eLiga Layar Terengganu Cipta Sejarah

https://youtu.be/j_3V2-9q0Wo
Klik untuk lihat video – https://youtu.be/j_3V2-9q0Wo

Siri kejuaraan perlumbaan Liga Layar Terengganu yang juga merupakan sebahagian daripada program pembangunan sukan pelayaran di negeri Terengganu turut terkesan berikutan perlaksaan Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) ketika pandemik COVID-19 memaksa untuk mengikut arus pelayaran norma baharu penganjuran di dalam talian.

Kejuaraan yang dijenamakan sebagai UMT-Terengganu e Sailing League 2020 mencipta sejarah penganjuran sukan pelayaran tanah air untuk pertama kali dipertandingkan di atas platform sukan elektronik. Malah penyertaan dari pelayar kebangsaan Khairul Nizam Mohd Afendy , Muhammad Fauzi Kaman Shah, Umar Al-Farouk Mohd Zahawi dan Asri Bin Azman yang kini dalam persiapan ke Olimpik Tokyo 2020 menjadi penanda aras terbaik buat penganjuran sulung ini.

Pasukan pelayaran dari Indonesia dan Brunai juga turut telah mengesahkan penyertaan yang akan beraksi secara maya di laman mereka sendiri. Selain daripada itu adalah merupakan pasukan dari negeri-negeri yang akan bertanding di temasya Sukan Malaysia(SUKMA) edisi ke-20 di Johor nanti.

Ketua jurulatih pelayaran negeri Terengganu; Abdul Rani Idris(kiri) bersama Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu; Encik Ibni Amin Busu sewaktu Kejohanan Liga Layar Terengganu TSDL 2019 Siri 5 yang telah berlangsung di Duyung Marina Resort, Kuala Terengganu pada 30 Jun 2019. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Penyertaan atlet-atlet Olimpik Tokyo 2020 dan pasukan dari luar negara merupakan satu petunjuk mahupun petanda di mana objektif penganjuran bukan sahaja sekadar permainan semata-mata tetapi sebagai salah satu proses dalam pembelajaran dan menjadi simulasi mahupun alat bantu latihan bagi mengaplikasikan kemahiran dan pengetahuan berkaitan pelayaran dalam kejohanan.”; ujar Abdul Rani Idris selaku penolong pengerusi UMT-Terengganu e Sailing League 2020 merangkap ketua jurulatih sukan pelayaran negeri Terengganu.

Virtual Regatta Inshore(VR) menjadi platform sukan elektronik bagi penganjuran kejohanan perlumbaan UMT-TERENGGANU eSailing League di mana VR ini juga turut mempunyai jalinan kerjasama dengan badan induk sukan pelayaran dunia(Sailing World). Kredit Foto – Play.google.com

6 kategori dipertandingkan di mana sehingga kini telah menerima penyertaan awal seramai 135 pelayar di mana tarikh tutup penyertaan masih terbuka sehingga pada 8 Jun nanti. Penganjuran yang terbuka kepada orang ramai tanpa sebarang bayaran ini juga turut secara rasmi diberi perhatian oleh Majlis Sukan Negeri Terengganu dan juga Persatuan Pelayaran Negeri Terengganu(TESA) sebagai salah satu program pembangunan sukan air ini.

Baca sepenuhnya di – http://penyusukan.com/v1/eliga-layar-terengganu-tarik-pelayar-olimpik/

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X