213 Pelayar Berlabuh Di Duyong Marina

Terengganu Monsoon Challenge 2021 yang berlansung selama 4 hari perlumbaan bermula 30 Disember 2021 sehingga 2 Januari 2022 bertempat di Duyong Marina Resort, Kuala Terengganu sewaktu musim tengkujuh ini dilihat tepat pada waktunya yang amat-amat dinantikan oleh setiap atlet sukan pelayaran.

Setelah hampir dua tahun tanpa sebarang penganjuran berikutan pandemik COVID-19, kalendar penganjuran sukan perahu layar tanah air kembali bernafas dengan penganjuran bertaraf kebangsaan di perairan Duyong Marina, Kuala Terengganu.

Penganjuran yang dijenamakan sebagai Terengganu Monsoon Challenge(TMC 2021) sewaktu musim tengkujuh ini dilihat tepat pada waktunya yang amat-amat dinantikan oleh setiap atlet. Monsun Timur Laut yang membawa hujan lebat beserta angin kencang di antara cabaran yang mampu untuk melepaskan ‘gian’ setelah sekian lama tidak dapat beraksi membadai ombak.

Terengganu Monsoon Challenge 2021 yang berlansung selama 4 hari perlumbaan bermula 30 Disember 2021 sehingga 2 Januari 2022 bertempat di Duyong Marina Resort, Kuala Terengganu sewaktu musim tengkujuh ini dilihat tepat pada waktunya yang amat-amat dinantikan oleh setiap atlet sukan pelayaran.

Menambah sensasi, penyertaan seramai 213 atlet sukan pelayaran seluruh negara termasuk dari Sabah sekaligus meletakkan satu penanda aras terbaik buat penganjur untuk menjadi tuan rumah sewaktu pandemik COVID-19 yang masih belum berakhir. Kehadiran barisan kejurulatihan dari badan induk sukan pelayaran tanah air untuk mengenal pasti atlet-atlet negeri untuk diketengahkan turut menambah prestij penganjuran ini.

Menurut pengarah kejohanan TMC 2021 yang juga merupakan ketua jurulatih sukan pelayaran Terengganu, Abdul Rani Idris menjelaskan bahawa sukan pelayaran mengalami saat-saat sukar sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) yang lalu berikutan pandemik COVID-19. Situasi itu memaksa segala perancangan dan program latihan sukan pelayaran tidak dapat dilaksanakan sepenuhnya memandangkan sukan ini tidak hanya mempertaruhkan kudrat semata-mata malah melibatkan kemahiran biomekanik bagi setiap atlet tersebut.

Ketua jurulatih sukan pelayaran Terengganu Abdul Rani Idris juga turut selaku pengarah kejohanan bagi penganjuran Terengganu Monsoon Challenge 2021 yang berlansung selama 4 hari perlumbaan bermula 30 Disember 2021 sehingga 2 Januari 2022 bertempat di Duyong Marina Resort, Kuala Terengganu.

“Kejohanan Terengganu Monsun Challenge(TMC 2021) ini merupakan satu kejuaraan perlumbaan perahu layar yang sangat dinantikan oleh pelayar-pelayar dari seluruh negara kerana cabaran angin ekstrem ketika musim tengkujuh ini. Penganjuran sewaktu cabaran angin yang hanya dapat dirasai setahun sekali ini boleh dikatakan hampir sama cabaran yang dapat dirasakan di kejohanan bertaraf antarabagsa.

TMC 2021 ini merupakan penganjuran perlumbaan perahu layar yang julung kali diadakan di dalam negara setelah hampir dua tahun terhenti berikutan PKP oleh kerana COVID-19. Jumlah penyertaan yang amat memberangsangkan untuk perlumbaan bertaraf kebangsaan sewaktu ketika COVID-19 yang masih belum berakhir ini.

Namun ianya menjadi pentas terbaik dalam persediaan pasukan dari setiap negeri untuk menilai prestasi atlet masing-masing bagi persediaan ke SUKMA 2022 nanti.”, ujar Pengarah Kejohanan Kejohanan Terengganu Monsun Challenge 2021 Abdul Rani Idris kepada PenyuSukan.com

Mohd Afendy Abdullah merupakan wakil dari badan induk kebangsaan Persatuan Pelayaran Malaysia turut selaku sebahagian dari penganjur Terengganu Monsoon Challenge 2021 yang berlansung selama 4 hari perlumbaan bermula 30 Disember 2021 sehingga 2 Januari 2022 bertempat di Duyong Marina Resort, Kuala Terengganu.

“Hampir dua tahun kita tidak dapat menganjurkan sebarang kejohanan oleh kerana COVID-19. Ini merupakan kejohanan pertama setelah terhenti sebelum ini. Penganjuran TMC 2021 ini merupakan satu permulaan penting buat sukan pelayaran untuk kembali di landasan pembangunan sukan ini.

Ianya sangat penting sebab selama dua tahun ini para pelayar kita tidak dapat menyertai sebarang kejohanan sama ada di dalam negara ataupun di luar negara. Perlumbaan ini juga memberi peluang kepada negeri-negeri yang kini dalam persiapan ke SUKMA 2022.

Kita juga berharap agar selepas ini kita berpeluang lagi untuk menyertai lain-lain kejohanan yang dianjurkan oleh lain-lain negeri sebagai persiapakn pasukan ke Sukan Asia dan SUKMA tahun hadapan.”, berkata Mohd Afendy Abdullah dari Persatuan Pelayaran Malaysia yang turut hadir selaku jawatankuasa penganjur.

Malah setiap atlet juga perlu sentiasa menambah pengalaman dan keserasian sewaktu belayar dalam cabaran tertentu khususnya faktor cuaca dan angin yang turut menjadi faktor strategi dan taktikal sukan pelayaran.

TMC 2021 yang merupakan acara tahunan di perairan Terengganu ini berlansung selama empat hari bermula pada 30 Disember 2021 sehingga 2 Januari 2022 di mana sebanyak enam kategori dipertandingkan melibatkan perlumbaan Optimist, Laser, Laser Radial, Laser 4.7, Int 420, Windsurf Bic Techno dan Windsurf RS-One.

Terengganu Monsoon Challenge 2021 yang berlansung selama 4 hari perlumbaan bermula 30 Disember 2021 sehingga 2 Januari 2022 bertempat di Duyong Marina Resort, Kuala Terengganu mempertaruhkan enam kategori melibatkan perlumbaan Optimist, Laser, Laser Radial, Laser 4.7, Int 420, Windsurf Bic Techno dan Windsurf RS-One. Manakala kategori ‘Hansa Access 2.3’ merupakan perlumbaan yang pertama kali diperkenalkan dalam usaha untuk menghidupkan kembali program sukan pelayaran buat atlet para yang telah terhenti selepas Olimpik Para Rio 2016.

Manakala kategori ‘Hansa Access 2.3’ merupakan perlumbaan yang pertama kali diperkenalkan dalam usaha untuk menghidupkan kembali program sukan pelayaran buat atlet para yang telah terhenti selepas Olimpik Para Rio 2016.

Setiap pemenang bagi setiap kategori yang dipertandingkan akan membawa pulang medal dan juga piala kejuaraan. Selain itu Anugerah Pelayar Terbaik dan Anugerah Pasukan Terbaik turut bakal menjadi sasaran buat pelayar-pelayar sebelum melabuh tirai 2021 untuk melakar kejayaan.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X