Kejuaraan Dunia Menanti Skuad Pelayaran Para Terengganu

Barisan atlet para pelayaran bot Hansaa Access 2.3 yang kini menanti peluang untuk beraksi di pentas kejuaraan dunia Sailing World Championship The Hauge 2023.

Skuad pelayaran Para Terengganu yang telah memulakan program latihan sejak setahun lalu kini mula mendapat perhatian badan induk dunia (World Sailing) untuk mewakili negara bagi berentap ke pentas yang lebih tinggi.

Terkini, skuad sukan pelayaran bagi orang kelainan upaya ini mendapat slot untuk beraksi di  Kejuaran Dunia Pelayaran (Sailing World Championship The Hauge 2023) yang dijadualkan untuk berlangsung di Netherlands pada Ogos ini.

Atlet pelayaran kurang upaya Wan Muhammad ‘Adli Wan Mohd Razin(kiri) yang berkerusi roda sewaktu membuat penyelenggaraan bot Hansaa Access 2.3 di Pusat Latihan Sukan Pelayaran Terengganu, Pulau Duyong, Kuala Terengganu.

Namun kekangan penajaan bagi menampung perbelanjaan pasukan dilihat menjadi cabaran pertama yang perlu diselesaikan oleh kem pelayaran Para ini.

Presiden Persatuan Pelayaran Negeri Terengganu yang merupakan mantan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Ibnu Busu menjelaskan fokus sepenuhnya perlu diberikan pada pembangunan sukan Para tanah air  yang dilihat mempunyai peluang yang lebih cerah dan terbukti buat Malaysia untuk muncul kuasa besar sukan para di pentas dunia mahupun Olimpik.

Presiden Persatuan Pelayaran Negeri Terengganu Ibni Amin Busu yang ditemu ramah oleh PenyuSukan.com yang turut hadir ke sambutan Aidilfitri semperna majlis penutup siri ke-3 perlumbaan Terengganu Sailing Team Weeks yang telah berlangsung di Tangjung Gelam, Mengabang Telipot di dalam daerah Kuala Nerus pada 20 Mei 2023.


“Pertamanya saya bagi pihak Persatuan Pelayaran Negeri Terengganu dan juga kerajaan negeri Terengganu kita berasa bangga kerana atlet kita .. atlet OKU kita telah layak untuk bertanding ke peringkat antarabangsa.

“Di sini saya juga ambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih kepada Persatuan Perahu Layar Kebangsaan kerana telah memberi satu slot kepada atlet Terengganu untuk peluang bertanding di Netherlands nanti. Terengganu kini memberi fokus pada program pembangunan sukan perahu layar melibatkan atlet-atlet kurang upaya di mana kami melihat kategori ini mempunyai prospek untuk menyumbang pingat buat Terengganu mahupun negara di kejohanan antarabangsa.

Terengganu Sailing Team Race Week siri tiga yang telah berlangsung di Tangjung Gelam, Mengabang Telipot di dalam daerah Kuala Nerus.

“Cumanya persatuan kita ini merupakan persatuan baru yang baru ditubuhkan kembali oleh kerana pendaftaran persatuan terdahulu telah terbatal. Jadi kita sekarang ini dalam usaha untuk mencari dana untuk menghantar seorang atlet dan seorang jurulatih untuk bersama-sama di kejuaraan dunia di sana nanti.

“Kita harus berdoa agar kita dapat mencari dana tersebut supaya atlet kita dapat bertanding, satu kejuaraan yang tertinggi bagi atlet OKU kerana kita dalam usaha pembangunan sukan para pelayaran ini.”, ujar Presiden Persatuan Pelayaran Negeri Terengganu Ibni Amin Busu kepada PenyuSukan.com

Beliau yang ditemui sewaktu majlis sambutan hari raya Aidilfitri sekaligus menutup tirai Kejohanan Liga Layar Terengganu Siri 3 yang telah berlangsung di Tanjung Gelam, Kuala Nerus.

Pada kejohanan itu juga turut dipertandingkan adalah perlumbaan melibatkan bot bagi kategori Hansa Access 2.3 di mana merupakan acara pelibatan atlet-atlet orang kurang upaya(OKU) di negeri ini.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X