Tour of Sharjah: Penampilan Sulung Irwandie bersama TSG

Irwandie yang bakal melanjutkan usia ke-24 tahun pada 30 Januari nanti juga berharap agar dapat “menghadiahkan hari jadi” awal kepada pasukan dalam perlumbaan Tour of Sharjah.

Pelumba muda Terengganu Cycling Team (TSG); Irwandie bin Lakasek bakal membuat penampilan sulung bersama pasukan dalam Tour of Sharjah di Emiriah Arab Bersatu (UAE). Penganjuran Tour of Sharjah sejak 2013 adalah penyertaan pertama kali bagi kayuhan anak jati Kemaman ini. Perlumbaan yang dijadualkan berlansung selama 4 hari membabitkan 4 peringkat ini juga merupakan perlumbaan sulung di peringkat antarabangsa membuka tirai 2018 untuk pasukan ini.

Sebelum ini, Irwandie bersama pasukan telah membuat persiapan awal dengan menyertai latihan yang telah diadakan di sekitar Negeri Sembilan pada awal bulan ini. Irwandie juga cukup teruja sepanjang sesi latihan bersama pasukan baru di mana tidak mempunyai sebarang masalah untuk menyesuaikan diri malah menganggap setiap ahli pasukan seperti keluarga sendiri.

Untuk kayuhan sejauh 377.56km dalam 4 peringkat perlumbaan bersaing bersama 19 pasukan dari 5 negara sudah pasti bukan tugas mudah untuk pelumba muda ini. Namun Irwandie mengharapkan agar dapat membuat kejutan sekali gus untuk membalas kepercayaan pasukan yang telah diberikan kepadanya. Perlumbaan ini yang dijadualkan bermula pada 24 Januari akan berakhir pada 27 Januari mempertaruhkan 4 jersi iaitu jersi kuning, hijau, merah dan putih.

Anak jati Kemaman & pemenang pingat emas Sukan SEA KL 2017; Irwandie bin Lakasek merupakan pelumba baharu TSG untuk musim 2018 ini.

“Saya kini lebih bersemangat sejak menjalani latihan sulung bersama pasukan. Saya sasarkan dapat membuat kejutan di Tour of Sharjah nanti. Walaupun terpaksa bersaing dengan pasukan-pasukan profesional dari Asia dan Eropah yang lebih berpengalaman ianya tidak harus dijadikan alasan. Malah saya lebih teruja dengan peluang yang diberikan oleh TSG untuk bersaing bersama mereka.”, ujar Irwandie kepada PenyuSukan.

Irwandie yang bakal melanjutkan usia ke-24 tahun pada 30 Januari nanti juga berharap agar dapat “menghadiahkan hari jadi” awal kepada pasukan dalam perlumbaan nanti.

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

may, 2023

06mayalldayKejuaraan BMX Remaja Sirkit 2

27mayalldayKejohanan Terbuka Lawan Pedang Wilayah Persekutuan

X