Jelajah Eropah: Harrif Saleh Lakar Sejarah


Kayuhan sejauh 145.8km dengan catatan masa 3 jam 13 minit 35 saat menjadi penentu buat pelumba Terengganu Cycling Team (TSG), Harrif Saleh untuk pertama kali melakar sejarah untuk pertama kali selaku pelumba tanah air muncul juara di pentas siri Jelajah Eropah. Menambah manis kejayaan ini merupakan perlumbaan sulung membuka kalendar perlumbaan yang disertai oleh pelumba berusia 33 tahun ini.

Berentap dalam perlumbaan Grand Prix Manavgat berstatus 1.2 UCI yang berlangsung di Alanya, Turki menjadi sebahagian dari siri Jelajah Eropah musim ini berjaya menafikan pelumba Alan Banaszek dari pasukan Mazowsze Serve Polski untuk berada di tempat kedua manakala pasukan kebangsaan Ukraine berada di tempat ke-3.

Kredit – https://gpside.veloalanya.com/results

Pemegang rekod kemenangan terbanyak dalam sejarah penganjuran Le Tour de Langkawi(LTdL) Andrea Guardini juga turut berentap memberi saingan untuk berada di tempat ke-4.

Bendera Terengganu berkibar di bumi Turki di mana pelumba Terengganu Cycling Team (TSG), Harrif Saleh mencipta sejarah selaku pelumba tanah air pertama muncul juara di pentas Jelajah Eropah dalam perlumbaan Grand Prix Manavgat pada 20 Februari 2021. Kredit Foto – SharonJaneLiau – Instagram.com/terengganucyclingteam

“Alhamdullilah..saya pun tidak sangka setelah setahun tidak berlumba. Tapi saya bangkit balik untuk perlumbaan hari ini dan saya buktikan rakyat Malaysia rakyat Terengganu boleh menang di Europe. Terima kasih pada team mate..crew-crew yang memang 100%..repair basikal siang malam.. Saya pun semangat baru. Alhamdullilah..rezeki kita hari ini. Bereh!”, ujar Harrif Saleh yang juga turut galas tanggungjawab sementara sebagai kapten pasukan sepanjang siri perlumbaan di Turki ini berikutan ketiadaan Zamri Saleh yang kini dalam program latihan persediaan ke perlumbaan Tour of Thailand.

Mohammad Nur Aiman Mohd Zariff selaku pelumba muda yang kembali bersama TSG bagi musim ini juga turut tidak mengecewakan apabila berada dalam kelompok 100 pelumba daripada 170 pelumba secara tidak langsung meletakkan sebagai pelumba ke-3 di antara 6 ahli pasukan untuk menamatkan perlumbaan GP Manavgat ini.

Pelumba Terengganu Cycling Team (TSG), Harrif Saleh mencipta sejarah selaku pelumba tanah air pertama muncul juara di pentas Jelajah Eropah dalam perlumbaan Grand Prix Manavgat pada 20 Februari 2021. Kredit Foto – SharonJaneLiau – Instagram.com/terengganucyclingteam

TSG yang kini dalam program latihan altitud tinggi di Turki sejak awal Februari lalu akan menghabiskan dua lagi siri perlumbaan berstatus 1.2 UCI dalam misi untuk mengutip mata memperkukuh kedudukan tangga dunia sebelum pulang ke tanah air pada awal Mac nanti. Terdahulu TSG membuka tirai kalendar perlumbaan musim ini dengan menyertai perlumbaan padat dalam GP Alanya pada 6 Februari lepas dan GP Gazipasa pada 7 Februari lalu.

Barisan pelumba-pelumba Terengganu Cycling Team (TSG) bagi perlumbaan siri Jelajah Eropah 2021 Grand Prix Manavgat pada 20 Februari 2021. Kredit Foto – Instagram.com/terengganucyclingteam

KEPUTUSAN GP VELO MANAVGAR (EUROPE TOUR 2021)
*Pelumba Terengganu Cycling Team (TSG) sahaja

#1 – MOHD HARRIF SALEH 03:13:35
#7 – YOUCEF REGUIGUI
#96 – MUHAMAD NUR AIMAN MOHD ZARIFF
#101 – CARLOS JULIAN QUINTERO NORENA
#134 – METKEL EYOB
#137 – ARTEM OVECHKIN

Muat turun keputusan penuh – http://penyusukan.com/download/Basikal/PenyuSukan-KeputusanJelajahEropah2021-GPVeloManavgat.pdf

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X