Demi Keluarga Kembali Bersama TSG


Klik untuk lihat video – https://youtu.be/jYeizvKjSPI

Berjauhan dengan keluarga selama hampir 6 tahun demi komitmen mengejar kayuhan, Mohammad Nur Aiman Mohd Zariff kini kembali untuk menyarung jersi Terengganu Cycling Team (TSG) bagi musim ini setelah penampilan terakhir bersama pasukan pada 2017 lalu.

Demi kasih sayang tidak terhingga kepada kedua ibu bapa pelumba muda berusia 24 tahun yang berada di Kampung Bukit Putera, Chalok, Setiu, Aiman Zariff terpaksa meninggalkan pasukan terdahulu Team Sapura Cycling(TSC) walaupun pasukan itu masih memberi ruang kepadanya.

Malah setelah 3 musim bersama bersama TSC, Aiman Zariff berjaya mencipta kejutan untuk melakar sejarah selaku pelumba tempatan pertama dinobatkan sebagai Raja Bukit setelah berjaya menyarung jersi merah di Le Tour De Langkawi edisi lalu. Kejayaan itu juga turut hampir membuka ruang kepadanya untuk menyertai sebuah pasukan antarabangsa berstatus Pro Benua yang berpangkalan di Itali

Pelumba muda Mohammad Nur Aiman Mohd Zariff kembali bersama Terengganu Cycling Team (TSG) untuk musim 2021 setelah penampilan terakhir bersama adalah pada 2017 di mana pada tahun itu juga merupakan penampilan sulung bersama pasukan berbasikal profesional. Kredit Foto – Terengganu Cycling Team

“Berpeluang kembali bersama TSG amat bermakna untuk dekat dengan keluarga Aiman. 6 tahun berjauhan dengan keluarga dan sekarang ini keluarga pun tidak berapa sihat. Lagipun saya anak sulung dan kami bukan daripada keluarga yang senang. Oleh itu saya perlu buktikan untuk pencapaian yang lebih baik berbanding sebelum ini. Sasaran saya adalah jersi kuning untuk musim ini bersama TSG.”, ujar anak sulung daripada lima beradik yang pernah mendapat perhatian pasukan Androni Giacattoli-Sidermec(ANS) yang berstatus Pro Benua berpangkalan di Itali.

Kepulangan Aiman Zariff bersama TSG juga turut mendapat reaksi positif daripada kapten pasukan TSG, Zamri Saleh yang turut pernah bersama dalam pasukan sebelum ini.

Zamri Saleh merupakan kapten pasukan Terengganu Cycling Team (TSG) dan merupakan pelumba paling senior setelah menyertai pasukan sejak 2012.

“Bagi saya macam ke Aiman itu, saya tau dia sebelum ini pernah bersama kita sebelum Sapura dia bersama TSG. Dengan Sapura sekalipun dia mempunyai result yang bagus, saya tengok dengan komitmen yang dia ada itu pada dia itu rasa dah balik ke tempat sendiri lagi bersemangat”, ujar Zamri Saleh.

Kredit -https://www.procyclingstats.com/rider/muhammad-nur-aiman-mohd-zariff/overview/start

Untuk rekod pada perlumbaan Le Tour de Langkawi 2020 yang berstatus ProSeries, pelumba berusia 24 tahun ini berjaya mencipta melakar rekod penganjuran untuk menjadi pelumba berbasikal tanahair pertama yang menyarung jersi merah untuk dinobatkan selaku Raja Bukit sejak 25 tahun lalu bermula edisi sulung pada 1996.

Aksi pelumba Terengganu Hanelang; Mohamad Nur Aiman Mohd Zariff sejurus muncul juara dalam acara berbasikal ujian masa individu (lebuhraya) lelaki dengan catatan masa 43 minit 53.128 saat untuk kayuhan sejauh 40km di pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018. Kredit Foto - Sekretariat SUKMA Perak 2018
Aksi pelumba Terengganu Hanelang; Mohammad Nur Aiman Mohd Zariff sejurus muncul juara dalam acara berbasikal ujian masa individu (lebuhraya) lelaki dengan catatan masa 43 minit 53.128 saat untuk kayuhan sejauh 40km di pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018. Kredit Foto – Sekretariat SUKMA Perak 2018

Aiman Zariff yang juga merupakan produk Program Kecemerlangan Basikal SUKMA Terengganu di bawah kendalian ketua jurulatih Syed Mohd Husaini Syed Mazlan memulakan kerjaya selaku pelumba profesional pada 2017 bersama TSG dan pada tahun berikutnya berhijrah ke TSC selama tiga musim sehingga 2020 sebelum kini kembali bersama TSG.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X