Piala Malaysia: TFC Buka Tirai Di Laman Sendiri


Klik untuk lihat video – https://youtu.be/s8QeQzCKmRI

Terengganu FC(TFC) optimis untuk mengharapkan tuah beraksi di laman sendiri tanpa kehadiran penyokong dalam aksi pembukaan tirai kempen kejuaraan Piala Malaysia 2020 untuk bertemu Petaling Jaya City FC(PJ City FC) pada sabtu ini (7 November 2020).

Tempoh rehat yang cukup panjang setelah menamatkan kempen Liga Super yang lalu memberi kelebihan percaturan buat skuad kendalian Nafuzi Zain. Malah buat ketua jurulatih ini juga turut mempunyai pilihan gabungan para pemain yang terbaik daripada pasukan TFC 1 dan TFC 2 yang perlu dimanfaatkan sebaik mungkin dalam format perlawanan kalah mati ini.

Berikutan pandemik COVID-19 yang masih belum bernoktah, saingan Piala Malaysia musim ini menyaksikan tiada lagi saingan peringkat kumpulan mahupun aksi timbal balik sebagaimana musim-musim terdahulu.

Untuk rekod, kali terakhir kedua-dua pasukan ini bertemu pada saingan awal Liga Super musim ini di mana Terengganu FC selaku pasukan pelawat berjaya menewaskan PJ City FC berkesudahan 2 gol tanpa balasan. Terengganu FC telah menamatkan kempen Liga Super pada musim ini untuk berada di tangga kedudukan ke-3 liga manakala PJ City FC berada di tangga ke-7.

Mohd Nafuzi Mohd Zain selaku ketua jurulatih pasukan bola sepak Terengganu FC setelah mengambil alih tugasan daripada Irfan Bakti sejak 2019.

“Kalah mati ini adalah kedua-dua pasukan mempunyai peluang. PJ City pun di tangga ke 7 Liga Super tidak jauh beza dengan kita. Maknanya harus manfaatkan peluang yang ada, elakkan melakukan kesilapan. Satu sahaja kalah mati, memang setiap perlawanan itu ibarat perlawanan akhir.”; ujar Mohd Nafuzi Mohd Zain selaku ketua jurulatih Terengganu FC kepada PenyuSukan.com

Pada musim ini sebanyak 15 pasukan layak untuk merebut kejuaraan Piala Malaysia 2020 yang menghimpunkan 10 pasukan Liga Super dan 5 pasukan Liga Premier. Berikutan situasi semasa pandemik COVID-19, Sabah yang turut layak terpaksa akur untuk terus melupakan kempen kejuaraan musim ini berikutan tidak mendapat kebenaran daripada Majlis Keselamatan Negara(MKN). Berikutan itu, Sabah terpaksa memberi tiket percuma kepada Kuala Lumpur untuk terus mara ke pusingan suku akhir.

Pusingan pertama kejuaraan Piala Malaysia 2020 dijadualkan berlangsung bermula pada 6 hingga 8 November ini sebelum menutup tirai kempen dengan perlawanan akhir pada 22 November depan.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X