RAGBI: Penghormatan Si Juara Berganda

Barisan pengurusan Persatuan Ragbi Negeri Terengganu bersama Exco Sukan Negeri Terengganu YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah(tiga dari kanan) sewaktu hadir ke Majlis Meraikan Kemenangan Skuad Ragbi Piala Agong dan 7 Sepasukan Kebangsaan Negeri Terengganu 2019 yang telah berlangsung di Hotel Primula, Kuala Terengganu pada 18 Julai 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

37 tahun untuk 37 edisi penganjuran yang perlu bermandi keringat dan darah buat Persatuan Ragbi Negeri Terengganu(PRNT) untuk pertama kali melakar sejarah selaku juara Kejohanan Ragbi Piala Agong Edisi Ke-37 2019 akhirnya berbaloi setelah diberi penghormatan penuh gilang gemilang dalam satu majlis pada 18 Julai lalu bertempat di Primula Beach Resort, Kuala Terengganu.

Seluruh warga kontijen ragbi negeri Terengganu terdiri daripada 35 pemain skuad Piala Agong Edisi Ke-37 2019 dan 12 pemain skuad 7 Sepasukan Kebangsaan 2019 menerima ganjaran insentif wang kemenangan sebanyak RM 150,000.00 yang dianugerahkan oleh Kerajaan Negeri Terengganu.

Insentif kemenangan itu telah disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan Negeri Terengganu; YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah yang disampaikan kepada Yang di-Pertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu; Amir Amri Muhammad.

Dari kiri – Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu merangkap Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia Amir Amri Muhammad, Penolong Setiausaha PRNT; Encik Mohd Izwan Ismail dan Exco Sukan Negeri Terengganu YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah sewaktu hadir ke Majlis Meraikan Kemenangan Skuad Ragbi Piala Agong dan 7 Sepasukan Kebangsaan Negeri Terengganu 2019 yang telah berlangsung di Hotel Primula, Kuala Terengganu pada 18 Julai 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Kerajaan negeri seperti yang telah saya nyatakan tadi sentiasa memberikan semangat dan dorongan kepada persatuan untuk meningkatkan lagi kejayaan mereka dan bila mana kita telah pun berjaya mencapai kejuaraan ini maka..apa yang menjadi tanggungjawab kita adalah mengekalkan kejuaraan itu. Jadi, untuk mengekalkan ini kadang-kadang lebih susah berbanding untuk mendapat kejuaraan.”; berkata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan Negeri Terengganu; YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah kepada PenyuSukan.com

Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu merangkap Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia Amir Amri Muhammad sewaktu hadir ke Majlis Meraikan Kemenangan Skuad Ragbi Piala Agong dan 7 Sepasukan Kebangsaan Negeri Terengganu 2019 yang telah berlangsung di Hotel Primula, Kuala Terengganu pada 18 Julai 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Insentif yang kita dapat ini memang kita akan agihkan kepada pemain-pemain kerana ini merupakan satu penghargaan daripada Persatuan Ragbi Negeri Terengganu di atas penat jerih beliau yang telah berusaha keras mencipta sejarah bagi negeri Terengganu merangkul Kejuaraan Piala Agong buat pertama kalinya. Dan insyAllah selepas ini kita akan agihkan kepada pemain-pemain dan management dan petugas-petugas yang bertungkus lumus membawa pulang Piala Agong ke negeri Terengganu buat pertama kalinya.”, ujar Yang di-Pertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Amir Amri Muhammad yang juga menggalas tanggungjawab selaku Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia.

Majlis Meraikan Kemenangan Skuad Ragbi Piala Agong dan 7 Sepasukan Kebangsaan Negeri Terengganu 2019 yang telah berlangsung di Hotel Primula, Kuala Terengganu pada 18 Julai 2020.

Rata-rata pemain yang ditemui menzahirkan tanda bersyukur dan berterima kasih kepada pihak pengurusan pasukan khususnya kepada Kerajaan Negeri Terengganu di atas penghormatan sedemikian yang amat jarang-jarang berlaku khasnya bagi sukan ini di negeri lain.

Mohd Syahir Asraf Rosli selaku kapten membantu pasukan ragbi Terengganu untuk pertama kali melakar sejarah muncul juara pada Kejohanan Ragbi Piala Agong 2019 Edisi Ke-37. Beliau juga turut membuat kejutan mengumumkan persaraan sewaktu hadir ke Majlis Meraikan Kemenangan Skuad Ragbi Piala Agong dan 7 Sepasukan Kebangsaan Negeri Terengganu 2019 yang telah berlangsung di Hotel Primula, Kuala Terengganu pada 18 Julai 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Pada majlis ini juga, kapten pasukan ragbi Terengganu ini yang juga bekas kapten kebangsaan; Mohd Syahir Asraf Bin Rosli turut membuat kejutan dengan menzahirkan untuk bersara di pentas kebangsaan bagi memberi fokus pada bidang kejurulatihan. Beliau yang lebih mesra dikenali sebagai ‘Saho’ kini berusia 32 tahun(lahir pada 13 Jun 1988) dijadualkan untuk melapor diri selaku jurulatih di Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail( dahulu dikenali sebagai Sekolah Sukan Bandar Penawar) pada Ogos nanti.

Untuk rekod, pada Kejohanan Ragbi Piala Agong Edisi Ke-37 2019 lalu merupakan penampilan pertama Saho bersama Terengganu di mana merupakan satu-satunya negeri selain negeri kelahirannya iaitu Kelantan yang pernah diwakili.

Pada Kejohanan Ragbi Piala Agong edisi lalu, Terengganu hadir selaku pasukan bukan pilihan membuat kejutan di saat akhir untuk menamatkan permainan berkeputusan 25 berbalas 24 setelah ketinggalan tipis 21-24 kepada Sabah yang hadir penuh gah selaku penyandang juara dan juga pasukan pilihan kejuaraan musim itu.

Manakala pasukan 7 sepasukan muncul juara kategori kelompok utama atau ‘Men Core’ Kejohanan Siri Ragbi 7 sepasukan Kebangsaan 2019 selepas mengalahkan Kelantan berkeputusan 24-5 dalam perlawanan akhir yang telah berlangsung pada September lalu.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X