Wang Kemenangan Perlumbaan Bantu Rakyat Terkesan COVID-19

Pelumba Terengganu Cycling Team(TSG) Harrif Saleh turut membuat hebahan di laman sosial miliknya untuk menjemput semua masyarakat dan peminat yang berkesempatan untuk hadir sendiri menerima sumbangan gulai ayam kampung masakan asli citarasa negeri Terengganu ini.

Situasi pandemik COVID-19 yang masih belum bernoktah sejak sekian lama sememangnya makin memberi tekanan khususnya buat masyarakat di luar bandar. Melihat kehidupan masyarakat sekeliling, pelumba Terengganu Cycling Team (TSG), Mohd Harrif Saleh terpanggil untuk menyampaikan sumbangan hasil dari wang kemenangan perlumbaan yang telah disertai selama ini.

Pelumba yang kini berusia 33 tahun ini membelanjakan sejumlah RM 2 ribu ringgit untuk menyediakan 160 bungkusan lauk gulai ayam kampung untuk diberikan secara percuma kepada semua penduduk sekitar Jalan Panji Alam, Kuala Terengganu.

Maa Kitchen yang terletak di Jalan Panji Alam, Kuala Terengganu merupakan kedai makan milik keluarga mertua pelumba Terengganu Cycling Team(TSG) Harrif Saleh(berbaju hitam) sewaktu menyampaikan sumbangan berupa bungkusan lauk kepada masyarakat setempat di Jalan Panji Alam, Kuala Terengganu.

Menambah manis, gulai ayam kampung masakan asli citarasa negeri Terengganu itu dimasak sendiri oleh Harrif Saleh bersama ahli keluarganya dari dapur kedai makan Maa Kitchen milik mertuanya yang terletak berhadapan SMK Panji Alam, Kuala Terengganu.

Pelumba Terengganu Cycling Team(TSG) Harrif Saleh bersyukur dapat berkongsi ganjaran kemenangan bersama masyarakat setempat yang terkesan berikutan pandemik COVID-19 yang masih belum bernoktah. Pada Februari lalu, Harrif Saleh berjaya melakar sejarah selaku pelumba negara pertama bergelar juara di pentas Jelajah Eropah dalam perlumbaan Grand Prix (GP) Manavgat yang telah berlangsung di Turki.

“Sememangnya bagi saya sebelum ini jika ada kejohanan besar mahupun seperti Le Tour De Langkawi sekiranya saya menjuarai sesuatu perlumbaan itu saya akan bernazar untuk membuat sedekah memberi makanan. Begitu juga di Turki bebaru ini saya pasang niat yang sama untuk semua orang merasai kemenangan itu. Cabaran di Turki pun bukan mudah dengan status penganjuran siri Jelajah Eropah di mana semua pelumba ternama turut serta namun saya menjadi juara di sana. Saya berasa amat bersyukur untuk hari ini berkongsi makanan dengan semua orang kampung di sini.” ujar Harrif Saleh kepada PenyuSukan.com.

Pelumba Terengganu Cycling Team(TSG) Harrif Saleh bersyukur dapat berkongsi ganjaran kemenangan bersama masyarakat setempat yang terkesan berikutan pandemik COVID-19 yang masih belum bernoktah. Pada Februari lalu, Harrif Saleh berjaya melakar sejarah selaku pelumba negara pertama bergelar juara di pentas Jelajah Eropah dalam perlumbaan Grand Prix (GP) Manavgat yang telah berlangsung di Turki.

Menurut Harrif Saleh, pendekatan memberi lauk yang telah siap dimasak dilihat lebih praktikal untuk disedekahkan sewaktu tempoh perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) khususnya bagi mereka bekerja sendiri dan masih bujang. Kekangan pergerakan setempat berikutan perlaksanaan PKP ini telah menyukarkan untuk menyampaikan sumbangan berupa keperluan asas terus ke lokasi penerima. Walaubagaimanapun beliau sentiasa menanti peluang untuk terus membantu masyarakat yang terkesan dan sumbangan yang telah diberikan ini bukanlah yang terakhir.

Pelumba Terengganu Cycling Team(TSG) Harrif Saleh sewaktu menyampaikan sumbangan berupa bungkusan lauk kepada pemandu van jenazah Masjid Tengku Tengah Zaharah di Jalan Panji Alam, Kuala Terengganu.

Pada Februari lalu, Harrif Saleh membuat kejutan untuk melakar sejarah selaku pelumba tanah air pertama muncul juara di pentas siri Jelajah Eropah dalam perlumbaan Grand Prix (GP) Manavgat di Turki. Kejayaan ini juga menjadi detik paling manis buat sepanjang karier yang pertama kali beraksi dalam siri Jelajah Eropah.

Bendera Terengganu berkibar di bumi Turki di mana pelumba Terengganu Cycling Team (TSG), Harrif Saleh mencipta sejarah selaku pelumba tanah air pertama muncul juara di pentas Jelajah Eropah dalam perlumbaan Grand Prix Manavgat pada 20 Februari 2021. Kredit Foto – SharonJaneLiau – Instagram.com/terengganucyclingteam

Mengulas lanjut tentang perkembangan terkini, Harrif Saleh kini bersama rakan sepasukan giat memberi fokus bagi persiapan pasukan di pentas Jelajah Asia dalam perlumbaan Tour of Thailand yang dijadualkan pada September nanti.

Manakala sebahagian dari pelumba pasukan TSG kini yang diketuai oleh Muhammad Nur Aiman Mohd Zariff sedang bersaing sengit di Turki dalam siri Jelajah Eropah dalam misi mengekalkan puncak teratas kedudukan pasukan terbaik Asia pada musim ini.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X