UniKL Calar Rekod Tanpa Kalah TNB

Pemain UniKL meraikan jaringan ketika menentang TNB dalam saingan Liga Hoki Malaysia 2019 di laman sendiri bertempat Stadium Tengku Abdullah pada 18 Januari 2019. Kredit Foto - Agensi
Pemain UniKL meraikan jaringan ketika menentang TNB dalam saingan Liga Hoki Malaysia 2019 di laman sendiri bertempat Stadium Tengku Abdullah pada 18 Januari 2019. Kredit Foto – Agensi

Universiti Kuala Lumpur (UniKL) bangkit daripada ketinggalan satu gol untuk mencatatkan kemenangan 3-1 ke atas seteru utama Liga Perdana, TNB, hari ini. Kemenangan itu pastinya cukup istimewa kerana ini kali pertama UniKL beraksi di venue milik mereka sendiri iaitu Stadium Tengku Abdullah, Bangi.

Bagaimanapun ketua jurulatih UniKL, Arul Selvaraj mengakui sedikit kecewa dengan prestasi pemainnya di suku pertama.

Ketua jurulatih pasukan hoki Universiti Kuala Lumpur (UniKL); Arul Selvaraj membawa cabaran untuk mempertahankan kejuaraan dalam Liga Hoki Malaysia 2019 untuk tahun ke-8 sejak 2012. Kredit Foto - Facebook.com/UNIKL-Hockey-129889753477/
Ketua jurulatih pasukan hoki Universiti Kuala Lumpur (UniKL); Arul Selvaraj membawa cabaran untuk mempertahankan kejuaraan dalam Liga Hoki Malaysia 2019 untuk tahun ke-8 sejak 2012. Kredit Foto – Facebook.com/UNIKL-Hockey-129889753477/

“Barisan pemain saya memberi banyak ruang kepada pemain TNB di suku pertama. Tetapi rentak perlawanan berbeza di suku kedua apabila pemain mula beraksi dengan baik termasuk sangat berdisiplin ketika bertahan.

“Barisan pemain import terutamanya mempunyai tahap keyakinan yang tinggi dan mereka tidak berasa tertekan meskipun pada satu ketika kita ketinggalan. Saya juga memuji barisan pemain muda seperti Muhamad Hafiz Zainol dan Faridzul Afiq kerana sering memberi tekanan kepada pihak lawan.

“Sudah tentu kemenangan ini juga cukup bermakna kerana kali pertama kita beraksi di halaman sendiri. Tahniah kepada pihak pengurusan UniKL yang berjaya merealisasikan impian ini,” katanya.

TNB bermula baik apabila di depan pada minit ke-8 selepas pemain muda, Syarman Mat Tee memanfaatkan peluang situasi kelam kabut dalam kawasan D.

Gol awal itu nyata memberi lebih keyakinan kepada TNB yang dilihat terus melakukan asakan bertali arus namun beberapa cubaan terbaik mereka gagal disempurnakan dengan baik. UniKL berpeluang untuk menyamakan kedudukan apabila memperoleh pukulan sudut penalti di awal separuh masa kedua tetapi ia disia-siakan begitu saja.

Nik Aiman Nik Rozemi hampir menambah gol kedua untuk TNB namun tolakannya pada minit ke-32 berjaya ditampan penjaga gol UniKL, David Harte.

UniKL terus mensia-siakan peluang selepas itu termasuk dua pukulan sudut penalti. Gol yang ditunggu-tunggu UniKL akhirnya terhasil juga selepas Muhammad Razie Abd Rahim menyempurnakan tolakan Martijn Havenga minit ke-42 untuk kedudukan terikat 1-1.

Kedua-dua pasukan kemudian dilihat saling memberi tekanan untuk mencari gol kemenangan di suku keempat.

Havenga akhirnya melegakan kem UniKL apabila menyumbang gol kedua selepas melakukan tolakan rendah menerusi pukulan sudut penalti minit ke-53.

Hafiz yang bersendirian dalam kawasan D TNB mengukuhkan kedudukan UniKL apabila menyumbat gol ketiga minit ke-57 selepas menerima hantaran dari jauh.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X