PRNT Sambut Baik Hasrat Kerajaan Negeri Terengganu

 

Persatuan Ragbi Negeri Terengganu menyambut baik hasrat kepimpinan Kerajaan Negeri Terengganu tentang sebarang aktiviti sukan yang perlu mematuhi hukum syariah secara menyeluruh. Perkara itu telah dizahirkan oleh YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan & NGO dalam Mesyuarat Kedua Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri(DUN) Ke-14 hari ini.

Kenyataan Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu; Encik Amir Amri Mohamad:

“Setelah mengikuti perbahasan Sidang DUN pagi ini, saya selaku Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu membuat keputusan untuk memastikan persatuan induk ragbi di negeri ini menyahut seruan kerajaan negeri di bawah slogan ‘Terengganu Maju, Berkat dan Sejahtera’. Oleh yang sedemikian kesemua para pemain dan pegawai pasukan sama ada lelaki mahupun perempuan wajib berpakaian menutup aurat dalam semua acara kejohanan anjuran pihak persatuan sama ada di kejohanan dalam negeri mahupun peringkat kebangsaan.

Langkah pertama perlaksanaan seruan ini akan bermula bersempena dengan penganjuran Karnival Liga Ragbi 15 Sepasukan Terengganu 2018 yang dijadualkan berlansung pada 29 November sehingga 1 Disember 2018 nanti. Perlaksanaan ini menjadi sebahagian dari peraturan kejohanan di mana sekiranya terdapat pemain yang melanggar peraturan maka pemain tersebut tidak dibenarkan untuk beraksi mewakili pasukan mereka nanti.”

Untuk rekod, Karnival Liga Ragbi 15 Sepasukan Terengganu 2018 bakal berlansung selama 3 hari bertempat di padang ragbi Kompleks Sukan Negeri Terengganu Gong Badak, Kuala Nerus.

Kenyataan ini juga turut mendapat reaksi positif dari Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT); Encik Ibni Amin Busu:

“Terapkan nilai keikhlasan dan kerana Allah kepada atlte-atlet negeri ini agar apabila mereka mewakili negara mahupun beraksi di pentas tertinggi nanti amalan ini tetap diteruskan, bukan sekadar untuk program di bawah kendalian pihak berwajib sahaja.”

Dalam pada itu, YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah turut memberikan kenyataan di laman Facebook beliau (https://www.facebook.com/ustazwansukairi4wakafmempelam/)

Kerajaan Terengganu sentiasa pentingkan sukan mematuhi syariah, pendekatan dan strategi yang harmoni dan tidak tergesa-gesa akan diambil. Sebagai permulaan semua pemain bolasepak di bawah naungan Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT) yang beragama Islam akan memakai pakaian menutup aurat pada tahun hapadan.

YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan & NGO.

Ucapan penuh YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah dalam Mesyuarat Kedua Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri(DUN) Ke-14 hari ini boleh dilihat di –
https://www.facebook.com/TvDI3/videos/481157389061757/

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X