Ragbi Asia: Status Penganjuran Jadi Penentu Lantikan Brad Mika

Stadium Nasional Bukit Jalil pertama kali menjadi pentas penganjuran kejohanan ragbi dalam perlawanan melibatkan pasukan kebangsaan menentang Hong Kong bagi saingan Kejuaraan Ragbi Asia Divisyen Premier pada 22 Jun 2019. Berkeputusan 71-00 dibelasah Hong Kong di laman sendiri bagi aksi timbal balik di mana sebelum ini skuad Bunga Raya ini berjaya memberi tekanan kepada Hong Kong berkeputusan 30-24. Kredit Foto – Asiarugby.com

Sebarang keputusan untuk melantik ketua jurulatih pasukan ragbi 15 sebelah kebangsaan bakal ditentukan bergantung pada status penganjuran Kejohanan Ragbi Asia(ARC) sama ada bakal diteruskan atau sekali lagi ditunda.

Hal ini dijelaskan oleh Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia(KRM), Amir Amri Mohamad di mana KRM tidak terburu-buru untuk membuat keputusan berikutan pandemik COVID-19 yang masih belum bernoktah menjadi kekangan buat penganjur. Situasi ini juga turut telah berlaku pada tahun lalu di mana penganjuran ARC turut telah ditunda di mana sepatutnya berlangsung pada tahun ini.

Menurut Amir Amri Mohamad, sememangnya Brad Mika masih dalam perhatian MRU untuk membimbing pasukan kebangsaan ke pentas tertinggi kejohanan Asia ini. Namun begitu percaturan tepat perlu diputuskan oleh badan induk kebangsaan untuk menawarkan mana-mana kontrak serta persediaan pasukan memandangkan kekangan penajaan sejak tahun pertama pandemik COVID-19 melanda.

Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia Amir Amri Mohamad yang juga merupakan Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu

“Ini penting bagi kita di Malaysia Rugby berbincang dengan jelas dari Coach Brad apabila dah ada keputusan dari Asia Rugby. Tarikh dan format pertandingan inilah yang akan dibincang secara terperinci adakah kejohanan ini bermain dalam satu venue atau ada perlawanan timbal balik atau sebaliknya.

Kerana hari ini kita tahu bahawa negara-negara tersebut Korea dan juga Hong Kong terlibat sama dalam isu melanda pandemik COVID-19. Lembaga Kejurulatihan yang dipengerusikan oleh saudara coach Lee Nyuh Fah telah mencalonkan Brad Mika sebagai ketua jurulatih dalam kejohanan ARC 2021. Buat masa ini keputusan masih lagi menunggu mesyuarat Asia Rugby tersebut.”, ujar Amir Amri Mohamad yang juga merupakan Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu kepada PenyuSukan.com

Bekas pemain All Black dari New Zealand itu yang merupakan jurulatih asing pertama pernah dilantik untuk membimbing skuad ragbi kebangsaan pada 2018 di mana Malaysia pertama kali layak beraksi di pentas tertinggi Kejuaraan Ragbi Asia (Divisyen Premier). Pada 2021 Divisyen Premier dijenamakan sebagai Asian Tri-Nations.

Lantikan mengantikan ketua jurulatih Lee Nyuk Fah yang telah membawa pasukan menjuarai Division 2 pada 2015 sekaligus melangkah ke Divisyen 1 dan muncul juara pada 2016 dan mempertahankan kejuaraan pada 2017.

Brad Mika berusia 40 tahun (2 Jun 1981) lahir di Auckland, New Zealand merupakan bekas pemain pasukan All Black pada 2002. 2002 juga merupakan tahun pertama beraksi di pentas Super Rugby bersama pasukan Crusaders dan penampilan terakhir di pentas Super Rugby adalah bersama Blues pada 2012.

Malaysia yang kini beraksi di dalam Divisyen Premier (kini dikenali sebagai Asian Tri-Nations) merupakan Divisyen tertinggi dalam 6 Divisyen yang dipertaruhkan oleh Asia Rugby. Malaysia satu-satunya negara di kedudukan Asia terendah berada di dalam Divisyen Premier walaupun tangga kedudukan Asia bagi pasukan di dalam Divisyen 1(kecuali Chinese Taipei) lagi tinggi dari Malaysia. Filipina, Singapura, Sri Lanka dan Chinese Taipei beraksi dalam Division 1.

Pada musim lalu, Asia Rugby telah menanggugkan sebarang penganjuran mahupun sebarang perlawanan bermula pada 1 Mac sehingga 30 Jun 2020 berikutan pandemik COVID-19. Pada suku ke-3 2020, Asia Rugby batal semua baki perlawanan dan penganjuran yang dijadualkan bermula pada 1 Oktober sehingga 31 Disember 2020 disebabkan oleh pandemik COVID-19. Oleh itu tiada sebarang penganjuran kejohanan Asia Rugby 15 sepasukan begitu juga beberapa kejohanan lain yang terkesan.

KEDUDUDKAN ASIA RUGBY 2019
#1 Hong Kong
#2 Korea Selatan
#3 Malaysia

TARIKH-TARIKH PENTING
24 Jun 2021 – Tarikh dan format Kejohanan Ragbi Asia rasmi akan diputuskan oleh penganjur.
19-27 Nov 2021 – Tarikh cadangan awal namun belum disahkan oleh penganjur seperti mana dikeluarkan dalam kalendar kejohanan Asia Rugby bagi tahun 2021.

KEDUDUKAN TANGGA DUNIA (Melibatkan negara Asia sahaja)
Kemaskini 14 Jun 2021
#22 Hong Kong
#31 Korea Selatan
#41 Filipina
#46 Malaysia

KEDUDUKAN TANGGA ASIA
Kemaskini 9 Mac 2020
#1 Jepun
#2 Hong Kong
#3 Korea Selatan
#4 Philipina
#5 Sri Lanka
#6 Malaysia
#7 Singapura
#8 UAE
#9 Kazakhstan
#10 Chinese Taipei

*Mendahului Singapura(#7) dan Thailand(#12) di mana dua negara ini merupaka seteru utama dalam sejarah perebutan kejuaraan ragbi 15s mahupun 7s.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X