Penyertaan Antarabangsa Beri Tambah Nilai Skuad Pelayaran Tempatan

Penyertaan antarabangsa memberi tambah nilai buat skuad pelayaran tempatan khususnya skuad pelayaran Terengganu yang kini dalam persiapan pasukan ke pentas temasya Sukan Malaysia.

Cabaran perlumbaan sukan pelayaran sewaktu situasi cuaca tidak menentu monsoon timur laut atau musim tengkujuh di perairan negeri Terengganu ketika ini memberi tambah nilai terbaik buat penganjur Terengganu Monsoon Challenge 2023(TMC 2023) untuk menerima penyertaan antarabangsa dari negara Thailand, Singapura dan India sekaligus menjadi penanda aras baharu buat penganjur sejak pertama kali diadakan pada tahun 2017.

Singapura mendominasi penyertaan dari luar negara terbesar dengan mempertaruhkan 7 pelayar diikuti 3 pelayara dari Thailand dan seorang pelayar muda dari India sekaligus menghimpunkan keseluruhan penyertaan seramai 192 pelumba untuk berentap selama empat hari yang berakhir pada 31 Disember 2023 di perairan Duyong Marina Resort, Kuala Nerus, Terengganu.

Cabaran perlumbaan sukan pelayaran sewaktu situasi cuaca tidak menentu monsoon timur laut atau musim tengkujuh di perairan negeri Terengganu ketika ini memberi tambah nilai terbaik buat penganjur Terengganu Monsoon Challenge 2023(TMC 2023)
Terengganu Monsoon Cup 2023 berlangsung selama 4 hari bermula 28 Disember 2023 sehingga 31 Disember 2023 bertempat di Duyong Marina Resort, Kuala Nerus, Terengganu mempertaruhkan 10 kategori yang dipertandingkan iaitu Optimist Senior Fleet, Optimist Junior Fleet, Int 420 Fleet, ILCA Fleet, RS One Fleet, Techno 293 Fleet, Junior Rig Fleet, RC IOM Fleet, Byte CII Fleet dan termasuk kategori bot Hansa yang dipertaruhkan bagi atlet orang kelainan upaya(Para) yang mula mendapat perhatian untuk diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi.

Sebanyak 10 kategori yang dipertandingkan iaitu Optimist Senior Fleet, Optimist Junior Fleet, Int 420 Fleet, ILCA Fleet, RS One Fleet, Techno 293 Fleet, Junior Rig Fleet, RC IOM Fleet, Byte C2 Fleet dan termasuk kategori bot Hansa yang dipertaruhkan bagi atlet orang kelainan upaya(Para) sebagai pendedahan untuk diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi.

Mengulas lanjut oleh Presiden Persatuan Pelayaran Terengganu selaku penganjur, Ibni Amin Busu menyifatkan sambutan penyertaan dari luar negara ini bagi penganjuran bertaraf domestik seharusnya dimanfaatkan sebaik mungkin oleh setiap pelumba perahu layar tanah air sekaligus memberi indikasi yang baik buat setiap pemegang taruh – pemegang taruh sukan perahu layar ini termasuk Persatuan Pelayaran Malaysia(MSA) selaku badan induk kebangsaan.

Presiden Persatuan Pelayaran Terengganu Ibni Amin Busu

“Kehadiran pelumba-pelumba pelayaran antarabangsa untuk turut sama beraksi di perairan Terengganu memberi kelebihan yang amat besar khususnya menambah cabaran secara kompetitif buat pelumba-pelumba tempatan dari pelbagai negeri dalam negara yang turut menyertai kejohanan ini dan tidak hanya memberi pengalaman berharga buat pelumba-pelumba dari Terengganu sekali pasukan tuan rumah.

“Pendedahan sedemikian sudah tentu memberi pengalaman yang berkualiti khususnya buat pasukan yang kini dalam persediaan ke pentas SUKMA 2024 di Sarawak nanti di mana skuad pelayaran Terengganu dalam misi untuk mempertahankan kejuaraan setelah mendominasi podium pada SUKMA 2022 yang lalu di Langkawi.

“Umumnya pelayar-pelayar antarabangsa ini sinonim untuk menyertai kejohanan-kejohanan lebih besar yang sering kali di adakan di pulau Langkawi, Kedah. Hasil maklum balas yang diterima daripada pasukan-pasukan bertanding memberi gambaran kehadiran mereka di sini untuk meraih pengalaman yang lebih mencabar sewaktu musim tengkujuh ini.

Pelayar pasukan tuan rumah MSNT-TSA Asmadi Azman(kanan) muncul juara perlumbaan perahu layar Terengganu Monsoon Cup 2023 bagi kategori ILCA 6 yang telah berlangsung selama 4 hari bermula 28 Disember 2023 sehingga 31 Disember 2023 di perairan Duyong Marina Resort, Kuala Nerus, Terengganu.

“Walaupun pasukan tuan rumah mendominasi podium mengikut kategori yang dipertandingkan, namun saingan sengit dicabar hebat oleh pelayar-pelayar antarabangsa yang turut menaiki podium memberi gambaran lebih banyak lagi pendedahan kejohanan berkualiti perlu disertai oleh pelayar-pelayar tanah air untuk beraksi di pentas yang lebih tinggi khususnya bagi persediaan di Sukan SEA yang akan membuka tirai pada tahun 2025 nanti di Thailand.” ujar beliau juga juga merupakan mantan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu yang telah bersara pada empat tahun lalu.

Aksika Chantarawinij selaku pengurus pasukan Royal Thai Fleet Yatch Club yang menghantar tiga pelayar untuk berentap di Terengganu Monsoon Cup 2023 yang berlangsung selama 4 hari bermula 28 Disember 2023 sehingga 31 Disember 2023 bertempat di Duyong Marina Resort, Kuala Nerus, Terengganu.

Manakala buat Aksika Chantarawinij selaku pengurus pasukan Royal Thai Fleet Yatch Club yang berpangkalan di Pattaya, Thailand  sanggup menempuh perjalanan sejauh 1,510 km melalui penerbangan antarabangsa untuk mempertaruhkan tiga pelayar muda mereka yang kini dalam persiapan untuk menyertai kem kebangsaan negara Gajah Putih itu.

“Ianya satu pengalaman dan cabaran yang amat berbeza buat pasukan kami dan sememangnya kali telah merancang sejak sekian lama untuk beraksi di sini. Situasi cuaca tidak menentu dan juga untuk menongkah arus deras yang sentiasa berubah memberi cabaran secara teknikal memerlukan kemahiran yang tinggi untuk mengendalikan bot lumba kami di mana cabaran ini sukar untuk kami hadapi di negara kami.

“Perkembangan sukan pelayaran di Thailand khususnya untuk mendapat slot bagi mewakili negara kami amat kompetitif khususnya buat pelayar-pelayar muda yang terpaksa bersaing sesama mereka dalam kelompok yang besar. Oleh itu untuk menempuh perjalanan sejauh ini ke sini ianya satu pelaburan besar dan amat bermakna buat kami selaku kelab yang berpangkalan di Pattaya untuk menempatkan pelayar-pelayar muda kami di dalam kem kebangsaan Thailand.” jelas nya lagi.

Terengganu Monsoon Cup 2023 berlangsung selama 4 hari bermula 28 Disember 2023 sehingga 31 Disember 2023 bertempat di Duyong Marina Resort, Kuala Nerus, Terengganu mempertaruhkan 10 kategori yang dipertandingkan iaitu Optimist Senior Fleet, Optimist Junior Fleet, Int 420 Fleet, ILCA Fleet, RS One Fleet, Techno 293 Fleet, Junior Rig Fleet, RC IOM Fleet, Byte CII Fleet dan termasuk kategori bot Hansa yang dipertaruhkan bagi atlet orang kelainan upaya(Para) yang mula mendapat perhatian untuk diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi.

Berbeza buat pelayar dari India dan Singapura yang hadir di atas sokongan perbelanjaan ibu bapa mereka sepenuhnya demi memenuhi impian mereka untuk mewakili negara masing-masing ke pentas antarabangsa bagi bergelar atlet sukan profesional di dalam sukan pelayaran ini.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X