Polo Blue Juarai Piala Presiden Terengganu Polo Club


Klik untuk lihat video – https://youtu.be/6oxoCtotawM

Polo Blue menepati ramalan selaku pasukan pilihan untuk menutup tirai musim ini dengan penuh bergaya, setelah menjuarai kejohanan peringkat negeri untuk menafikan Polo Orange dalam aksi merebut Piala Presiden Terengganu Polo Club(TPC) yang telah berlangsung di Terengganu Equestrian Resort, Kuala Terengganu.

Sebaik perlawanan dimulakan, Polo Blue melalui Mohd Suhi Iskandar Razari pantas bergasak mencuri bola sekaligus membuat kejutan seawal minit pertama bagi jaringan gol sulung perlawanan. Tempo permainan semakin deras memaksa kuda-kuda Polo Orange untuk bekerja lebih keras mendominasi permainan di atas padang berkeluasan 300 meter panjang dan 200 meter lebar ini.

Kejohanan Piala Presiden Terengganu Polo Club(TPC) yang telah berlangsung di Terengganu Equestrian Resort pada 17 Oktorber 2020.

Namun taktikal permainan yang memihak pada Polo Blue sekali gus mendahului 3-0 bagi set pertama ‘Chukka’ iaitu separuh masa permainan yang beraksi dalam tempoh 7 minit permainan. Pada pusingan ‘Chukka’ kedua, pemainan mula seimbang buat kedua-dua pasukan namun beberapa peluang terpaksa dilepaskan oleh Polo Orange begitu sahaja.

Kesempatan ini diambil oleh Ahmad Basir An Nur Mohd Nasir dengan sumbangan tambahan dua jaringan gol sehingga tamat permainan yang berkesudahan 5 tanpa balasan dari pasukan lawan. Keputusan ini sekaligus menobatkan Polo Blue selaku juara kejohanan.

Pada musim ini sebanyak empat pasukan telah layak ke pusingan akhir dengan format pertandingan dua ‘Chukka’ bagi tempoh masa 14 minit setiap satu perlawanan berlangsung. Setiap pasukan dibarisi oleh pemain anak jati tempatan dari luar bandar sepenuhnya walaupun sukan ini sinonim disertai oleh pemain golongan elit mahupun bangsawan di negeri lain.

Polo Blue menewaskan Polo Orange sekaligus menutup tirai dengan merangkul Piala Presiden Terengganu Polo Club(TPC) yang telah berlangsung di Terengganu Equestrian Resort pada 17 Oktorber 2020.

“Sebenarnya pasukan kami memang membuat satu taktikal dari awal lagi iaitu kita panggil taktikal ‘follow the front man’. Bila orang di depan dia miss the ball, pemain di belakang akan ‘follow through’. Jadi di situ kita dapat tengok pemain kita yang terlepas bola, ada pemain di belakang menunggu dan menyambung bola tersebut. Sebab itu kami rasa taktikal itu menjadi pada hari ini.”; ujar Mohd Nazri Nainy selaku kapten Polo Blue.

Dato’ Harry Isaacs selaku setiausaha Kelab Polo Terengganu sewaktu menutup tirai kejohanan Piala Presiden Terengganu Polo Club(TPC) yang telah berlangsung di Terengganu Equestrian Resort pada 17 Oktorber 2020.

“Matlamat asal kita memanglah bukan hanya untuk beri peluang dia main polo tapi untuk beri dia satu peluang untuk langkah menjadi pemain profesional dan ini yang kita capai dua orang sekarang. Ini adalah kejayaan yang amat-amat menggalakkan.”; berkata Setiausaha Kelab Polo Terengganu Dato’ Harry Isaacs kepada PenyuSukan.com

Untuk rekod, sukan polo mula bertapak di negeri Terengganu sejak tahun 70an setelah diasaskan oleh Almarhum Sultan Mahmud Al Muktafi Billah Shah. Sehingga kini pasukan negeri ini di antara pasukan yang mampu memberi cabaran di pentas kebangsaan mahupun antarabangsa. Terkini terdapat dua pemain polo negeri ini telah diintai oleh pasukan elit yang berpangkalan di ibu negara.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X