Liga Hoki Malaysia: TLHT Kutip 3 Mata Penuh Membuka Tirai

Terengganu Ladies Hockey Team(TLHT) membuka tirai musim Liga Hoki Wanita Malaysia 2020 ini dengan meraih 3 mata penuh di tempat lawan setelah menewaskan Sabah berkeputusan 3-0 bertempat di Stadium Hoki Kompleks Sukan Kota Kinabalu pada 11 Januari 2020. Kredit Foto – MHC.org.my

Pasukan hoki wanita Terengganu yang juga dikenali sebagai Terengganu Ladies Hockey Team(TLHT) membuka tirai dengan penuh bermakna untuk mengutip 3 mata penuh pertama di tempat lawan setelah menewaskan Sabah berkeputusan 3 tanpa balasan di Stadium Hoki Kompleks Sukan Kota Kinabalu. TLHT yang turun selaku penyandang juara Liga Hoki Wanita Malaysia 2019 dan juga pemilik Piala Vivian May musim lalu merupakan pasukan pilihan bagi musim 2020 ini.

Manakala pasukan hoki wanita Sabah yang pertama kali menyertai kejohanan Liga Hoki Wanita Malaysia(LHWM) ini membariskan pemain-pemain muda daripada skuad persiapan ke pentas SUKMA Johor 2020 nanti.

Senarai penuh nama pemain hoki wanita Terengganu; Terengganu Ladies Hockey Team(THT) yang diturunkan dalam perlawanan membuka tirai Liga Hoki Wanita Malaysia 2020 menentang Sabah. Kredit Foto – MHCCompetitions.com.org.my

TLHT di bawah kendalian ketua jurulatih Mohd Nasihin Nubli dilihat cuba membuat percaturan tepat untuk mencari keserasian pemain apabila membuat beberapa pertukaran pemain di awal-awal minit permainan ini. Ternyata Sabah yang masih mencari rentak mengutip pengalaman di pentas tertinggi ini mampu memberi tekanan untuk mengikat keputusan seri tanpa sebarang jaringan gol di suku kedua separuh masa pertama perlawanan pembukaan ini.

Pada suku ketiga separuh masa kedua permainan; pemain berpengalaman besar Juliani bt Mohamad Din berjaya memecah kebuntuan dengan jaringan gol peribadi pertama musim ini melalui pukulan sudut penalti pada minit ke-37 permainan. Sabah yang masih ‘mengelabah’ sekali lagi seminit kemudian dikejutkan oleh Siti Noor Amarina bt Ruhani yang menyumbangkan gol melalui pukulan sudut penalti.

TLHT yang mula mendapat rentak permainan terus merobek gol lawan pada minit ke-49 melalui jaringan gol padang yang disempurnakan oleh Fatin Naimah bt Zaki. Namun dalam kerakusan menambah gol, layangan kad hijau pertama kejohanan milik pasukan pelawat yang disimpan kemas oleh Nurafiqah bt Abdul Rahman merencatkan momentum pasukan menambah gol hingga tamat permainan.

“Kami sedikit gementar pada permulaan permainan tetapi mula temui keyakinan selepas itu dan penting untuk pemain dapat bentuk persefahaman kerana pemain import kami masih lagi belum tiba,” ujar Mohd Nasihin Nubli yang menggalas selaku ketua jurulatih TLHT bagi musim ini.

Untuk musim LHWM 2020 sebanyak enam pasukan hoki wanita bertanding iaitu Terengganu Ladies Hockey Team, PKS-UNITEN, PDRM Blue Warriors, Mutiara Impian-MSSPP-PSHA dan dua pasukan pendatang baharu iaitu Akademi Hoki Kuala Lumpur (HOCKADEMY KL) dan Sabah. Naib juara musim lalu PDRM Blue Warriors turut mencuri tumpuan pada perlawanan pembukaan musim ini apabila meraih kemenangan besar 7 tanpa balasan ke atas Mutiara Impian MSSPP-PSHA.

Seterusnya perlawanan kedua buat pasukan TLHT dijadualkan untuk bertemu HOCKADEMY KL pada 14 Januari 2020 jam 0500 petang nanti bertempat di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil.

Laporan perlawanan pembukan tirai Liga Hoki Wanita Malaysia 2020 (LHWM 2020) di antara Terengganu Hockey Team(THT) menentang Sabah di Stadium Hoki Kompleks Sukan Kota Kinabalu pada 11 Januari 2020. Kredit Foto – MHCCompetitions.com.org.my

KEPUTUSAN LIGA HOKI WANITA MALAYSIA 2020
*TLHT sahaja

11.01.2020 0400 PETANG | Stadium Hoki Kompleks Sukan Kota Kinabalu
TERENGGANU LADIES HOCKEY TEAM vs SABAH 03-00

TLHT
Juliani bt Mohamad Din 37″
Siti Noor Amarina bt Ruhani 38″
Fatin Naimah bt Zaki 49″

Kad Hijau
THT – Nurafiqah bt Abdul Rahman 56″


Keputusan penuh perlawanan sila lawati –  http://mhccompetitions.com/mhl/index.php?id=1&id2=1&jantina=P&kelas=18&no=01

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X