Tiga Import TFC Akan Digugurkan

Reaksi peminat Terengganu FC(TFC) yang hadir sendiri ke Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin untuk memberi sokongan sewaktu perlawanan bertemu Johor Darul Ta’zim(JDT) yang berakhir dengan keputusan 3-1 memihak kepada pasukan pelawat. Kredit Foto – https://www.facebook.com/footballclubterengganu

Sekurang-kurangnya tiga awang import Terengganu FC (TFC) akan digugurkan sebagai persiapan pasukan itu menghadapi Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Perubahan itu antara penstrukturan semula membabitkan pemain asing Sang Penyu yang hanya akan mengisi lima daripada sembilan kuota dibenarkan.

Menurut Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Hishamuddin Abdul Karim, ianya diambil sebagai langkah penjimatan menghadapi aksi 2024/25.

Beliau berkata, TFC juga mahu memastikan hanya pemain berkualiti memperkuatkan pasukan kendalian Tomislav Steinbruckner itu terutamanya pemain import.

Hishamuddin Abdul Karim dilantik sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT) berkuat kuasa pada 8 Oktober 2023 bagi mengantikan Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar yang juga merupakan Menteri Besar Terengganu. Keputusan itu diputuskan sendiri oleh Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar yang merujuk pada Statut PBSNT yang memberi kuasa kepada Presiden untuk memilih penganti. Untuk rekod, Hishamuddin Abdul Karim juga merupakan Exco Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Terengganu bagi penggal 2023-2027.- Kredit Foto – https://www.facebook.com/profile.php?id=100092671772786

“Proses mengenalpasti pemain yang akan dibawa sudah pun dimulakan Jawatankuasa Teknikal dan Pemilihan termasuk status jurulatih TFC II, TFC III dan TFC IV.

“Buat masa ini kita sahkan status jurulatih skuad Liga Super iaitu Steinbruckner dahulu dan langkah seterusnya adalah membentuk barisan pemain di semua posisi.

“Namun dalam keghairahan itu TFC sudah ada asas yang kukuh iaitu pemain muda sebagai tulang belakang pasukan dan hanya perlu diperkuatkan tonggak import berkualiti.

“Sebagai langkah berjimat-cermat, kita akan kurangkan kepada lima atau enam pemain import sahaja bergantung cadangan ketua jurulatih,” katanya sewaktu ditemui.

Musim ini TFC diperkuat bek tengah, Argzim Redzovic dan Sardor Kulmatov, peman tengah, Habib Haroon, Nurillo Tukhtasinov, Sony Norde dan Omid Naziri.

Turut membarisi jentera serangan ialah Ivan Mamut, Adisan Kraisorn dan Jordan Mintah yang diturukan pangkat ke pasukan TFC II gara-gara perselisihan faham.

Pengurangan awang import ini dikatakan antara usaha Sang Penyu mendapatkan pemain tempatan berkualiti dengan khabar angin mengaitkan Safawi Rasid dan Akhyar Rashid dengan pasukan itu musim depan.

“Desas-desus berkenaan tidak boleh jawab lagi, tunggu kita sahkan dahulu,” tambah Hishamuddin ketika ditanya tentang kehadiran tonggak Johor Darul Ta’zim (JDT) tersebut.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X