Cabutan Bertuah Como Challenge 2022

Debaran sewaktu cabutan bertuah Como Challenge 2022 yang menjadi tumpuan utama iaitu sebuah motosikal. Cabutan bertuah telah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna(KPDNHEP) Datuk Rosol Wahid yang juga merupakan Ahli Parlimen Hulu Terengganu bersama Yang Berhormat Mulia (YBM) Tengku Seri Bijaya Raja Datuk Tengku Farok Hussin Tengku Abdul Jalil merangkap Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu. Turut bersama Pegawai Daerah Hulu Terengganu Ahmad Azizi Zulkifli selaku tuan rumah penganjuran yang berjaya menarik 951 pelumba untuk berentap dalam aksi pendakian untuk kayuhan sejauh 50km bermula dari Dataran Kuala Berang menuju garis penamat di puncak bukit Sungai Chomor.

Menambah prestij perlumbaan, jumlah penyertaan seramai 951 pelumba termasuk penyertaan dari beberapa pasukan berbasikal yang beraksi di pentas kebangsaan dan pasukan persediaan ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) mengangkat penanda aras cabaran perlumbaan bagi perebutan podium yang berakhir di ketinggian 657 kaki dari aras laut. Dua kategori jarak kayuhan iaitu 50km dan 25km melibatkan 9 disiplin acara dipertaruhkan di mana kategori Terbuka Berbasikal Lebuhraya 50km dan Bawah 23 tahun Berbasikal Lebuhraya 50km menjadi acara tumpuan bagi penganjuran ini.

Como Challenge yang kini memasuki edisi penganjuran kali kedua oleh Kerajaan Negeri Terengganu melalui Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Terengganu di mana Majlis Sukan Negeri Terengganu selaku pengurus acara yang disokong oleh Persatuan Lumba Basikal Negeri Terengganu bersama Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X