SUKMA 2024: Skuad Pelayaran Sarawak Tekad Hadiahkan Emas Pertama Buat Tuan Rumah

Ketua jurulatih skuad pelayaran Sarawak Bintara Muda PPP(B) Jamil Ali(empat dari kiri) bersama atlet pelayaran Sarawak Syahzhroul Aiman Rozaiman(tiga dari kiri bertopi biru) sewaktu hadir ke Pusat Latihan Pelayaran Negeri Terengganu, Pulau Duyong di Kuala Nerus bagi program latihan bersama skuad pelayaran negeri Terengganu.

Skuad pelayaran tuan rumah Sukan Malaysia(SUKMA 2024) yang dijadualkan membuka tirai penganjuran di Sarawak pada Ogos nanti kini dalam momentum persiapan yang terbaik untuk menghadiahkan pingat emas pertama di Bumi Kenyalang.

Hasil program pembangunan sukan pelayaran secara komprehensif sejak tujuh tahun lalu di bawah kendalian ketua jurulatih Jamil Ali mula meletakkan Sarawak kini di antara lima teratas kuasa sukan pelayaran tanah air sama ada di pentas SUKMA mahupun lain-lain kejuaraan peringkat kebangsaan.

Mengulas lanjut, Bintara Muda (Bersara) Jamil Ali yang juga merupakan bekas atlet kebangsaan pada tahun 1980an optimis dengan sasaran awal yang diletakkan sekiranya atlet-atlet negeri ini terus menimba pendedahan perlumbaan berprestasi tinggi sepanjang tahun ini sehingga gelanggang SUKMA 2024 dibuka nanti.

Ketua jurulatih skuad pelayaran Sarawak Bintara Muda PPP(B) Jamil Ali(kanan) sewaktu hadir ke Pusat Latihan Pelayaran Negeri Terengganu, Pulau Duyong di Kuala Nerus bagi program latihan bersama skuad pelayaran negeri Terengganu.

Beliau yang telah menamatkan perkhidmatan bersama Tentera Laut diRaja Malaysia(TLDM) juga merupakan bekas atlet kebangsaan yang pernah beraksi sebanyak 3 kali di pentas temasya Sukan SEA pada tahun 1983 di Singapura, 1985 di Bangkok dan pada tahun 1989 telah menghadiahkan pingat emas buat negara yang menjadi tuan rumah ketika itu tidak menolak skuad pelayaran Sarawak bakal membuat kejutan dalam beberapa kategori acara bot yang sering didominasi oleh Terengganu sebagai pesaing utama nanti.

“Misi skuad pelayaran Sarawak bagi SUKMA pada tahun ini sangat-sangat penting buat kami untuk meraih pingat emas yang pertama di negeri sendiri sejak sejarah penganjuran SUKMA sekaligus untuk memperbaiki rekod kami setelah menjadi tuan rumah pada 2016 lalu. Setelah tujuh tahun saya sebagai jurulatih mencurahkan segala-gala yang ada dari saya kepada anak didik saya di dalam skuad pelayaran ini, saya amat berharap agar mereka dapat buktikan sesuatu.

“Kita boleh lihat skuad pelayaran Sarawak kini berada di dalam landasan terbaik bagi persiapan ke SUKMA 2024 begitu juga momentum yang kian meningkat naik sejak dari beberapa penganjuran SUKMA terdahulu di mana pada hari ini boleh kita katakan Sarawak merupakan antara lima kuasa besar sukan pelayaran tanah air.

“Namun kita tidak boleh sentiasa selesa dan leka dengan perkembangsan semasa selagi pingat emas tidak dicapai di Sarawak nanti. Tidak dinafikan lain-lain negeri juga kian meningkat naik malas ada di antara negeri itu sebelum ini bukanlah di antara pencabar sukan pelayaran namun kita boleh lihat kemampuan mereka amat berbeza dalam misi mereka ke Sarawak nanti.” ujar ketua jurulatih pelayaran negeri Sarawak yang ditemui sewaktu menjalani program latihan bersama skuad pelayaran Terengganu di Pusat Latihan Pelayaran Negeri Terengganu, Pulau Duyong.

Pusat Pelayaran Negeri Terengganu beroperasi di Duyong Marina Resort yang terletak di dalam muara sungai Terengganu yang dilindungi dengan benteng pemecah ombak menjadi faktor terbaik sebagai medan program pembangunan sukan pelayaran di negeri ini.
Cabaran perlumbaan sukan pelayaran sewaktu situasi cuaca tidak menentu monsoon timur laut atau musim tengkujuh di perairan negeri Terengganu ketika ini memberi tambah nilai terbaik buat penganjur Terengganu Monsoon Challenge 2023(TMC 2023)
Pusat Pelayaran Negeri Terengganu terletak di Duyong Marina Resort merupakan pusat operasi bagi skuad pelayaran Terengganu khususnya bagi persiapan pasukan ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA). Terletak di dalam muara sungai Terengganu yang dilindungi dengan benteng pemecah ombak menjadi faktor terbaik sebagai medan program pembangunan sukan pelayaran di negeri ini.

Manakala buat atlet kelahiran Miri, Sarawak Syahzhroul Aiman Rozaiman bertekad untuk menghadiahkan pingat emas buat negeri kelahiranya pada penampilan terakhirnya di pentas temasya SUKMA ini.

Dari kiri – Muhammad Yusuf Abdullah, Syahzhroul Aiman Rozaiman dan Muhammad Amirul Aqmal Aslan merupakan di antara atlet pelayaran Sarawak sewaktu hadir ke Pusat Pelayaran Negeri Terengganu yang terletak di Pulau Duyong, Kuala Nerus untuk program latihan bersama pasukan pelayaran Terengganu bagi persiapan ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA 2024) di Sarawak pada Ogos nanti.

“Secara peribadi ianya penampilan terakhir saya di pentas SUKMA dan saya agak beremosi untuk menghadiahkan pingat emas di negeri kelahiran saya sendiri. Saya yakin dapat mengulangi kejayaan saya sewaktu penampilan terdahulu di SUKMA Perak 2018 untuk meraih dua pingat emas.

“Untuk itu sepanjang tahun ini sebelum SUKMA 2024 bermula saya perlu mengandakan segala usaha saya dan menimba pengalaman sebanyak mungkin sama ada membuat program latihan bersama lain-lain negeri atau menyertai sebarang perlumbaan yang berprestasi tinggi.

“Pendedahan untuk menyertai mana-mana perlumbaan yang berprestij amat penting untuk saya menguji kemampuan sendiri begitu juga mengutip pengalaman untuk berlayar di mana-mana perairan yang berbeza secara tidak langsung mampu untuk saya memperbaiki kelemahan saya sendiri.” ujar atlet pelayaran Syahzhroul Aiman Rozaiman yang kini berusia 21 tahun turut bercita-cita untuk menjadi jurulatih pelayaran negeri Sarawak.

Pasukan pelayaran negeri Sarawak ini ditemui Penyu Sukan sewaktu hadir berkampung di perairan Pulau Duyung, Kuala Nerus untuk program latihan berprestasi tinggi  sewaktu musim tengkujuh bersama pasukan pelayaran negeri Terengganu.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X