SOP Sukan: Terengganu Sambut Baik Usaha KBS

Klik untuk lihat video penuh ulasan Exco Sukan Negeri Terengganu YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah – https://youtu.be/yUU6Ou-v-Pc
Kerajaan Negeri Terengganu melalui Majlis Sukan Negeri Terengganu menyambut baik segala usaha Kementerian Belia dan Sukan(KBS) yang sentiasa berusaha untuk mengerakkan sektor sukan sewaktu perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak awal lagi. Negeri ini yang merupakan antara kuasa besar sukan tanah air dan juga antara pemegang taruh terbesar membekalkan atlet-atlet berprestasi tinggi bagi mewakili negara di pentas antarabangsa sudah tentu memerlukan satu keputusan yang tepat untuk menentukan masa depan dan hala tuju bagi setiap atlet mereka.
Terengganu juga yang telah mempraktikan program latihan secara kuarantin termasuk menempatkan atlet-atlet di kemudahan asrama serta mengikut keseluruhan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat sejak dari awal perlaksanaan PKP dilihat tidak mempunyai masalah untuk perlaksanaan yang akan ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara(MKN). Secara tidak langsung negeri ini telah mempraktikan modul gelembung sukan yang akan diperkenalkan kelak.

Kerajaan Negeri Terengganu melalui Majlis Sukan Negeri Terengganu merupakan antara pemegang taruh terbesar program pembangunan dan kecemerlangan sukan di dalam negeri ini.

“Sudah tentu persiapan perlu dilakukan oleh para atlet di semua daerah. Kita juga di Majlis Sukan Negeri Terengganu sangat perlu kepada SOP kelonggaran yang lebih terbuka kepada sukan ini kerana persiapan SUKMA 2022 yang akan berlangsung pada tahun hadapan. Dan sudah tentu kita perlu kelonggaran ini untuk memastikan atlet-atlet kita meneruskan dapat latihan dengan lebih maksimum. Itu pun termasuk antara perkara sebab mengapa kita memberi sokongan kepada YB Menteri Belia dan Sukan ini kerana isu termasuk dengan persiapan dan perlawanan lain-lain sukan di peringkat nasional.” ujar Exco Sukan Negeri Terengganu YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah kepada Penyusukan yang ditemui.

Keputusan itu perlu memandangkan terdapat atlet-atlet negeri ini yang sedang berusaha membuat persiapan bagi menghadapi temasya Sukan SEA Vietnam 2021 dan juga yang sedang memburu slot bagi ke Olimpik Tokyo nanti. Begitu juga persiapan kontijen negeri untuk menghadapi temasya Sukan Malaysia(SUKMA) pada tahun hadapan setelah ditunda berikutan pandemik COVID-19 yang belum bernoktah ini. Sesungguhnya Terengganu sememangnya telah memperuntukkan sebahagian besar perbelanjaan menjangkau jutaan ringgit dengan menjadikan pembangunan sukan sebagai salah satu agenda kemajuan negeri ini.

Majlis Sukan Negeri Terengganu yang terletak di daerah Kuala Nerus. Kuala Nerus merupakan daerah baharu yang ke-8 dalam negeri Terengganu yang telah diumumkan pada 18 September 2014. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Setelah perlaksanaan PKP hampir setahun sejak tahun lalu, tidak dinafikan di pihak Kerajaan Negeri Terengganu yang merupakan pelabur terbesar turut terkesan setelah beberapa perancangan dan program latihan tidak dapat diteruskan. Selain memberi risiko pada momentun prestasi persiapan pasukan dan atlet itu sendiri, perkembangan semasa di mana terdapat beberapa atlet mengambil keputusan untuk bersara berikuta pandemik ini juga turut memberi tekanan.

Terdahulu Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican telah membentangkan kepada Mesyuarat Teknikal Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi permohonan kelonggaran pembukaan sektor sukan dan rekreasi sepanjang tempoh perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

december, 2023

01decalldayKejuaraan Lawan Pedang Antarabangsa MFF Edisi Ke-2

28decalldayTerengganu Invitation Monsoon Challenge-TI-SAIL CUP PRIX L4/2023

X