Kolaborasi MSNT-UNISZA Bantu Persatuan Sukan

Sebanyak RM 10 juta nilai keseluruhan peruntukan telah disediakan merangkumi aspek pengurusan, penganjuran dan juga program pendigitalan termasuk penyelidikan dan pembangunan(R&D).

Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) berkolaborasi bersama Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) untuk membantu setiap persatuan mahupun kelab sukan dalam negeri ini agar merebut peluang dana Inisiatif Prihatin Sukan 2020(IPS 2020) yang telah diperkenalkan oleh Kementerian Belia dan Sukan(KBS).

Kolaborasi ini secara tidak langsung dilihat tepat memandangkan jurang kekangan dan kekurangan kepakaran dari pihak persatuan mahupun kelab sukan dapat dirapatkan sekaligus tidak melepaskan peluang inisiatif dana yang akan ditutup permohonan pada 17 Julai nanti.

IPS 2020 telah dilancarkan oleh KBS pada Jun lalu merupakan inisiatif untuk meringankan impak dan beban persatuan-persatuan sukan yang terkesan berikutan penularan wabak COVID-19 dan seterusnya memberikan sinergi baharu melalui bantuan dana penganjuran program dan aktiviti.

Sebanyak RM 10 juta nilai keseluruhan peruntukan telah disediakan merangkumi aspek pengurusan, penganjuran dan juga program pendigitalan termasuk penyelidikan dan pembangunan(R&D) untuk dimanfaatkan pada entiti sukan yang layak. Setiap entiti sukan sama ada persatuan mahupun kelab di peringkat negeri mahupun daerah hendaklah telah berdaftar di bawah Pesuruh Jaya Sukan Malaysia untuk memohon dana IPS 2020 ini.

Setiap permohonan juga adalah tertakluk kepada pertimbangan dan kelulusan Jawatankuasa Khas yang telah ditubuhkan. Setiap program dan aktiviti yang diluluskan perlu dilaksanakan mengikut garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) semasa yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Kita menaikkan imej sesuatu persatuan sukan itu, sekarang ini dah..orang cakap apa ni.. IR 4.0 kan, Industri Revolution itu. Jadi kita kena naikkan imej persatuan dari satu masa ke satu masa. Jadi kita tidak tertakluk pada takuk yang lama. Kita maju.. maju kepada tahap yang lebih untuk persatuan itu.”, ujar Nasree Najmi selaku Penolong Pengarah Pembangunan Majlis Sukan Negeri Terengganu.

“Ya..sebenarnya kita amat berterima kasih kepada kerajaan, Kementerian Belia dan Sukan boleh mengeluarkan geran sebegini kepada persatuan dalam keadaan yang terdesak dalam musim COVID ini. Kita harap dengan adanya geran sebegini jika kita dapat kelulusan nanti kita dapat membuat pembangunan. Saya tidak tergambar bahawa kita ada peluang untuk membuat permohonan bagi aspek pendigitalan. Satu aspek pembangunan sukan zaman sekarang yang memerlukan data dan kajian saintifik untuk kemajuan sukan dalam apa jenis sukan sekali pun.”, berkata Koo Bon Chin yang menyandang jawatan Presiden Persatuan Renang Amatur Terengganu.

Mustaffa Ismail selaku Pengerusi Kejohanan Persatuan Tenpin Boling Negeri Terengganu

“Dari segi sistem, kita akan memudahkan untuk kita membuat kejohanan dari dana yang diberikan itu. Sangat kurang selama ini untuk kita membuat kejohanan-kejohanan peringkat negeri, so dengan adanya insentif kejohanan ini mudah untuk kita menjalankan pengerusan persatuan dan kejohanan yang diatur.”, Mustaffa Ismail selaku Pengerusi Kejohanan Persatuan Tenpin Boling Negeri Terengganu.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X