“Profesor Kangkung” Sukan

Kredit - Caglecartoons.com
Kredit – Caglecartoons.com

OLEH ARNAZ M. KHAIRUL

Kini wujud watak mistik “Profesor Kangkung” dalam sukan…Faktanya tonggang terbalik, malah menipu.

Sekolah Sukan diwujudkan di bawah Kementerian Pendidikan pada tahun 1996 adalah untuk memberi tempat kepada pelajar-pelajar yang lebih menunjukkan potensi dalam arena sukan, bukan akademik. Jadi fokusnya sukan, penyerapan ke dalam Sekolah Sukan pun berdasarkan pencapaian sukan.

Atas kesedaran adanya kepincangan dari segi pembangunan berterusan (continuous development) setelah tamat persekolahan akibat dari kelemahan dalam pengurusan, perancangan, pentadbiran dan pembangunan di bawah persatuan-persatuan yang sepatutnya bertanggungjawab, maka program yang memberikan option lanjutan akademik telah diperkenalkan dengan kerjasam UM dan UPM lebih 10 tahun lalu.

Mungkin angka-angka ada yang diputar-belit tapi yang nyata, sudah lama ada program untuk memudahkan athlet melanjutkan pelajaran melalui program pra-u di BJSS dan SSMBP.

Sepertimana manusia lain yang melalui proses pendidikan, ia terpulang kepada individu itu sendiri samada mahu mengambil peluang. Dan yang telah mengambil peluang-peluang tersedia, yang kini sudah makin berkembang dengan program sukan melibatkan lebih banyak universiti, nyata jalan hidup mereka berbeza dengan yang tidak mengambil peluang.

Mungkin sistem pendidikan kita perlu dikaji semula, ya. Kerana ada pensyarah yang tidak mengkaji secara mendalam dan memahami sistem dan eco-system sukan kita secara menyeluruh demi memahami apa sebenarnya yang perlu ditambahbaik.

Sekali lagi saya nyatakan, kelemahan sukan tanahair tidak berpunca dari Sekolah Sukan, malah dengan adanya sistem bersekolah sukanlah athlet remaja kita dapat dididik dan digilap dengan lebih fokus.
Jika ada yang perlu ditambah baik, ialah kemudahan dan infrastruktur serta support-systems seperti kelengkapan dan tenaga kerja sains sukan bagi lebih membantu perkembangan athlet remaja di sekolah sukan.

Janganlah pula tiba-tiba ada idea yang memesongkan sekolah sukan dari matlamat asasnya iaitu pembangunan sukan.
Untuk fokus kepada bidang akademik sudah ada sekolah-sekolah khusus.

Janganlah kerana ada pihak yang perlu menonjolkan diri atau membodek untuk membuka pintu ke pejabat menteri setelah hebat mengutuk kerajaan sekarang sewaktu mereka tidak berkuasa dulu, sekolah sukan pula menjadi mangsa.

Seluruh sukan negara telah anda politikkan dan rosakkan. Janganlah satu-satunya sistem yang selama ini terlindung dari bahana politik sukan pula anda cemari. Cukup-cukuplah….

Sekian.

Arnaz M. Khairul adalah peminat sukan & akademik sepanjang hayat di mana turut pernah menjadi wakil AIJC (Association Internationale des Journalistes du Cyclisme) di peringkat Asia Tenggara yang mempercayai perkembangan sukan di Malaysia menuju pengkorporatan, jauh dari kebergantungan terhadap sumbangan dan penglibatan politik.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

february, 2024

21feballdayLiga Federasi Lawn Bowls Malaysia (MLBF) Zon Pantai Timur

25feballdayKejohanan Lawn Bowls Bawah 12 Tahun & Bawah 18 Tahun Kebangsaan

29feballdayKejohanan Kuda Lasak Piala YAB Menteri Besar Terengganu 2024

X