Ramadhan Bukan Halangan Skuad Ragbi Terengganu

Klik untuk lihat video penuh – https://youtu.be/qJTsp3Tv8Lw

Berpuasa seharian sepanjang bulan Ramadhan ini tidak bermakna buat mana-mana atlet kebangsaan mahupun negeri untuk tidak menjalani program latihan sukan yang telah dirangka. Begitu juga buat skuad ragbi lelaki Terengganu yang tetap meneruskan rutin beban latihan bagi mempersiapkan pasukan menghadapi beberapa kejohanan kebangsaan yang telah dijadualkan selepas Aidilfitri nanti.

Pasukan ragbi Terengganu yang kini dalam persiapan ke temasya SUKMA Johor 2022 menjalani rutin latihan seperti biasa walaupun menjalani ibadah berpuasa sepanjang bulan Ramadhan.

Fokus latihan tidak hanya mengekalkan kecergasan di dalam gimnasium sahaja malah turut dilakukan di dalam padang bagi program latihan taktikal agar sentiasa berada di tahap yang dikehendaki. Percaturan ini dilaksanakan sepanjang bulan Ramadhan ini bertujuan agar momentum pasukan tidak terencat selepas tamatnya ibadah berpuasa ini.

Skuad yang dikenali sebagai ‘Hanelang 7s’ ini yang juga merupakan pasukan persiapan ke pentas Sukan Malaysia(SUKMA Johor 2022) yang masih dibimbing oleh ketua jurulatih Izaimi Zainuddin buat tahun ke-5.

Izaimi Zainuddin galas tanggungjawab selaku ketua jurulatih ragbi Terengganu buat tahun ke-5 bagi mempersiapkan pasukan ke pentas temasya Sukan Malaysia (SUKMA Johor 2022) nanti.

“Alhamdulillah hari ini kita selesai satu sesi latihan kecergasan pada bulan Ramadhan ini di mana kita berlatih sepenuhnya pada waktu malam bermula dari jam 10 malam sehingga lewat tengah malam. Selain latihan di gimnasium, kita juga melakukan program latihan taktikal di padang. Komitmen penuh telah diberikan oleh setiap ahli pasukan kecuali bagi atlet yang telah pulang ke institut penganjian tinggi masing-masing.” ujar ketua jurulatih ragbi skuad SUKMA 2022 kepada PenyuSukan.com

Untuk rekod, skuad ragbi lelaki Terengganu telah meraih pingat perak pada temasya SUKMA Perak pada 2018 di mana sebelum itu turut pernah meraih pingat emas pada SUKMA 2008 dan 2010. Pada penganjuran SUKMA Johor 2022 nanti, acara sukan ragbi 7 sepasukan kembali dipertandingkan di mana skuad ragbi negeri ini meletakkan sasaran podium untuk merangkul pingat.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X