30 Pelayar Terengganu Terpilih Sertai Pemilihan Kem Kebangsaan


Seramai 30 atlet sukan pelayaran negeri Terengganu telah terpilih untuk menyertai program pemilihan kem kebangsaan yang berpusat di Pusat Latihan Perahu Layar Kebangsaan, pulau Langkawi yang akan berakhir pada 24 Disember nanti.

Program pemilihan di bawah kendalian Majlis Sukan Negara(MSN) bersama badan induk Persatuan Pelayaran Malaysia adalah sebagai persediaan untuk membentuk pelapis atlet sukan pelayaran bagi jangka masa panjang menghadapi temasya Sukan SEA dan Sukan Asia nanti.

Menambah menarik, Terengganu mempertaruhkan sepenuhnya atlet-atlet berusia bawah 21 tahun yang kini dalam persediaan pasukan ke pentas Sukan Malaysia(SUKMA) di bawah kendalian Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) untuk menyertai kem pemilihan atlet kebangsaan ini.

Penyertaan atlet-atlet dari negeri ini melibatkan disiplin sukan pelayaran bagi acara International 420, laser radial, laser 4.7, luncur angin dan optimist yang merupakan prospek pungutan pingat negara di pentas antarabangsa.

Antara nama-nama besar sukan pelayaran negeri ini yang terpilih adalah seperti Alif Safares Azmi, pasangan adik beradik Al Yauma Akma Zulkifeli dan Al Insyirah Aina Zulkifeli, Muhammad Fikri Aqil Mohd Fouzi dan Sofiatul Khadija Markham.

Turut berlangsung di pulau Langkawi nanti juga adalah kejohanan simulasi bagi program ‘Road To Tokyo 2020’ yang akan melibatkan penyertaan dari beberapa atlet kebangsaan.

Jurulatih sukan pelayaran Terengganu Hamdan Mohd Rozi.

“Di mana Terengganu menghantar semaksimum yang mana kita dah mula berlatih dari sejak awal PKP dari kita buat video call sampai kita turun air yang mana kita yakin pelayar-pelayar dari Terengganu akan cuba dapat slot kebangsaan ..dapat duduk dalam program Sukan Asia 2022, SEA Games 2023 dan 2025 untuk pelayar-pelayar termuda yang mereka cungkil bakat.”, ujar jurulatih pelayaran Terengganu Hamdan Mohd Rozi kepada PenyuSukan.com

Atlet sukan pelayaran Terengganu Alif Safares Azmi yang mengungguli disiplin bot International 420.

“Saya menaruh harapan yang tinggi di pemilihan ini. Suatu peluang yang telah lama saya nantikan dan sudah pasti saya tidak akan sia-siakan. Sebagai seorang atlet sudah pasti pentas Olimpik menjadi impian kami semua. Saya ingin buktikan yang anak jati Terengganu juga mampu untuk beraksi di Olimpik.”, ujar Alif Safares Azmi yang akan merebut slot disiplin international 420 nanti.

Pada Kejohanan KFC–Tunku Laxamana Regatta Terbuka Port Dickson Edisi Ke 21 2019 yang lalu, Alif Safares Azmi membuat kejutan untuk menewaskan atlet kebangsaan Muhammad Syafie Ali dan Muhammad Fauzi Kaman Shah merupakan atlet kebangsaan sepenuh masa di bawah program PODIUM yang berjaya dinafikan oleh pelayar negeri Terengganu ini.

Al Yauma Akma Zulkifeli merupakan atlet pelayar negeri Terengganu berpasangan dengan adiknya Al Insyirah Aina Zulkifeli bagi disiplin bot Laser Radial.

“Saya amat teruja sekali lagi dapat terpilih menyertai program kem kebangsaan dan saya berharap kali ini saya akan terpilih dan dapat slot ke Olimpik Tokyo. Saya tahu ramai pelayar-pelayar yang hebat di luar sana untuk merebut slot ini namun saya yakin dengan kemampuan saya untuk memberi cabaran.”, berkata dengan penuh semangat pelayar senior Terengganu Al Yauma Akma Zulkifeli yang beraksi dalam disiplin laser radial.

Untuk rekod, terkini Al Yauma Akma Zulkifeli telah berjaya mencipta sensasi penganjuran antarabangsa untuk muncul juara setelah mewakili negeri Terengganu dalam Langkawi International Reggata Perdana pada tahun ini.

Senarai Penuh Nama-Nama Pelayar Yang Terpilih

INT 420
1. ALIF SAFARES BIN ‘AZMI
2. MUHAMMAD NAZMI QUSYAIRI BIN MOHD NAZRI
3. WAN SARAH EMALIN BINTI WAN IMAN
4. SITI NAYLI SYAHIRA BINTI MOHD SHARULNIZAN
5. MUHAMMAD IZ’AAN DANIAL BIN MOHD AZIZUL AMIRUL
6. IKRAMI HAKIMIN BIN MARKHAM
7. WAN NADATUL HAJAR BINTI WAN IMAN
8. NOR AISYAH BINTI WAHAB

Pelayar Senior akan menjadi partner kepada pelayar baru

WINDSURFING (Luncur Angin)
1. SOFIATUL KHADIJA BT MARKHAM@MARHAM
2. NUR AIN SOLEHAH BINTI ROSLI
3. MUHAMMAD LUQMAN HAKIM BIN MANSOR
4. MUHAMMAD AIFI SYAQIEREEN BIN ABDULLAH

LASER 4.7
1. MUHAMMAD FIKRI AQIL BIN MOHD FOUZI
2. MUHAMMAD ZAQWAN AFIQ BIN MARZUKI
3. ASMADI BIN AZMAN

LASER RADIAL
1. AL INSYIRAH AINA BINTI ZULKIFELI
2. AL YAUMA AKMA BINTI ZULKIFELI
3. PEMILIHAN SEORANG DARIPADA – AL JAZIMIN AFIF BIN ZULKIFELI/MUHAMMAD IRFAN AMMAR BIN MAHYUDDIN/AMIRUL FIRDAUS BIN MOHD ROZI

OPTIMIST
1. MUHAMMAD ADAM AIERELL BIN MOHD AZIZUL AMIRUL
2. MUHAMAAD HAZIQ NAUFAL BIN ABDULLAH
3. ARIF FARHAN BIN MOHD ROZI
4. HARITH MIKAIL BT MOHD HUSNI
5. HAZIQ MUSTAQIM BT MOHD HUSNI
6. MUAZ MUJAHID BIN KHAMARUL AZWAN
7. MUHAMMAD ASYRAF BIN MOHD SHAARI
8. NUR FAARIHAH BINTI ABDUL RANI
9. NOR IZNIEY HUMAIRA BINTI MOHD AZRI
10. NUR ASMA BALQIS BINTI ROSLI
11. AISYA FARISYA BINTI MOHD AZIRAN
12. MUHAMMAD SHAROL HAZIQ BIN MOHD NASIR

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

march, 2024

29feballdayKejohanan Kuda Lasak Piala YAB Menteri Besar Terengganu 2024

01maralldayMONSUN OMBAK CHALLENGE 2024

X