Akademi Ragbi Terengganu Kini Bertapak Di SMK Belara

Seramai 13 pelatih telah berjaya untuk diterima bagi kelompok pengambilan pertama ART bagi tahun ini setelah melepasi program pemilihan yang telah diadakan pada awal tahun ini sekaligus melengkapkan keseluruhan seramai 45 pelatih yang kini mengikuti program sepenuh masa di akademi ini.

Akademi Ragbi Terengganu(ART) yang kini berusia 9 tahun penubuhan setelah diwujudkan sejak 2014 sebagai platform melahirkan atlet-atlet sukan ragbi berkualiti seawal usia di bangku sekolah kini mengorak langkah dengan menambah pusat latihan baru bertempat di SMK Belara, Kuala Terengganu sebagai usaha untuk menampung permintaan yang kian meningkat.

SMK Belara yang terletak di dalam mukim Manir kira-kira 8km dari pusat bandar raya Kuala Terengganu merupakan sebuah sekolah menengah harian yang turut mempunyai prasarana asrama berkapasiti 300 pelajar beserta padang yang luas menjadi pilihan terbaik bagi penempatan atlet-atlet sukan ragbi yang juga merupakan pelajar-pelajar sekolah menengah itu.

Pelatih-pelatih Akademi Ragbi Terengganu yang berusia 13 tahun melaporkan diri bersama keluarga di asrama SMK Belara, Kuala Terengganu bagi program pembangunan ragbi negeri Terengganu untuk ambilan pertama bagi tahun ini.

Seramai 13 pelatih telah berjaya untuk diterima bagi kelompok pengambilan pertama ART bagi tahun ini setelah melepasi program pemilihan yang telah diadakan pada awal tahun ini sekaligus melengkapkan keseluruhan seramai 45 pelatih yang kini mengikuti program sepenuh masa di akademi ini. Untuk rekod, terdahulu pusat latihan pertama ART adalah berpusat di SMK Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu di mana sehingga kini masih menempatkan pelatih-pelatih senior seramai 32 yang juga merupakan pelajar sekolah itu.

Mohd Nazri Mohd Ramli(kiri) bersama anaknya sewaktu mendaftar masuk ke Akademi Ragbi Terengganu bertempat di SMK Belara, Kuala Terengganu pada 6 Jun 2023.

“Alhamdullilah, pertama sekali setinggi-tinggi penghargaan saya ucapkan kepada pihak Akademi Ragbi Terengganu kerana menerima anak saya sebagai pelatih bagi tahun 2023 ini. Selain anak saya yang sememangnya meminati sukan ragbi sejak bangku sekolah rendah, saya sebagai bapa berasa amat berbangga kerana akademi ini juga turut menekankan pembelajaran di dalam kelas sekaligus memberi pendedahan yang seimbang buat pelajar sukan di sekolah ini. Kombinasi pencapaian sukan dan pelajaran yang seiring adalah penting bagi membina keperibadian dan disiplin bagi mereka yang masih diusia muda ini sekaligus membina perwatakan mereka di masa hadapan.

Senarai nama pelatih-pelatih Akademi Ragbi Terengganu bagi ambilan pertama 2023 yang berpusat di SMK Belara, Kuala Terengganu.

“Walaupun SMK Belara ini hanya sebuah sekolah menengah kebangsaan harian biasa bukan berstatus sekolah berasrama penuh mahupun sekolah sukan negeri namun dengan fasiliti asrama yang disediakan yang dilihat lebih baik berbanding waktu persekolahan saya dahulu juga saya yakin generasi pelajar masa kini adalah lebih beruntung jika dibandingkan pada generasi terdahulu.”, ujar Mohd Nazri Mohd Ramli selaku bapa kepada pelatih akademi ini.

Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Amir Amri Mohamad sewaktu turut hadir ke majlis kemasukkan pelatih Akademi Ragbi Terengganu ke asrama SMK Belara, Kuala Terengganu pada 6 Jun 2023.

“Penubuhan pusat latihan Akademi Ragbi Terengganu yang kedua ini memberi penanda aras baharu bagi program pembangunan sukan ragbi dari peringkat akar umbi di negeri ini khususnya melibatkan pelajar-pelajar sekolah sekaligus melengkapkan ekosistem program pembangunan yang telah dirangka oleh Persatuan Ragbi Negeri Terengganu(PRNT) selaku pemegang taruh utama sukan ragbi di peringkat negeri.

“Selain PRNT, turut sama menjadi pemegang taruh penubuhan akademi ini sejak 2014 adalah Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) dan Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu yang turut sama menggembleng melalui sokongan dan kemudahan memasing bagi memain peranan dalam usaha untuk memartabatkan sukan ragbi ini di peringkat negeri ini.

“Selain membekalkan tenaga jurulatih-jurulatih berkualiti dan berpengalaman besar di pentas antarabangsa untuk program di akademi ini, PRNT juga turut akan menyumbang beberapa keperluan yang diperlukan oleh pasukan ragbi ini termasuk membantu menyediakan guru tuisyen bagi kelas pembelajaran tambahan untuk memastikan kebajikan akademik pelatih-pelatih di sini terjaga sekaligus untuk membantu dalam pencapaian akademik masing-masing.”, ujar Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Amir Amri Mohamad.

Pengerusi Teknik Ragbi Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu – Mohd Fadzli Yusof sewaktu menerima kehadiran pelatih Akademi Ragbi Terengganu ke asrama SMK Belara, Kuala Terengganu pada 6 Jun 2023.

“Setelah 9 tahun penubuhan Akademi Ragbi Terengganu, penubuhan pusat latihan kedua di SMK Belara ini menjadi penanda aras baharu pencapaian bagi melahirkan pemain-pemain ragbi berkualiti yang terdiri dari anak jati Terengganu itu sendiri di mana kita boleh melihat ada di kalangan mereka mendapat tempat di dalam pasukan remaja kebangsaan sama ada di peringkat Sekolah Sukan Malaysia mahupun di institut-institut pengajian tinggi.

“Jesteru dengan penubuhan pusat latihan kedua ini yang terletak di kawasan luar bandar ini dilihat mampu memberi impak positif kepada sekolah itu sendiri khususnya bagi pembangunan sahsiah di kalangan pelajar-pelajar sekolah ini sekaligus membudayakan aktiviti bersukan yang selama ini hanya tertumpu di sekolah-sekolah berhampiran bandar sahaja. Hasrat ini sekaligus menjadi pemangkin bagi program ‘1 Murid 1 Sukan’ yang telah diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.”, berkata Pengerusi Teknik Ragbi Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu Mohd Fadzli Yusof yang ditemui PenyuSukan.com

Sehingga kini pencapaian yang paling membanggakan bagi produk kelahiran akademi ragbi ini adalah dua bekas pelatih iaitu Muhammad Isma Iskandar Mohd Zali dan Muhammad Hafizul Faiz Mohd Lutfi telah terpilih untuk mewakili pasukan kebangsaan di pentas Kejohanan Ragbi Asia U18 di Katmandu, Nepal pada akhir tahun lalu.

Kedua-dua pemain ragbi anak jati negeri Terengganu ini juga turut aktif mewakili beberapa pasukan profesional di pentas kebangsaan mahupun antarabangsa antaranya yang baru melabuhkan tirai penganjuran adalah Kejohanan Antarabangsa Borneo 7s di Sandakan, Sabah pada Mac tahun ini. Manakala bagi lain-lain pelatih turut berjaya menempatkan diri di Sekolah Sukan Malaysia Pahang dan beberapa institusi pengajian tinggi dalam negara.

Asrama SMK Belara, Kuala Terengganu yang mampu menempatkan 300 pelajar kini menjadi penginapan bagi pelatih-pelatih Akademi Ragbi Terengganu bagi ambilan 2023 yang juga merupakan pelajar sekolah berkenaan.
Asrama SMK Belara, Kuala Terengganu yang kini menjadi penginapan bagi pelatih-pelatih Akademi Ragbi Terengganu bagi ambilan 2023 yang juga merupakan pelajar sekolah berkenaan.
Asrama SMK Belara, Kuala Terengganu yang kini menjadi penginapan bagi pelatih-pelatih Akademi Ragbi Terengganu bagi ambilan 2023 yang juga merupakan pelajar sekolah berkenaan.
Asrama SMK Belara, Kuala Terengganu yang kini menjadi penginapan bagi pelatih-pelatih Akademi Ragbi Terengganu bagi ambilan 2023 yang juga merupakan pelajar sekolah berkenaan.

Persatuan Ragbi Negeri Terengganu(PRNT), Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) dan Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu(JPNT) merupakan pemegang-pemegang taruh bagi program pembangunan sukan ragbi yang dijalankan secara sepenuh masa ini sekaligus menjadi tambah nilai terbaik bagi objektif program ‘1 Murid 1 Sukan’ yang telah diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Selain itu, kemenjadian murid yang seimbang di dalam pencapaian akademik dan sukan memberi penanda aras terbaik dari segi pembangunan sahsiah buat sekolah itu sendiri.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X