SUKMA Sarawak 2024: Kem Silat Terengganu Siap Awal

Gelanggang silat di Majlis Sukan Negeri Terengganu, Kompleks Sukan Negeri Terengganu menjadi gelanggan latihan rasmi buat pesilat-pesilat yang kini dalam persiapan ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA 2024) di Sarawak yang dijadualkan pada Ogos tahun hadapan.

Penyandang juara keseluruhan silat di pentas temasya edisi lalu Sukan Malaysia(SUKMA 2023 Kuala Lumpur) setelah skuad silat Terengganu meraih 5 pingat emas, 4 pingat perak dan 4 pingat gangsa untuk membuat kejutan buat kem Terengganu Hanelang yang meletakkan sasaran awal hanya sebanyak 3 pingat emas pada temasya sukan terbesar dalam negara.

Perkembangan ini ternyata meletakkan kembali Terengganu ke penanda aras sebenar selaku kuasa besar di arena persilatan tanah air setelah suram pada edisi-edisi penganjuran temasya SUKMA terdahulu.

Namun skuad silat Terengganu di bawah kendalian ketua jurulatih Shahrul Fahmi Abu Bakar enggan mendabik dada malah memberi dorongan pesilat-pesilatnya agar bekerja keras untuk mempertahankan kejuaraan sekaligus menghantar isyarat awal kepada negeri-negeri pesaing lain seperti Pahang dan Pulau Pinang yang sering mendominasi podium  di pentas SUKMA mahupun kejohanan-kejohanan silat peringkat kebangsaan.

Skuad silat Terengganu yang dibawah kendalian ketua jurulatih Shahrul Fahmi Abu Bakar(tengah) telah dinobatkan selaku juara keseluruhan bagi acara silat pada penganjuran temasya Sukan Malaysia(SUKMA 2022 Kuala Lumpur) lalu.

“Pada tahun ini kita membuat persiapan lebih awal di mana pemilihan atlet untuk kem persiapan ke SUKMA 2024 telah dilakukan sejak Disember lepas. Kini kita telah memasuki fasa dua program latihan berintensiti tinggi di mana kita akan melalukan beberapa penilaian akhir untuk pemilihan atlet yang berkualiti untuk digilap sepenuhnya pada fasa akhir program latihan yang dijadualkan pada tahun hadapan.

“Kita juga turut melatih pesilat-pesilat ini untuk beraksi lebih dari satu kategori yang dipertandingkan sebagai usaha untuk memberi peluang yang lebih besar untuk kami menaiki podium nanti. Begitu juga pada tahun depan, insyAllah jika tiada sebarang halangan kami akan menghantar pesilat-pesilat kami untuk menjalani latihan sama ada di Indonesia atau Thailand di samping menyertai beberapa pertandingan di sana nanti.

“Tidak dinafikan Pahang dan Pulau Pinang merupakan di antara kuasa-kuasa besar bagi acara silat yang sering mendominasi podium di pentas SUKMA, begitu juga dengan pasukan tuan rumah yang turut telah membuat persiapan awal untuk memburu juara keseluruhan nanti dan beberapa lain-lain negeri yang kita boleh lihat mula memberi saingan di beberapa kejohanan dalam negara ketika ini.”, ujar Shahrul Fahmi Abu Bakar.

Shahrul Fahmi Abu Bakar yang juga turut dibantu oleh beberapa bekas-bekas pesilat kebangsaan yang juga anak jati Terengganu seperti Ahmad Khusairy Azhar, Wan Izzaidi Wan Ismail dan Mohd Hafiz Mahari kini kembali untuk menabur bakti di bumi kelahiran sendiri untuk kembali mengangkat martabat Terengganu selaku kuasa besar sukan silat ini.

Selain memfokuskan program-program latihan berintensiti tinggi, skuad silat Terengganu ini juga menyasarkan podium sebanyak mungkin pada tahun ini untuk menyertai setiap kejohanan-kejohanan berstatus kebangsaan mahupun sebarang penyertaan di peringkat lebih tinggi lagi sebagai pendedahan yang berkualiti buat setiap pesilat.

Hala tuju terkini ini secara tidak langsung memberi harapan cerah untuk kembali meletakkan kem silat Terengganu setanding bersama Pahang dan Pulau Pinang yang sering mendominasi podium di pentas SUKMA. Pesilat-pesilat Terengganu juga dijangka bakal menerima tentangan sengit dari tuan rumah Sarawak yang turut telah membuat persiapan awal untuk memburu juara keseluruhan nanti.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X