Liga Hoki Malaysia: THT Terlepas Piala Sumbangsih Membuka Tirai LHM 2020

Pasukan Hoki Terengganu(THT) membuka tirai perlawanan Liga Hoki Malaysia 2020 dengan perebutan Piala Sumbangsih yang gagal dipertahankan setelah tewas tipis kepada UniKL berkeputusan 2-3 bertempat di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil pada 10 Januari 2020. Kredit Foto – Persatuan Hoki Negeri Terengganu

Pasukan Hoki Terengganu(THT) terpaksa melepaskan kembali Piala Sumbangsih kepada penyandang juara Liga Hoki Malaysia musim lalu; UniKL setelah tewas tipis 3 berbalas 2 dalam perlawanan pembukaan tirai kejohanan Liga Hoki Malaysia 2020 (LHM 2020) yang telah berlangsung di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil. Kekalahan pertama di awal musim ini juga sekaligus tidak memberi sebarang kelebihan bekalan mata buat pasukan dari pantai timur ini untuk percaturan liga pada perlawanan seterusnya.

THT di bawah kendalian bekas jurulatih wanita kebangsaan; Muhammad Dhaarma Raj Abdullah membuat pertukaran pertama pemain seawal minit ke-6 dengan memasukkan Muhammad Sufi Ismat Mr Rohulamin dan selang seminit kemudian sekali lagi melakukan 4 pertukaran pemain untuk mengatur serangan. Pada suku kedua permainan, hasil kesilapan percaturan THT di kubu sendiri menyaksikan pemain lawan jersi bernombor 17 Muhammad Razie Abd Rahim berjaya mengutip gol pertama kejohanan hasil dari pukulan sudut penalti pada minit ke-19 permainan.


Senarai penuh nama pemain Terengganu Hockey Team(THT) yang diturunkan dalam perlawanan membuka tirai Liga Hoki Malaysia 2020 menentang UniKL sekaligus dalam misi mempertahankan kejuaraan Piala Sumbangsih yang dimenangi pada musim lalu.


Faizal Saari yang juga merupakan antara pemain ikonik THT kembali merapatkan defisit dengan jaringan padang peribadi pertama kejohanan pada minit ke-25 sekaligus kembali memacu semangat pasukan untuk mencari ruang dan peluang. Beliau juga sekali lagi mencipta kejutan untuk menambah jaringan gol padang pada suku ketiga di minit ke-36 permainan. Namun kelebihan mendahului permainan hanya seketika di mana selang seminit kemudian UniKL kembali menyamakan kedudukan hasil dari jaringan pukulan sudut penalti oleh Muhammad Razie Abd Rahim. Menambah tekanan, Mohd Shahrun Nabil Abdullah juga turut menyimpan kad hijau pertama untuk musim ini di minit ke-40.

Minit ke-50 suku terakhir permainan; Roel Franciscus Jacobus Bovendeert selaku pemain import UniKL dari Belanda yang baharu diperkenalkan menyumbang jaringan gol padang sekaligus memberi tekanan buat THT untuk mendahului permainan di minit-minit akhir.

THT yang agak tersentak mula memperkemaskan corak permainan menyaksikan layangan kad hijau kepada UniKL yang disimpan kemas oleh Kieran Ian Govers dan Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abdul Jalil. Rentak THT sekali lagi diuji dengan keputusan pengadil apabila Faizal bin Saari turut menerima layangan kad hijau di minit ke-59 sekaligus pasukan dari pantai timur ini terpaksa akur dengan keputusan perlawanan.

Ketua jurulatih pasukan Hoki Terengganu(THT) yang juga merupakan bekas ketua jurulatih wanita kebangsaan; Muhammad Dhaarma Raj Abdullah. Kredit Foto – Persatuan Hoki Negeri Terengganu

“Pasukan kita bermain dengan baik dalam perlawanan pembukaan ini. Kita ditewaskan hari ini ialah disebabkan oleh jaringan pukulan sudut penalti pihak lawan tidak dapat dibaca oleh penjaga gol kita. Sewaktu berkeputusan terikat seri, kita sepatutnya mendapat pukulan sudut penalti di mana pemain kita cuba memohon kepada pengadil untuk membuat keputusan berdasarkan rujukan video. Namun pengadil tidak memberhentikan permainan menyebabkan pihak lawan mencuri peluang untuk membuat serangan.”; ujar Muhammad Dhaarma Raj Abdullah selaku ketua jurulatih THT.

Untuk rekod, pada musim lalu di laman sendiri THT mencipta sejarah sulung pertama kali merangkul Piala Sumbangsih untuk menewaskan UniKL. Sebelum itu THT telah berentap sebanyak 4 musim untuk perebutan piala ini. Pada perlawanan seterusnya LHM 2020 ini, THT dijadualkan untuk bertemu TNB Thunderbolts pada 12 Januari 2020 jam 0500 petang bertempat di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil.

Pemain hoki ikonik THT yang juga merupakan pasangan adik beradik; Fitri Saari(kiri) menggalas tanggungjawab selaku kapten pasukan manakala Faizal Saari menyumbang dua gol peribadi pertama dalam perlawanan pembukaan menentang UniKL dalam kempen Liga Hoki Malaysia 2020. Kredit Foto – Persatuan Hoki Negeri Terengganu

KEPUTUSAN LIGA HOKI MALAYSIA 2020
*THT sahaja

10.01.2020 0800 malam | Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil
TERENGGANU HOCKEY TEAM vs UNIVERSITI KUALA LUMPUR(UniKL) 02-03

THT
Faizal Saari 26″
Faizal Saari 36″

Unikl
Razie Rahim (PC) 19″
Razie Rahim (PC) 37″
Roel Bovendeert 50″

Kad Hijau
THT – Mohd Shahrun Nabil bin Abdullah 40″
THT – Faizal bin Saari 59″
Unikl – Kieran Ian Govers 40″
Unikl – Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abdul Jalil 56″

Keputusan penuh perlawanan sila lawati – http://mhccompetitions.com/mhl/index.php?id=1&id2=1&jantina=L&kelas=18&no=002

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X