SUKMA 2024: Skuad Pelayaran Sarawak ‘Bertapa’ Di Pulau Duyong

Pusat Pelayaran Negeri Terengganu yang terletak di dalam muara sungai Terengganu yang dilindungi dengan benteng pemecah ombak menjadi faktor terbaik sebagai medan program pembangunan sukan pelayaran di negeri ini.

Situasi cuaca ekstrem dan arus ganas di perairan negeri Terengganu sewaktu musim tengkujuh monsun timur laut sering kali menjadi pilihan buat beberapa pasukan pelayaran dalam dan luar negara untuk hadir menjalankan program latihan berprestasi tinggi sebelum beraksi di pentas kejuaraan sebenar.

Terkini, pasukan pelayaran tuan rumah temasya Sukan Malaysia(SUKMA 2024) yang akan membuka tirai di Sarawak pada Ogos nanti mengambil kesempatan ini untuk berkampung selama empat hari di perairan Pulau Duyung, Kuala Nerus bagi menjalani latihan intensif bersama pasukan pelayaran Terengganu yang juga merupakan seteru utama mereka di pentas SUKMA nanti.

Pusat Pelayaran Negeri Terengganu terletak di Duyong Marina Resort yang mula beroperasi sejak 2011 merupakan fasiliti program pembangunan dan latihan sukan pelayaran khususnya bagi persiapan pasukan Terengganu ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA). Terdahulu, Pusat Pelayaran Negeri Terengganu bertapak di pantai Penarik, Setiu sewaktu persediaan Terengganu menjadi tuan rumah SUKMA 2008.
Pusat Pelayaran Negeri Terengganu beroperasi di Duyong Marina Resort yang terletak di dalam muara sungai Terengganu yang dilindungi dengan benteng pemecah ombak menjadi faktor terbaik sebagai medan program pembangunan sukan pelayaran di negeri ini.
Cabaran perlumbaan sukan pelayaran sewaktu situasi cuaca tidak menentu monsoon timur laut atau musim tengkujuh di perairan negeri Terengganu ketika ini memberi tambah nilai terbaik buat penganjur Terengganu Monsoon Challenge 2023(TMC 2023)
Pusat Pelayaran Negeri Terengganu terletak di Duyong Marina Resort merupakan pusat operasi bagi skuad pelayaran Terengganu khususnya bagi persiapan pasukan ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA). Terletak di dalam muara sungai Terengganu yang dilindungi dengan benteng pemecah ombak menjadi faktor terbaik sebagai medan program pembangunan sukan pelayaran di negeri ini.

Pasukan pelayaran Sarawak yang kini di bawah kendalian ketua jurulatih Bintara Muda PPP(B) Jamil Ali sejak 2017 berkata walaupun terpaksa menempuh perjalanan yang jauh namun peluang setahun sekali ketika musim tengkujuh di negeri Terengganu ini seharusnya dimanfaatkan sebaik mungkin memandangkan tempoh persediaan pasukan yang kian pendek.

Beliau yang telah menamatkan perkhidmatan bersama Tentera Laut diRaja Malaysia(TLDM) dan juga merupakan bekas atlet kebangsaan yang pernah beraksi sebanyak 3 kali di pentas temasya Sukan SEA pada tahun 1983 di Singapura, 1985 di Bangkok dan pada tahun 1989 telah menghadiahkan pingat emas buat negara yang menjadi tuan rumah ketika itu menegaskan perlunya atlet-atlet pelayaran negeri Sarawak menimba sebanyak pendedahan untuk berlayar dalam pelbagai cuaca, rintangan angin dan arus yang tidak menentu agar dapat memperbaiki kelemahan masing-masing.

Menambah cabaran besar buat keseluruhan pasukan ini, sudah tentu selaku tuan rumah penganjuran SUKMA 2024 edisi ke-21 memaksa mereka untuk berhempas-pulas memastikan pingat emas pertama sepanjang sejarah penganjuran temasya sukan terbesar dalam negara ini akan diraih dengan penuh gemilang di Bumi Kenyalang nanti.

Ketua jurulatih skuad pelayaran Sarawak Bintara Muda PPP(B) Jamil Ali merupakan bekas atlet kebangsaan yang pernah menghadiahkan pingat emas buat negara yang menjadi tuan rumah Sukan SEA pada tahun 1989.

“Keadaan cuaca ketika musim tengkujuh ini dengan kekuatan angin kuat yang tidak menentu ini yang kami mahupun sebab di lain-lain tempat mahupun negeri kita tidak akan dapat meraih pengalaman sedemikian. Beraksi dalam situasi tidak menentu ini sebenarnya memberi satu pengalaman berbeza berbanding rutin latihan mereka selama ini di mana situasi ini menguji kemahiran berfikir dan taktikal pelayaran yang lebih tinggi sekaligus mematangkan mereka dalam perlumbaan sebenar nanti.

“Sememangnya ianya memberi risiko keselamatan kepada mana-mana atlet-atlet pelayaran namun sukan perahu layar ini yang sentiasa menitikberatkan disiplin keselamatan dengan memakai jaket keselamatan dan lain-lain disiplin kecemasan yang menjadi sebahagian dari rutin latihan mereka selama ini.

Ketua jurulatih skuad pelayaran Sarawak Bintara Muda PPP(B) Jamil Ali(empat dari kiri) bersama atlet pelayaran Sarawak Syahzhroul Aiman Rozaiman(tiga dari kiri bertopi biru) sewaktu hadir ke Pusat Latihan Pelayaran Negeri Terengganu, Pulau Duyong di Kuala Nerus bagi program latihan bersama skuad pelayaran negeri Terengganu.

“Selain itu keadaan muara Pulau Duyong di fasiliti-fasiliti sokongan di Pusat Latihan Pelayaran Negeri Terengganu ini memberi tambah nilai untuk memberikan keselamatan sewaktu program latihan di tahap yang terbaik.” ujar ketua jurulatih pelayaran negeri Sarawak ini.

Manakala rata-rata atlet pelayaran negeri Sarawak yang ditemui mengakui program latihan sewaktu musim tengkujuh ini amat ekstem dan memberi satu peringkat cabaran yang amat tinggi buat setiap pelayar.

Dari kiri – Muhammad Yusuf Abdullah, Syahzhroul Aiman Rozaiman dan Muhammad Amirul Aqmal Aslan merupakan di antara atlet pelayaran Sarawak sewaktu hadir ke Pusat Pelayaran Negeri Terengganu yang terletak di Pulau Duyong, Kuala Nerus untuk program latihan bersama pasukan pelayaran Terengganu bagi persiapan ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA 2024) di Sarawak pada Ogos nanti.

“Satu pengalaman yang berbeza dengan penuh cabaran yang tidak diduga buat saya selaku atlet senior sukan pelayaran Sarawak seolah-olah berada di sini untuk persiapan ke perlumbaan antarabangsa yang lebih tinggi dari penganjuran SUKMA itu sendiri.

“Sejujurnya ingin saya menzahirkan tanda terima kasih kepada pihak Majlis Sukan Negeri Sarawak, Persatuan Pelayaran Negeri Sarawak dan barisan jurulatih-jurulatih kami yang memberi pendedahan untuk sejauh ini kami hadir bagi program latihan berprestasi tinggi ini.

“Pada SUKMA Sarawak 2024 nanti, sudah tentu saya bersama rakan-rakan sepasukan lain bertekad untuk bermatian-matian menghadiahkan pingat emas di negeri kelahiran sendiri malah ianya adalah penampilan terakhir saya di pentas SUKMA ini.” ujar Syahzhroul Aiman Rozaiman yang pernah menghadiahkan emas sewaktu SUKMA 2018 di Perak.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X