah dinobatkan juara pada tahun 2013 selaku juara keseluruhan Kejuaraan Rali Malaysia (Kategori Junior) 2012 bersama Azmeer Yusri Yusof.

East Coast Rallying yang telah ditubuhkan sejak 2017 mula mewarnai siri jelajah perlumbaan sukan pemotoran rali tanah air dipacu oleh anak jati Kuala Terengganu Ir. Ts. Muhammad Syakirin Razaki(kiri) bersama bersama pemandu kedua pasukan Amir Izham dari Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.

Manakala buat Amir Izham yang akan beraksi selaku pemandu arah pasukan menzahirkan tanda terima kasih di atas kepercayaan yang diberikan oleh pasukan kepadanya.

“Ya, ianya satu penghormatan amat besar buat saya di mana saya telah bersama East Coast Rallying sejak 2017. Saya akan melakukan yang terbaik dan amat mengharap tuah memihak kepada kami. Faktor cuaca tidak menentu dilihat tidak menjadi halangan buat kami di mana kami pernah berlumba dalam situasi yang amat mencabar sebelum ini.

Pelumba pasukan East Coast Rallying Amir Izham(kiri) bersama Ir. Ts. Muhammad Syakirin Razaki(dua dari kiri) sewaktu proses pendaftaran pelumbaan Rally Sprint X-One berlangsung selama dua hari bermula pada 9 Disember sehingga 10 Disember 2023 bertempat di Malaysia Agro Exposition Park Serdang(MAEPS), Serdang, Selangor Darul Ehsan.

“Sekiranya hujan ianya memberi kelebihan buat kami namun kami tidak mendoakan situasi yang lebih buruk.”, berkata Amir Izham yang juga merupakan pengasas bersama pasukan East Coast Rallying berpengalaman di arena sukan permotoran jentera lasak sejak 2008. Amir Izham juga merupakan seorang jurulatih sukan selam skuba bertauliah PADI turut pernah dinobatkan juara keseluruhan Kejuaraan Rali Malaysia (Kategori Junior) 2012 bersama pelumba Dinie Nazmi Abd Rahman.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X